jaka antena i jak ustawić? modem Huawei B315 - Plus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
jaka antena i jak ustawić? modem Huawei B315 - Plus
Witam,
przeprowadziłem się do małej miejscowości pod Kaliszem tj, 62-812 Zagorzyn i za nic nie mogę sobie poradzić z dostępem do internetu.. bardzo słaby zasięg operatorów komórkowych jaki i lokalnych operatorów radiowych... skusiłem się na ODU-IDU200 i przy 3 kreskach zasięgu LTE na czestotliwosciach 800 i 1800 nie da się na tym necie nic zrobić. Aktualnie wymieniłem ODU IDU na modem Huawei B315 i bez anteny zewnętrznej jest znaczna poprawa szybkości tyle że w standardzie DC-HSPA+ ale łącze jest średnio stabilne - router chodzi w domu pod blaszanym dachem, niska parterówka, BTSu nie widać.
Czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć jaką antenę dobrać i w którą stronę ją ustawić aby osiągnąć zasięg LTE? a jeśli nie LTE to chociaż zwiększyć HSPA aby osiągnąć stabilne łączę?
z góry wielkie dzięki
przeprowadziłem się do małej miejscowości pod Kaliszem tj, 62-812 Zagorzyn i za nic nie mogę sobie poradzić z dostępem do internetu.. bardzo słaby zasięg operatorów komórkowych jaki i lokalnych operatorów radiowych... skusiłem się na ODU-IDU200 i przy 3 kreskach zasięgu LTE na czestotliwosciach 800 i 1800 nie da się na tym necie nic zrobić. Aktualnie wymieniłem ODU IDU na modem Huawei B315 i bez anteny zewnętrznej jest znaczna poprawa szybkości tyle że w standardzie DC-HSPA+ ale łącze jest średnio stabilne - router chodzi w domu pod blaszanym dachem, niska parterówka, BTSu nie widać.
Czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć jaką antenę dobrać i w którą stronę ją ustawić aby osiągnąć zasięg LTE? a jeśli nie LTE to chociaż zwiększyć HSPA aby osiągnąć stabilne łączę?
z góry wielkie dzięki
-
- Guru bezprzewodowy
Re: jaka antena i jak ustawić? modem Huawei B315 - Plus
A robiłeś jakieś testy zasięgu i działania operatorów mobilnych zanim wziąłeś to g.. z Plusa? Zdajesz sobie sprawę, że wybrałeś najgorszego obecnie operatora LTE w Polsce, który od dawna nie modernizuje sieci? W twojej lokalizacji Plus to jakaś pomyłka, tym bardziej z IDU-ODU.Zasięg w LTE masz słaby i tylko z Kalisza z LTE800 Sferii i BTS-a przy Sienkiewicza 25. Na nim też LTE1800Aero2. Ale BTs-y na bank masakrycznie przeciążone. Infrastruktura LTE1800Aero2 Plusa na tym terenie właściwie nie istnieje. Najblizsze BTS-y LTE1800 to Pleszew i Stawiszyn. LTE800Sferii w Gołuchowie, Jankowie i Sobótce. Internet z nich jeszcze 2 lata bo Plus nie przedłuży rezerwacji. Jedyna nadzieja to, ze uruchomi w okolicy LTE1800Aero2. Póki co nie masz szans na szybki internet LTE w Plusie, jak działa BTS z Kalisza , Sienkiewicza już się przekonałeś. Antena Dual LTE1800 MHz pozwoli połączyć się z nim na B315 ale jak jest przeciążony to niewiele to zmieni. Można by spróbować z jakimś dalszym BTS-em LTE1800Aero2 w Kaliszu, czyli Dobrzecka 16 lub W. Polskiego 33 ale mogą być problemy z wymuszeniem połączenia z nimi. Na tym kierunku działa kilka , no i nie ma gwarancji ze te BTS-y zapewniają dobre prędkości-sa nieprzeciążone. Inna opcja to LTE800Sferii z tych trzech w/w BTS-ów na antenie 800MHz. Ale LTE800Sferii z reguły działa kiepsko. Zainstaluj E5186 i zaloguj się w nim na B315, pokaż parametry sygnału LTE oraz CID BTS-a gdy router na zewnątrz. Po kolei ustaw LTE800 a potem LTE1800. Zrób speedtesty.
-
- Guru bezprzewodowy
Pomocne programy do sprawdzania parametrów łącza i wymuszania częstotliwości to ltewatch lub e5186 toolbox.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
plusa wziąłem na testy, najpierw ODU IDU, następnie ten modem B315, nadal mam tydzień żeby to oddać, na razie szukałem najprostszego rozwiązania a że w cyfrze mam TV to i rachunek za neta byłby niższy
generalnie wystarczy mi prędkość nawet HSPA, byle stabilnie..
gdzie znajde oprogramowanie do E5186 ?
jaki operator tu by się nadał najbardziej ? generalnie jestem w czarnej dziurze zasięgu i problem tu nawet z GSM..

gdzie znajde oprogramowanie do E5186 ?
jaki operator tu by się nadał najbardziej ? generalnie jestem w czarnej dziurze zasięgu i problem tu nawet z GSM..
-
- Guru bezprzewodowy
Koledze chodziło o program toolbox.maciass pisze:gdzie znajde oprogramowanie do E5186 ?
Kup startery na kartę innych operatorów i przetestuj. Ale bez dobrej anteny zewnętrznej będzie kiepsko.
-
Te modemy z plusa mają simlock? sprawdzę to jak wrócę do domu.. modem mam jeszcze przez tydzień i albo zwracam albo umowa na 2 lata.. pewnie zwrócę. Więc mało czasu na testy.. na upartego mogę na szybko zamówić anteny na 800MHz i na 1800MHz i sprawdzić obie..
na razie mogę sprawdzić toolboxem na tych dwóch częstotliwościach i wrzucić screeny jako podstawę do dalszej rozmowy..
na razie mogę sprawdzić toolboxem na tych dwóch częstotliwościach i wrzucić screeny jako podstawę do dalszej rozmowy..
-
- Guru bezprzewodowy
routery z plusa nie mają simlocka.
-
Panowie chyba sobie z tym nie poradzę..
poniżej zrzut ekranu z E5186, niestety nie da się tam nic zrobić, wszystkie opcje zablokowane
https://imagizer.imageshack.us/v2/712x5 ... IdzCfX.jpg
Program LTE watch w ogóle nie może połączyć się z siecią- niewłaściwe hasło, próbowałem wiele razy na różnych kompach i nic..
jeśli macie jakieś pomysły czemu tak się dzieje to dajcie znać pls...
p.s jedynie ruter wystawiony za oknem zaczął łapać pełen zasięg DC-HSPA+ i na speedtescie upload rzędu 15-20mb, więc to już duża poprawa.. w ostateczności kupie większy pakiet i zostanę przy tym co jest ;/
do DC-HSPA+ jaką zewnętrzną antene kupić ?
poniżej zrzut ekranu z E5186, niestety nie da się tam nic zrobić, wszystkie opcje zablokowane
https://imagizer.imageshack.us/v2/712x5 ... IdzCfX.jpg
Program LTE watch w ogóle nie może połączyć się z siecią- niewłaściwe hasło, próbowałem wiele razy na różnych kompach i nic..
jeśli macie jakieś pomysły czemu tak się dzieje to dajcie znać pls...
p.s jedynie ruter wystawiony za oknem zaczął łapać pełen zasięg DC-HSPA+ i na speedtescie upload rzędu 15-20mb, więc to już duża poprawa.. w ostateczności kupie większy pakiet i zostanę przy tym co jest ;/
do DC-HSPA+ jaką zewnętrzną antene kupić ?
-
- Guru bezprzewodowy
Ale screen z Toolboxa pokazuje połączenie w LTE z BTS-em LTE1800 w Kaliszu , AL. W.Polskiego 33.
-
ok, czyli np Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO do Huawei B315 powinna wzmocnić zarówno DC-HSPA+ jak i LTE1800? jeśli tak to powinno mi to wystarczyć
-
- Guru bezprzewodowy
A przeczytałeś co napisałem wcześniej o Plusie/CP? Na dodatek widać po screene że nie wiedzieć czemu poszedłeś do CP. Nikt myślący i umiejący liczyć nie weźmie internetu z CP zamiast z Plusa poprzez sklep internetowy. Poprawa sygnału LTE nie oznacza , ze prędkości będą dobre , szczególnie w godzinach maksymalnego obciążenia sieci. Jakie masz prędkości na LTE przy tych parametrach sygnału gdy łączysz się z BTS-em LTE1800Aero2 przy W. Polskiego 33? Nie rozumiem też skąd ten upór z wyborem internetu od Solorza. Korzystanie z 3G u niego to wobec limitów na nim jakieś nieporozumienie.
-
spokojnie, czytałem, sprawdzałem t-mobile i Orange, do Play akurat nie mam startówki i nikt znajomy sie nie trafił, wszystko na tym samym modemie wystawionym poza okno
http://imageshack.com/a/img921/152/ip69of.jpg
http://imageshack.com/a/img923/6955/qKakR8.jpg
orange speedtest LTE down20/up20, DC-HSPA 5/3
tmonbile speedtest- LTE brak połączenia, DC-HSPA 4/3
a CP moge jeszcze zwrócić..
co z anteną ? stabilny download 20mb np z orange by mi wystarczył..
http://imageshack.com/a/img921/152/ip69of.jpg
http://imageshack.com/a/img923/6955/qKakR8.jpg
orange speedtest LTE down20/up20, DC-HSPA 5/3
tmonbile speedtest- LTE brak połączenia, DC-HSPA 4/3
a CP moge jeszcze zwrócić..
co z anteną ? stabilny download 20mb np z orange by mi wystarczył..
-
- Guru bezprzewodowy
W Orange masz zasięg z nowo uruchomionego BTS-a LTE800Orange w Kościelnej Wsi, około 3-4 km od ciebie. I to jest optymalny operator dla ciebie, ma na LTE800 10MHz pasma w MIMO i DL do 75Mb/s. Antena 2xATK-10/800-980. Sprawdź jeszcze Play, możliwe że dociera do ciebie LTE tego operatora z BTS-a przy Stawiszyńskiej125.