Zmiany w iPlus po limicie (upload)?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zmiany w iPlus po limicie (upload)?
Zauważyłem od pewnego czasu, że po przekroczeniu limitu, co noramle, siada ściąganie ale ku mojemu zdziwieniu wysyłanie oscyluje w granicach 8-12 kB/s. czyżby Plus coś zmieniał? Ciekawe czy to tendencja ogólna czy tylko tymczasowy wybryk.
Pozdrawiam i zyczę udanych transferów.
Modem: Nokia 6020, Zgierz
Pozdrawiam i zyczę udanych transferów.
Modem: Nokia 6020, Zgierz
IK`ey
-
- Użytkownik forum
Re: Zmiany w iPlus po limicie (upload)?
Bo oni nakładają ogranicznie tylko na pobieranie danych. Wysył nigdy nie byl ograniczany.
- stone21
- Stały użytkownik forum
Ja dopiero 2 miesiące temu się szczaiłem.
Ale to przez to że nigdy tego nie mierzyłem uploadu tylko download.
Ale to dobrze dla nas.
Ale to przez to że nigdy tego nie mierzyłem uploadu tylko download.
Ale to dobrze dla nas.
- Pawe???
- Użytkownik forum
Szkoda tylko, że o tym kiedy ma zostać przycięty transfer decyduje Upload+Download-mógłby być to sam Download. Zawsze byłby to jakiś dodatkowy zysk ( u mnie 12,5%) 

iPlus 110 + Comander2 ~20kB/s
- stone21
- Stały użytkownik forum
Tak upload nie powinien się liczyć do limitu skoro jest darmowy.
Ja myśle że zniosą te limity tylko data jest na razie nieznana i odległa.
Albo zrobią tak duże limity, że nikt tego nie będzie wykorzystywał, bo nie da rady.
To były czasy, kiedy nie było limitu 600 Mb szło dziennie a teraz lipa dla nas i dla operatora bo to zniechęca nowe osoby żeby to kupić a mobilność i brak limitu by były znaczą konkurencją.
W dodatku w umowie jest wyraźnie napisane że ograniczenie będzie nakładane dynamicznie a nie 30KB a potem 4KB.
Dynamicznie czyli jeśli sieć zaczyna być obciążona to zaczynają ograniczać a nie tak nagle do 4KB.
Ja myśle że zniosą te limity tylko data jest na razie nieznana i odległa.
Albo zrobią tak duże limity, że nikt tego nie będzie wykorzystywał, bo nie da rady.
To były czasy, kiedy nie było limitu 600 Mb szło dziennie a teraz lipa dla nas i dla operatora bo to zniechęca nowe osoby żeby to kupić a mobilność i brak limitu by były znaczą konkurencją.
W dodatku w umowie jest wyraźnie napisane że ograniczenie będzie nakładane dynamicznie a nie 30KB a potem 4KB.
Dynamicznie czyli jeśli sieć zaczyna być obciążona to zaczynają ograniczać a nie tak nagle do 4KB.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dokładnie! Bo np. 4GB to limit przesyłanych danych z największą prędkością (up i down) a po przekroczeniu obcinają tylko downloadastone21 pisze:Tak upload nie powinien się liczyć do limitu skoro jest darmowy.

I tu się mylisz umowy na Orange Free i Business Everywhere z miesiąca na miesiąc stanowią coraz większy procent ogólnej ilości umówstone21 pisze:To były czasy, kiedy nie było limitu 600 Mb szło dziennie a teraz lipa dla nas i dla operatora bo to zniechęca nowe osoby żeby to kupić a mobilność i brak limitu by były znaczą konkurencją.

Jeszcze kilka miesięcy temu (4-6) sprzedawaliśmy jedną lub dwie sztuki miesięcznie. Teraz sprzedajemy co kilka dni bezprzewodowy internet. Miesięcznie to jest w granicach 6 - 10 sztuk. (dodam tu że 'mój' punkt sprzedaży nastawiony jest raczej na klientów indywidualnych z racji usytuowania w centrum handlowym:))
- stone21
- Stały użytkownik forum
To znaczy że coś się ruszyło.
Co orange oferuje klientom indywidualnym.
(cena ,abonament ,limit)
Biorą to osoby z miasta czy poza miastem?
Indywidualni czy Bizznes klasa.
Co orange oferuje klientom indywidualnym.
(cena ,abonament ,limit)
Biorą to osoby z miasta czy poza miastem?
Indywidualni czy Bizznes klasa.
-
Robiąc małą statystykę to:
60% Klienci Biznesowi + przeważnie karty modemowe
40% Klienci indywidualni + przeważnie modemy USB
W tym miesiącu więcej było klientów indywidualnych, ale to raczej zasługa promocji 4 miesiące 50% rabat
Zestawiając tutaj miasto / okolice
to 50% na 50%...
Ale klienci biznesowi często mieszkają poza miastem a w mieście pracują, a jak mówią net ma być też do domu...
A co przyciąga do BE i OF w Orange? Cena modemów, dobry zasięg EDGE praktycznie w całym Bielsku i okolicach (co prawda Plus ma od jakiegoś czasu UMTS i HSDPA). I Klienci którzy, że tak powiem są bardziej kumaci zwracają uwagę na 4GB limitu w taryfie Premium.
60% Klienci Biznesowi + przeważnie karty modemowe
40% Klienci indywidualni + przeważnie modemy USB
W tym miesiącu więcej było klientów indywidualnych, ale to raczej zasługa promocji 4 miesiące 50% rabat

Zestawiając tutaj miasto / okolice
to 50% na 50%...
Ale klienci biznesowi często mieszkają poza miastem a w mieście pracują, a jak mówią net ma być też do domu...
A co przyciąga do BE i OF w Orange? Cena modemów, dobry zasięg EDGE praktycznie w całym Bielsku i okolicach (co prawda Plus ma od jakiegoś czasu UMTS i HSDPA). I Klienci którzy, że tak powiem są bardziej kumaci zwracają uwagę na 4GB limitu w taryfie Premium.
- stone21
- Stały użytkownik forum
Wiesz może jaka jest liczba użytkowników mobilnego Internetu w Orange?
-
No co Ty
Ja jestem na najniższym szczeblu dla tego typu informacji
EDIT
Ale jak tak kiedyś szacowałem to miesięcznie pewnie przybywa 5000 nowych użytkowników. Oczywiście są to tylko moje ciche obliczenia

Ja jestem na najniższym szczeblu dla tego typu informacji

EDIT
Ale jak tak kiedyś szacowałem to miesięcznie pewnie przybywa 5000 nowych użytkowników. Oczywiście są to tylko moje ciche obliczenia

- stone21
- Stały użytkownik forum
Fajnie by było znać liczbę użytkowników Mobilnego internetu we wszystkich sieciach.
Można by ocenić jak to szybko się powiększa ile jest użytkowników ile będzie np. za 2 lata.
I wszystko jasne.
http://media2.pl/telekomunikacja/23346- ... ernet.html
Można by ocenić jak to szybko się powiększa ile jest użytkowników ile będzie np. za 2 lata.
I wszystko jasne.
http://media2.pl/telekomunikacja/23346- ... ernet.html
Ostatnio zmieniony 2007-05-05, 23:34 przez stone21, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus60 Option iCON 225 + HUB USB
- Pawe???
- Użytkownik forum
Był niedawno artykuł na tym forum, który mówił, że liczba użytkowników mobilnego internetu w PL przekroczyła 500tys. osób.stone21 pisze:Fajnie by było znać liczbę użytkowników Mobilnego internetu we wszystkich sieciach.
iPlus 110 + Comander2 ~20kB/s
- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
Cała dyskusja toczy się TuPawełłł pisze:Był niedawno artykuł na tym forum, który mówił, że liczba użytkowników mobilnego internetu w PL przekroczyła 500tys. osób.
Elektroniczna rewolucja