Jaka antena do LTE?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Olexandr
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena do LTE?

Post autor: Olexandr »

Witam. Proszę o poradę jaką antenę LTE mam kupić, aby móc swobodnie korzystać z internetu na laptopie w domu.
W domu mam bardzo słaby zasięg ( smartfon pokazuje głównie 3G, czasem wskoczy na LTE i pokazuje maksymalnie dwie kreski zasięgu oraz wartości od -120dbm do -100dbm) a speedtest łącza daje 2-3 Mb dowlnoad i 0,5-1 Mb uploadu.
Chcę jednak korzystać z tego internetu również w laptopie wykorzystując router na kartę SIM, więc antena wydaje się niezbędna, tylko nie wiem jaka.

Operator: PLAY
Miejscowość: Tąpkowice (teren wiejski)
Router stacjonarny: Huawei E5186 (z wbudowanym modemem na kartę SIM)

BTS-y Play'a są oddalone o 5-6 kilometrów, ale tylko jeden z nich (na lotnisku w Pyrzowicach) nie leży względem mnie za górkami i lasami, więc chyba tylko on wchodzi w grę. Proszę o poradę w sprawie zakupu anteny.

Dziękuję z góry za odpowiedzi.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena do LTE?

Post autor: dzejk »

uruchom program toolbox, wymuś poszczególne częstotliwości i pokaż na forum.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pobierasz i instalujesz https://dl.dropboxusercontent.com/u/197 ... latest.rar Logujesz się w programie na E5186 i będziesz miał parametry sygnału LTE i CID BTS-a. Wymuszasz po kolei LTE1800, LTE800 i LTE2100. Sprawdzasz sygnał, CID i prędkości. Na tej podstawie będzie można dobrać antenę. Jeśli nie masz jeszcze E5186 na telefonie z LTE instalujesz Network Cell Info i pokaże ci parametry sygnału i ECI BTS-a. Testy na zewnątrz i w domu.
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: ml13 »

Olexandr pisze:Witam. Proszę o poradę jaką antenę LTE mam kupić, aby móc swobodnie korzystać z internetu na laptopie w domu.
W domu mam bardzo słaby zasięg ( smartfon pokazuje głównie 3G, czasem wskoczy na LTE i pokazuje maksymalnie dwie kreski zasięgu oraz wartości od -120dbm do -100dbm) a speedtest łącza daje 2-3 Mb dowlnoad i 0,5-1 Mb uploadu.
Przy takich parametrach jak masz takie prędkości to niestety od razu wiedziałem że to Play. Zrób jak kolega wyżej. Jak masz jak przeprowadz testy na zewnątrz gdyby wtedy poniekąd będziemy w stanie określić jak bardzo obciążony jest bts. Przy sygnale -100 na telefonie ja w Playa mam prędkości rzędu +30Mbs, więc pewnie bts bardzo przeciążenia i prawdopodobnie lte 800 gdyż masz zasięg w domu przy takiej odległości.
Obrazek
ODPOWIEDZ