Zapytanie - jaki router + modem ku temu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KrzysztofKipa
Początkujący użytkownik forum

Zapytanie - jaki router + modem ku temu

Post autor: KrzysztofKipa »

Witam, dostałem właśnie kartę sim od netu (play bizbox? tak się chyba oferta nazywała) i teraz zastanawiam się jaki router + modem ku temu zakupić.

Podstawowe dla mnie parametry to:
- 4 gigabitowe porty RJ45 (ze względu na specyfikę pracy dużo przesyłam po wewnętrznej sieci)
- 2x USB ( fajnie by było gdyby to było 2x3.0 ale jak będzie 2.0 + 3.0 też płakał nie będę)
- możliwość uruchomienia serwera FTP i udostępnienia na zewnątrz (potrzebuję udostępniać dość regularnie do kilkudziesięciu mega, różnym klientom)
- LTE ma działać poprawnie (nie oczekuję jakichś kosmicznych prędkości, jeśli bedzie stabilne 50 mbit będę zadowolony )

W budżecie mam około 1000-1500 zł brutto na ten cały interes. Założenie jest takie, że sprzęt ten ma działać dobrze przez najbliższe 4-5 lat (nie zależy mi na nowościach czy wodotryskach, ale właśnie na stabilnym bezobsługowym działaniu).

Wstępnie myślałem o konfiguracji:

a) Linksys EA8500 + HUAWEI E3372 (to taka górna granica chyba moich finansów, choć ostatnio widziałem ten router za 700zł niecałe na ibood).
b) LINKSYS WRT1900ACS-EU + HUAWEI E3372
c) ASUS 4G-AC55U (widziałem zarządzanie FTP w asusach i bardzo mi się podobało)
d) Synology RT1900AC + HUAWEI E3372 (co prawda jest tylko jedno USB, ale mogę wykorzystać slot karty pamięci na serwerową pamięć)
e) Asus RT-AC87U + HUAWEI E3372 acz z opinii na forum wynika że asusy mają problem z tymi modemami - ktoś użytkuje taką konfigurację?

Zestaw będzie pracował we Wrocławiu, około 250m od nadajnika Play ID: WRO1090 (Wrocław, ul. A.Ostrowskiego 7-9)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zapytanie - jaki router + modem ku temu

Post autor: wojteks »

KrzysztofKipa pisze:możliwość uruchomienia serwera FTP i udostępnienia na zewnątrz
W Play się nie da, brak możliwości wykupienia zewnętrznego IP.
KrzysztofKipa pisze:jeśli bedzie stabilne 50 mbit będę zadowolony
Czasem będzie, czasem nie będzie, to internet mobilny i taki jego urok.
Nie pomagam na PW!
KrzysztofKipa

Może niezbyt dokładnie się wyraziłem, chodzi mi o udostępnianie np. dysku podpiętego po USB za pomocą protokołu ftp.
Na asusie da się to zrobić - działa to asusowe ftp nawet przy dynamicznym IP (testowane w Generacji, po kablu co prawda) niemniej - funckonalność działa (trzeba zarejestrować router na stronie asusa, tworzone jest konto przypisane do danego egzemplarza routera, chyba tak to działa, nie zagłębiałem się zbytnio jeszcze niestety) i można udostępnić zasoby (dysk usb) przez internet. W LTE coś by się zmieniło?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zanim cokolwiek kupisz zapoznaj się z Regulaminem tej oferty bizbox i limicie 100GB na karcie do internetu po którym dostaniesz lejek 1Mb/s. Po drugie zrób testy LTE Play w tej lokalizacji, to podstawa. Na koniec czyli wybór Asusów i E3372 , ogólnie słaby. Działają z wersjami s-153 nie HiLink. Lepiej na alternatywnym FW. Podobnie Linksysy. 4G-AC55 nie wart swojej ceny. A ogólnie to chcesz korzystać z E3372 czy 4G-AC55 czyli modemów bez LTE-A co w tej lokalizacji i w Play jest pozbawione sensu. W dużych miastach sprzęt z możliwością wymuszania pasma i agregacją pasm to już norma. To co wymieniłeś nie agreguje pasm.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

KrzysztofKipa pisze:trzeba zarejestrować router na stronie asusa, tworzone jest konto przypisane do danego egzemplarza routera,
Takie coś może zadziała, nie znam tej funkcjonalności asusa.
KrzysztofKipa pisze:W LTE coś by się zmieniło?
Zwykłego ftp w Play nie zrobisz, w Plusie/Orange/T-Mobile na firmę da się wykupić zewnętrzne IP (takie do którego podłączysz się z internetu).
Nie pomagam na PW!
KrzysztofKipa

Czołem, dla potomnych (lub takich noszących się z zakupem podobnej konfiguracji ).

Kupiłem początkowo router Linksys 7500 niestety, jak dowiedziałem się już po zakupie na infolinii Linksysa (polecam, świetna obsługa), na chwilę obecną natywnie, żaden router Linksysa nie obsługuje modemów USB (informacja z 2016.09.22).

Linksysa z żalem oddałem, kupiłem Asus RT-AC87U (w porównywalnej cenie). Działa bez najmniejszego problemu "out of the box" z modemem HUAWEI E3372 HiLink (kupionym w Neo24.pl, wersja bez brandu operatora, biały tylko logo Huawei).

Na takiej konfiguracji (router stoi w szafie, w centrum mieszkania, modem wpięty w port USB 2.0 bezpośrednio, między modemem a BTS'em mam co najmniej 2 ściany nośne, i około 250-300 m odległości).
Speedtest (sprawdzane o różnych porach, wartości skrajne jakie udało się osiągnąć): pokazuje od 25Mbit do 75 Mbit download i od 5 do 60 Mbit upload. Nie mam do modemu żadnej zewnętrznej anteny podpiętej. Docelowo najprawdopodobniej modem będzie "awaryjnym" łączem internetowym (działa fajnie funkcjonalność routera z przełączeniem źródła netu w razie awarii podstawowego łącza, całe przełączenie trwa około 2-3 minuty).

Działa również funkcjonalność na jakiej bardzo mi zależało, czyli serwer ftp generowany przez router (internet w Play bizbox, bez stałego IP). Do portu USB 3.0 mam podpięty pendrive (Samsung FIT 64GB USB 3.0), który mogę udostępnić zarówno wewnątrz sieci (jako dysk sieciowy) jak i "na zewnątrz" własnej sieci.

W celu udostępniania "na zewnątrz" router korzysta z DDNS więc nie ma potrzeby posiadania stałego adresu IP. Do wyboru jest z 10 różnych serwisów DDNS, w tym asus.com, google-ddns.com, dyndns.org).
Konfiguracja serwera ftp trwa jakieś 2 minuty i sprowadza się do wyboru DDNS, w przypadku asusa (innych nie sprawdzałem) dodatkowo wybieramy sobie domenę np. marian.asuscomm.com i akceptujemy, tworzymy kilku użytkowników FTP którym możemy przypisać różne uprawnienia (read / write / both/ none) odnośnie katalogów i w zasadzie tyle. Działa.

Ważna rzecz, trzeba tylko zwrócić uwagę na fakt, że dla każdego użytkownika sieci wewnętrznej i zewnętrznej trzeba konfigurować uprawnienia dostępu do tego pendrive osobno.
Tzn użytkownik Marian łącząc się z sieci wewnętrznej może mieć inne uprawnienia do zapisu / odczytu niż ten sam użytkownik Marian łączący się z sieci zewnętrznej. Co ma w sumie sens.

Generalnie - mogę polecić taką konfigurację.
ODPOWIEDZ