przeprowadzam się do miejscowości Spalona, gmina Kunice, powiat Legnica, woj Dolnośląskie (ulica Leśna, link do mapy). Z wstępnych testów mam już pojęcie o zasięgu, transferach i pingach osiąganych w Plus i Orange. Będę jeszcze testował Play (raczej marne szanse) i być może RBM czyli T-Mobile.
Orange zdecydowanie wygrywa na ten moment, natomiast:
a) przeglądając forum natknąłem się na osoby pytające o to kiedy jakie częstotliwości (i/lub pozwolenia) pojawią się na okolicznych BTSach
b) ktoś doradzał na podstawie mapy BTSów jakie są w danym miejscu warunki świadczenia usług od poszczególnych operatorów
nie bardzo rozumiem - czy obecność więcej niż 1 częstotliwości u konkretnego operatora poprawia jakość sygnału? Routero-modemy typu stacjonarnego i MiFi potrafią jakoś to agregować i osiągać w takich warunkach lepsze prędkości? Gdzie o tym poczytać? Jakiego operatora byście polecili biorąc pod uwagę dane o lokalizacji BTSów dostępne na ten moment?
PS. arkusz google w którym zapisuję sobie testy - na razie niewiele bo tam jeszcze nie mieszkam ale wkrótce będzie więcej - link
PS2. internet typowo domowy ale bez pobierania p2p - zamiast tego żona i dzieci oglądają dużo YT i VOD, a ja dużo pracuję nad stronami www i gram w CS'a więc ping musi być jak najmniejszy

PS3. nie musi być najtaniej i nie musi być więcej niż 100-150GB miesięcznie, musi być jak najlepszy zasięg i jak najmniejszy ping