Witam. Proszę o poradę jaką antenę LTE mam kupić, aby móc swobodnie korzystać z internetu na laptopie w domu.
W domu mam bardzo słaby zasięg ( smartfon pokazuje głównie 3G, czasem wskoczy na LTE i pokazuje maksymalnie dwie kreski zasięgu oraz wartości od -120dbm do -100dbm) a speedtest łącza daje 2-3 Mb dowlnoad i 0,5-1 Mb uploadu.
Chcę jednak korzystać z tego internetu również w laptopie wykorzystując router na kartę SIM, więc antena wydaje się niezbędna, tylko nie wiem jaka.
Operator: PLAY
Miejscowość: Tąpkowice (teren wiejski)
Router stacjonarny: Huawei E5186 (z wbudowanym modemem na kartę SIM)
BTS-y Play'a są oddalone o 5-6 kilometrów, ale tylko jeden z nich (na lotnisku w Pyrzowicach) nie leży względem mnie za górkami i lasami, więc chyba tylko on wchodzi w grę. Proszę o poradę w sprawie zakupu anteny.
Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Jaka antena do LTE?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaka antena do LTE?
uruchom program toolbox, wymuś poszczególne częstotliwości i pokaż na forum.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Guru bezprzewodowy
Pobierasz i instalujesz https://dl.dropboxusercontent.com/u/197 ... latest.rar Logujesz się w programie na E5186 i będziesz miał parametry sygnału LTE i CID BTS-a. Wymuszasz po kolei LTE1800, LTE800 i LTE2100. Sprawdzasz sygnał, CID i prędkości. Na tej podstawie będzie można dobrać antenę. Jeśli nie masz jeszcze E5186 na telefonie z LTE instalujesz Network Cell Info i pokaże ci parametry sygnału i ECI BTS-a. Testy na zewnątrz i w domu.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Przy takich parametrach jak masz takie prędkości to niestety od razu wiedziałem że to Play. Zrób jak kolega wyżej. Jak masz jak przeprowadz testy na zewnątrz gdyby wtedy poniekąd będziemy w stanie określić jak bardzo obciążony jest bts. Przy sygnale -100 na telefonie ja w Playa mam prędkości rzędu +30Mbs, więc pewnie bts bardzo przeciążenia i prawdopodobnie lte 800 gdyż masz zasięg w domu przy takiej odległości.Olexandr pisze:Witam. Proszę o poradę jaką antenę LTE mam kupić, aby móc swobodnie korzystać z internetu na laptopie w domu.
W domu mam bardzo słaby zasięg ( smartfon pokazuje głównie 3G, czasem wskoczy na LTE i pokazuje maksymalnie dwie kreski zasięgu oraz wartości od -120dbm do -100dbm) a speedtest łącza daje 2-3 Mb dowlnoad i 0,5-1 Mb uploadu.