Potrzebna pomoc w konfiguracji i ustawieniu urządzeń

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
warjat
Początkujący użytkownik forum

Potrzebna pomoc w konfiguracji i ustawieniu urządzeń

Post autor: warjat »

Witam!

Około tydzień temu, stałem się użytkownikiem LTE od Plusa. Niestety prędkości, które uzyskuje są bardzo mizerne (wartości uśrednione: pobieranie 1mb/s, upload 4mb/s). Według informacji, które uzyskałem na stronach związanych z lokalizacjami nadajników, nadajnik oddalony jest od mojego miejsca zamieszkania o około 800 metrów, a mimo to na stronie konfiguracyjnej routera i modemu widnieją "tylko" 2 na 5 "kresek" sygnału. W związku z tym szukam odpowiedzi na kilka pytań:

-Który z nadajników ( 800 czy 1800) prawdopodobnie zapewni większe prędkości (zakładając że znajdują się w takiej samej odległości od mojego miejsca zamieszkania)
-Czy modem ODU posiada odbiornik kierunkowy, czy też odbiera sygnał dookoła siebie?
-Podłączenie do którego z nadajników znajdujących się w pobliżu mojego miejsca zamieszkania, teoretycznie zapewni najlepszą szybkość?
-W jaki sposób mogę "wymusić" od modemu aby pobierał sygnał z konkretnego nadajnika?

Moja lokalizacja:Bolesławiec, ul. Jeleniogórska. Woj.dolnośląskie
Urządzenia: Router IDU-200, Modem zewnętrzny ODU-200.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Potrzebna pomoc w konfiguracji i ustawieniu urządzeń

Post autor: matek451 »

Pakuj ten zestaw i rezygnuj z umowy póki jeszcze możesz. Nie napisałeś czy te marne prędkości z przeciążonego BTS-a to z LTE800Sferii czy LTE1800Aero2. Tylko ty możesz sprawdzić jak działają u ciebie, ustawiając na tym szajsie LTE800 lub LTE1800. Do tego pokaż parametry sygnału LTE800 i LTE1800. ODU-200 posiada fatalną antenę dookólną i łączy się pewnie z BTS-em LTE800sferii przy Matejki 25( o ile działa) a na LTE1800 z BTS-emAero2 przy Krótkiej 1( o ie działa). na ODU-200 nie wymusisz połączenia z konkretnym BTS-em , nawet dalszymi. Trudno powiedzieć czy te LTE1800Aero2 przy Gałczyńskiego 51 i Kościelnej 3 działają i jak są obciążone. Tak samo czy LTE800Sferii z tych lokalizacji. Na IDU-200 nie poznasz CID BTS-a z którego korzystasz. Prędkośći jakie oferują te BTS-y możesz sprawdzić na telefonie z LTE w ich pobliżu, robisz testy prędkości i sprawdzasz parametry sygnału LTE oraz CID BTS-a za pomocą aplikacji Network Cell Info. Ale mając ODU-200 to i tak sztuka dla sztuki bo połaczenia z konkretnym , dającym lepsze prędkości nie wymusisz. To można zrobić za pomocą anteny kierunkowej na wybrane pasmo ustawiając ją na konkretne BTS-y o ile są na różnych kierunkach. antenę podłączasz pod router DWR-966 lub E5186. Jeśli wszystkie te BTS-y w pobliżu są przeciążone to dajesz sobie spokój z Plusem.
warjat
Początkujący użytkownik forum

Post autor: warjat »

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. No cóż w takim razie nie ma sensu płacić za coś co tak naprawdę nie działa. Myślałem, że to kwestia ustawień, ale jeżeli jest tak jak mówisz to rzeczywiście nie ma sensu. Dziwi mnie tylko tak mała ilość nadajników w mieście, niewyobrażam sobie jak w takim razie działa to poza miastem. Podane predkości były bardzo porównywalne (tak samo tragiczne) na paśmie 800 i 1800. Jeszcze raz bardzo dziękuje i życze wszystkiego dobrego.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Bolesławcu jest 5 pozwoleń na LTE1800Aero2 i 4 na LTE800Sferii ale wątpię aby wszystkie działały. Plus to operator od dawna nie modernizujący sieci. Nie zrealizował wszystkich pozwoleń na LTE1800Aero2, potem wziął się za budowę LTe800sferii ale tez po uruchomieniu około połowy stacji przestał ją budować i za dwa lata zamierza nie przedłużać pozwoleń. Teraz ma koncepcję budowy sieci LTE1800 jako zasięgowej ale uruchamia nieliczne BTS-y. Na LTE2600 nie robi praktycznie nic, uruchomił kilkadziesiąt BTS-ów w całej Polsce i chwali się LTE-A w reklamach TV, które nie mają żadnego pokrycia z rzeczywistością.. Do tego dochodzi kiepska sieć szkieletowa i dosył do BTS-ów.
ODPOWIEDZ