To mój pierwszy post na tym forum

Od niedawna mam router Huawei B315s-22 z T-Mobile. Działa nawet zadowalająco z prędkością ok. D 30-40 Mbit/s U 10-20 Mbit/s bez żadnych anten nawet tych malutkich bodajże +6 dBi czasem dołączanych do zestawu.
Jako, że nie mam większego pojęcia o antenach itp zwracam się do Was z pytaniem czy zastosowanie jakiejkolwiek anteny pomoże uzyskać lepsze parametry przesyłu danych? Czy anteną poprawię tylko zasięg, który mam jak na moje oko dość wysoki? Słyszałem, że mając kontakt wzrokowy z nadajnikiem można się zbliżyć nawet do D 100 Mbit/s.
Parametry sprzętowe i odczyty:
Wersja sprzętu modemu: WL1B310FM01
Wersja oprogramowania modemu: 21.311.06.02.55
Wersja interfejsu www: 17.100.09.00.03
Na routerze świecą się wszystkie "kreski" zasięgu 3/3. W panelu zarządzania routerem równeiż 5/5.
Korzystając z API routera (w samym panelu nie znalazłem takich informacji) /api/device/signal otrzymałem takie wskazania:
pci 35
cell_id 47633155
rsrq -3dB
rsrp -83dBm
rssi -63dBm
sinr 24dB
Nadajnik
Najbliższy mi nadajnik (maszt T-Mobile z nadajnikami Orange) widzę przez okno (zaznaczony czerwonym kółkiem) i znajduje się on w odległości 1.3 km w linii prostej. Istnieje możliwość skierowania anteny bezpośrednio w jego kierunku.
Montaż
Jak widać na załączonych zdjęciach - antena ma szansę mieć kontakt wzrokowy z nadajnikiem. Jestem w stanie zdjęć antenę satelitarną - i tak z niej raczej nie korzystam.
Odległość kabla antenowego to około 2m - więc ruter jest bardzo blisko mocowania na antenę dzięki zastosowania porządnej dziury w ścianie

Budżet - dobrze byłoby znaleźć antenę w granicach 300 zł, choć jeśli będą efekty mogę zapłacić więcej.
Zdjęcia

free photo hosting
P.S. Wcześniej miałem zestaw IDU-ODU-100 od Cyfrowego Polsatu (widoczny na zdjęciach), jednakże tam wcisnęli mi umowę "bez limitów", która po porostu ma limity, a z tego co mi wiadomo sam zestaw ma równeiż ograniczone możliwości do 30 Mbit/s - wciśnięto mi badziewie.