Wifi się rozłącza po ok. 3-ch dniach. Czy to wina routera?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wifi się rozłącza po ok. 3-ch dniach. Czy to wina routera?
Witam. Posiadam router Tp-Link Archer D9. Ostatnio podłączyłem sobie "po wifi" 2 kamerki internetowe. Działają bez zarzutu ale przez około trzy dni. Potem zrywa połączenie i jednej i w drugiej. Wyłączę i włączę kamerki i jest OK. Z innymi urządzeniami nie ma w ogóle żadnego problemu. Czy jest jakaś opcja "podtrzymywania połączenia" w routerze o której nie wiem a która jest zaprogramowana stałe utrzymywanie łącza na 3 dni z jednym adresem mac i to właśnie ona jest za to odpowiedzialna? Jeżeli tak to gdzie jej szukać? A może to wina jakiegoś ustawienia w karcie wifi kamerek? Dzięki za wszystkie podpowiedzi 

-
- Guru bezprzewodowy
Re: Wifi się rozłącza po ok. 3-ch dniach. Czy to wina routera?
popatrz na czas dzierżawy IP w panelu routera.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Hmmm właśnie to sprawdziłem. Mam domyślnie na 1440 minut (czyli 24 godziny) - kamerki mi się rozłączają po 3-ch dniach. Ale przestawiłem na maksymalny dostępny czyli 2880 minut. Myślisz, że to jest przyczyną?
-
- Guru bezprzewodowy
skoro masz na 24h, to raczej nie, ale warto było sprawdzić. Możesz też ustawić statyczne IP na kamerkach, spoza puli dhcp routera, wtedy będzie pewność.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Statyczne ip już ustawiłem. Jutro spróbuję ustawić jakiś adres z poza puli. Dzięki