[Play] Dobry router LTE + antena do domu, blisko BTS

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Matiw91
Początkujący użytkownik forum

[Play] Dobry router LTE + antena do domu, blisko BTS

Post autor: Matiw91 »

Cześć.
Od dłuższego czasu przeglądam forum, ponieważ jestem użytkownikiem internetu mobilnego, niestety sprzęt, którym dysponuję się zupełnie nie sprawdza i chciałbym zainwestować w jakieś rozsądne rozwiązanie. Budżet może dojść do, powiedzmy 500 zł, ale nie jestem pewien, czy aż tyle w moim przypadku trzeba. Do konkretów:
- moja lokalizacja: 51°56'41.6"N 19°43'33.9"E
- internet z Play za 45 zł bez limitu
- BTS z Play praktycznie pod nosem, ale obsługuje UMTS 2100, więc nie LTE (czy się mylę?)
- Antena wydaje się niezbędna, bo od strony akurat BTSa mój budynek jest całkowicie zasłonięty przez drugi, wyższy.
- antena - nie wiem dokładnie jaka, czytałem sporo, ale dość skomplikowany temat, wybrałem http://www.bestpartner.pl/katalog/9/Ant ... +MHz+(UMTS)

Po lekturze forum myślę o DWR-921, lub B315, czy B593s-22, ale nie potrzebuję podłączania linii telefonicznej, dysków zewnętrznych, telewizorów, serwerów itp. Mam do podłączenia 1/2 laptopy, ze 4 telefony i drukarkę z Wi-Fi. Chciałbym podłączyć, ustawić (pewnie z waszą pomocą) i zapomnieć, bez instalacji Gargoylów i tego typu kombinacjach, bo po prostu brakuje mi wiedzy na ten temat a wiadomo, bez internetu jak bez ręki... ;)
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: [Play] Dobry router LTE + antena do domu, blisko BTS

Post autor: tom3636 »

DWR-921, stary
B315 awaryjny
B593s-22 ten najlepszy, ale nowego raczej nie dostaniesz. Ewentualnie TP-Link MR6400 lub MR200.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

B593 na polskim FW się nie nadaje, bo Ci zapnie 5 MHz na 2100 i nic nie zrobisz. Chyba, że wgrasz soft z Vodafone czy Tele2.
Poza tym przy LTE Advanced te modele to zabawki.
Potrzeba modemu przynajmniej szóstej kategorii.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Matiw91

Dziękuję wam bardzo za chęć pomocy :) Faktycznie, poczytałem trochę o MR6400 i MR200. Różnią się tym, że ten o ok. 50 zł. droższy pozwala mi na nadawanie Wi-Fi o dwóch częstotliwościach - np. 5GHz do laptopa i 2.4GHz do telefonów i innych pierdół o niższym priorytecie - dobrze zrozumiałem?.
- czy jest to w domowej sieci to zauważalna różnica? (Chodzi chyba o ilość "ruchu" na 2.4 w moim otoczeniu, nie mam zbyt wielu urządzeń pracujących w tym paśmie, ale może się mylę).
- czy z mojego BTSa jestem w stanie uzyskać prędkości rzędu LTE, bo nie bardzo rozumiem nadal co oznacza UMTS 2100 w informacjach o nim?
- jeśli po zakupie routera będę chciał jeszcze antenę, którą polecacie?
Z tymi informacjami będzie chyba komplet - zamówię i może zdam relację z porównania mojego obecnego hiper setupu z tym powyżej ;)
Matiw91

Będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś będzie w stanie mi podpowiedzieć jeszcze w tych kwestiach i temat będzie zamknięty...
- warto dopłacać do 5 GHz jeśli urządzeń jest niewiele?
- co oznacza UMTS 2100 w info o BTS - jakie prędkości są możliwe?
- jaką antenę polecacie do MR200 i tego BTS a?
Pawrzes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Pawrzes »

Głowno, ul. Sikorskiego 5B - z tej lokalizacji oczywiście jest LTE Ultra i to mega wypas bo stacja ma 6 sektorów LTE800/1800/2100/2600 (CID 10573XX)

(stacja przy ul. Chopina 3/5 ma 3 sektory LTE1800/2100)

Jeśli chodzi o antenę to zależy jaki masz obecnie sygnał i czy chcesz osiągać maksymalne prędkości LTE-Advanced
Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Play w Głownie ze stacji na terenie dawnego WZMOT-u działa dobrze. Testowałem wielokrotnie. Antena całkowicie zbędna, BTS pod nosem. Oczywiście zakup routera bez LTE-A czyli tych TP-linków to pomyłka. Działa agregacja pasm, choć ostatnio nie było jeszcze LTE2600 ale pewnie uruchomią. Kupujesz tylko z LTE-A. Czyli jeśli tańszy to E5186 lub droższy DWR-966. Obawiam się ze autor kupi router bez LTE-A i na dodatek antenę z firmy, która ma ceny z kosmosu a jej antena jest warta z 50% ceny za jaką ją sprzedają. Na dodatek po co mu antena na takie pasmo?
Onfiskator

Post autor: Onfiskator »

Mam podobna sytuację jak autor i muszę stwierdzić, że większość odpowiedzi na tym forum w wielu wątkach to jakaś masakra. Czy na prawdę nikt nie jest w stanie krotko i rzeczowo coś doradzić? Pytanie jest proste, jaki konkretnie zestaw router + antena zapewni solidne prędkości bez rujnowania budżetu? Jaka antenę kierunkowa wielopasmowa ktoś poleci do TP-Linka MR6400? Kto coś poleci z autopsji? Darujcie sobie dywagacje o LTE-A itd.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Onfiskator pisze:Pytanie jest proste, jaki konkretnie zestaw router + antena zapewni solidne prędkości bez rujnowania budżetu?
Na tak postawione pytanie nie da się prosto odpowiedzieć, zbyt dużo zmiennych (pasma LTE/UMTS, routery, anteny pasmowe i szerokopasmowe).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ