Wifi się rozłącza po ok. 3-ch dniach. Czy to wina routera?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
art212
Początkujący użytkownik forum

Wifi się rozłącza po ok. 3-ch dniach. Czy to wina routera?

Post autor: art212 »

Witam. Posiadam router Tp-Link Archer D9. Ostatnio podłączyłem sobie "po wifi" 2 kamerki internetowe. Działają bez zarzutu ale przez około trzy dni. Potem zrywa połączenie i jednej i w drugiej. Wyłączę i włączę kamerki i jest OK. Z innymi urządzeniami nie ma w ogóle żadnego problemu. Czy jest jakaś opcja "podtrzymywania połączenia" w routerze o której nie wiem a która jest zaprogramowana stałe utrzymywanie łącza na 3 dni z jednym adresem mac i to właśnie ona jest za to odpowiedzialna? Jeżeli tak to gdzie jej szukać? A może to wina jakiegoś ustawienia w karcie wifi kamerek? Dzięki za wszystkie podpowiedzi :)
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Wifi się rozłącza po ok. 3-ch dniach. Czy to wina routera?

Post autor: dzejk »

popatrz na czas dzierżawy IP w panelu routera.
art212

Hmmm właśnie to sprawdziłem. Mam domyślnie na 1440 minut (czyli 24 godziny) - kamerki mi się rozłączają po 3-ch dniach. Ale przestawiłem na maksymalny dostępny czyli 2880 minut. Myślisz, że to jest przyczyną?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

skoro masz na 24h, to raczej nie, ale warto było sprawdzić. Możesz też ustawić statyczne IP na kamerkach, spoza puli dhcp routera, wtedy będzie pewność.
art212

Statyczne ip już ustawiłem. Jutro spróbuję ustawić jakiś adres z poza puli. Dzięki :)
ODPOWIEDZ