LTE dobór sprzętu/operatora
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE dobór sprzętu/operatora
Witam wszystkich. Czytam forum i już się pogubiłem, liczę na Waszą pomoc. Mieszkam w małej miejscowości Ulina Mała, powiat Miechowski, woj małopolskie. Ogólnie zasięg w miejscowości bardzo słaby ze wszystkich sieci.. Neostrada max 1megabit, więc mnie to nie zadowala. Z ciekawości pożyczyłem od znajomego Internet z kartą play (modem na USB+ antena zewnętrzna, wygląda jak CB z auta). O dziwo nawet nieźle +/- 4 megabity DL , starczyło by mi do przeglądania www. Ale skoro mogło by być więcej to dlaczego nie? Przez telefon na balkonie łapie na dwie kreski LTE (play) z nadajnika w miejscowości Miechów Charsznica dokładnie wieża ciśnień Ciszowice. Tu już prędkość DL 12 megabit. Pomyślałem, że antena zewnętrzna + router z modemem zalatwily by sprawę. Modem zamówiłem B315s-22 przetestuje z kartą od znajomego czy jakoś to będzie chodzić. Jeśli będzie słabo jaką antenę kupić?
Internet chciałem od play bo dają do BizBox za darmo do abonamentu (100gb lte na miesiąc w pełnej prędkości a później 1megabit już bez limitu )
Jeśli to zły operator ze względu na lokalizację to co mógłbym wziąć innego ?
Pozdrawiam Sebastian
Internet chciałem od play bo dają do BizBox za darmo do abonamentu (100gb lte na miesiąc w pełnej prędkości a później 1megabit już bez limitu )
Jeśli to zły operator ze względu na lokalizację to co mógłbym wziąć innego ?
Pozdrawiam Sebastian
-
- Guru bezprzewodowy
Re: LTE dobór sprzętu/operatora
W Play możesz mieć LTE bez limitu praktycznie za darmo na kartach RBM 5 z usługą Darmowy Internet LTE bez limitu a na niej RWK. teraz jeszcze za rejestrację kart PInK 100GB bonusa za rejestrację. To tak na zapas gdyby to 100GB z BIZ za mało. Zainstaluj na telefonie Network cell Info i pokaż screena z połączenia LTE Play. Zasięg masz raczej z BTS-a Play w Celinach Przesławickich. Gdyby kolega miał antenę zamiast tego maszciku na chorągiewkę prędkości powinny być większe.Trudno powiedzieć z jakim pasmem LTE się łączysz. Na BTS-ie są pozwolenia LTE1800, LTE2100 i LTE800. te 6 km pozwoli połączyć się z LTE1800 na antenie Dual LTE1800MHz. Kupiłeś B315 więc będziesz mógł na nim skorzystać z LTEWatchH i e5186Toolbox czyli programy pozwalające wymuszać pasma LTE oraz pokazujące parametry sygnału LTE i CID BTS-a. Po testach na nim z tymi programami będzie można dobrać antenę. operator przy zakupie sprzętu LTe z tymi warunkami( BizBox czy te prepaidy o których piszę) dobry. Prędkości na telefonie obiecujace.
-
Witam ponownie !:)
Router przyszedl, włożyłem kartę play kolegi i mam zasięg lte na 2/3 kreski w domu(gdzie telefon praktycznie w ogóle nie łapie zasięgu).
Test szybkości max 10-12 megabitow DL i ok 3-5 UP, bardzo mnie to zadowala ale może dało by radę jeszcze więcej :-)
Łącze się z nadajnikiem jak pokazuje Toolbox 205118 2117912 i za cholerę nie wiem, który to jest. Byłem dziś w miejscowości Celiny Przeslawickie żeby sprawdzić czy to ten nadajnik ale mój telefon nie chciał się z nim połączyć, lapal zasięg LTE play z miejscowości Skała.
Czy do tego routera mogę dokupić jakieś małe antenki żeby były w domu, czy antena typowo zewnętrzna?
Rozszyfruje ktoś co to za BTS który łapie ?
Pozdrawiam
Router przyszedl, włożyłem kartę play kolegi i mam zasięg lte na 2/3 kreski w domu(gdzie telefon praktycznie w ogóle nie łapie zasięgu).
Test szybkości max 10-12 megabitow DL i ok 3-5 UP, bardzo mnie to zadowala ale może dało by radę jeszcze więcej :-)
Łącze się z nadajnikiem jak pokazuje Toolbox 205118 2117912 i za cholerę nie wiem, który to jest. Byłem dziś w miejscowości Celiny Przeslawickie żeby sprawdzić czy to ten nadajnik ale mój telefon nie chciał się z nim połączyć, lapal zasięg LTE play z miejscowości Skała.
Czy do tego routera mogę dokupić jakieś małe antenki żeby były w domu, czy antena typowo zewnętrzna?
Rozszyfruje ktoś co to za BTS który łapie ?
Pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
Na B315 można za pomocą Toolboxa, LTEWatchH wymuszać pasma LTE. ECI z końcówką 12 wskazuje, że łączysz się z LTE800 Play. Spróbuj wymusić LTE1800 a potem LTE2100 i sprawdź parametry sygnału i ECI oraz prędkości. BTS-y może zidentyfikuje kolega @Pawrzes, ma swoje sposoby.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
Dziękuję. Na LTE 800 pracuje stabilnie, prędkości takie jak pisałem.Nie będę kombinować z 1800. Łapie zasięg ale musiałbym zainwestować w zew. antenę. Do przeglądania www przez telefon/tablet/netbook po wifi te 10/12 megabitow w DL jest akceptowalne :-)
Dziękuję Wam za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam Sebastian
Dziękuję Wam za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam Sebastian