[Huawei B315s-22] Czy antena poprawi prędkości przesyłu danych?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
amazingdesign
Początkujący użytkownik forum

[Huawei B315s-22] Czy antena poprawi prędkości przesyłu danych?

Post autor: amazingdesign »

Cześć!

To mój pierwszy post na tym forum :)

Od niedawna mam router Huawei B315s-22 z T-Mobile. Działa nawet zadowalająco z prędkością ok. D 30-40 Mbit/s U 10-20 Mbit/s bez żadnych anten nawet tych malutkich bodajże +6 dBi czasem dołączanych do zestawu.

Jako, że nie mam większego pojęcia o antenach itp zwracam się do Was z pytaniem czy zastosowanie jakiejkolwiek anteny pomoże uzyskać lepsze parametry przesyłu danych? Czy anteną poprawię tylko zasięg, który mam jak na moje oko dość wysoki? Słyszałem, że mając kontakt wzrokowy z nadajnikiem można się zbliżyć nawet do D 100 Mbit/s.

Parametry sprzętowe i odczyty:

Wersja sprzętu modemu: WL1B310FM01
Wersja oprogramowania modemu: 21.311.06.02.55
Wersja interfejsu www: 17.100.09.00.03

Na routerze świecą się wszystkie "kreski" zasięgu 3/3. W panelu zarządzania routerem równeiż 5/5.

Korzystając z API routera (w samym panelu nie znalazłem takich informacji) /api/device/signal otrzymałem takie wskazania:
pci 35
cell_id 47633155
rsrq -3dB
rsrp -83dBm
rssi -63dBm
sinr 24dB

Nadajnik

Najbliższy mi nadajnik (maszt T-Mobile z nadajnikami Orange) widzę przez okno (zaznaczony czerwonym kółkiem) i znajduje się on w odległości 1.3 km w linii prostej. Istnieje możliwość skierowania anteny bezpośrednio w jego kierunku.

Montaż

Jak widać na załączonych zdjęciach - antena ma szansę mieć kontakt wzrokowy z nadajnikiem. Jestem w stanie zdjęć antenę satelitarną - i tak z niej raczej nie korzystam.
Odległość kabla antenowego to około 2m - więc ruter jest bardzo blisko mocowania na antenę dzięki zastosowania porządnej dziury w ścianie ;) Leżą tam dwa już zasilikonowane zwyczajne kable antenowe od anteny sat i poprzedniego internetu (trzeci kabel to skrętka do kolejnego rutera na innym piętrze). Czy przy takiej odległości i marnej jakości kabla mogą być znaczące straty na samym kablu? Czy to raczej marginalna kwestia?

Budżet - dobrze byłoby znaleźć antenę w granicach 300 zł, choć jeśli będą efekty mogę zapłacić więcej.

Zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

free photo hosting

P.S. Wcześniej miałem zestaw IDU-ODU-100 od Cyfrowego Polsatu (widoczny na zdjęciach), jednakże tam wcisnęli mi umowę "bez limitów", która po porostu ma limity, a z tego co mi wiadomo sam zestaw ma równeiż ograniczone możliwości do 30 Mbit/s - wciśnięto mi badziewie.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: [Huawei B315s-22] Czy antena poprawi prędkości przesyłu danych?

Post autor: dzejk »

Nadajnik Mełgiew Kościelna 23, na 99% LTE 1800 MHz. Możesz to potwierdzić logując się na router przez program http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/huawei.php i wymuszając przyciskiem + w programie dane pasmo. Kabel od TV nie specjalnie nadaje się do anteny LTE (poczytaj o różnicy między 50, a 75 ohm). Parametry połączenia bardzo dobre. Masz możliwość przetestowania szybkości LTE blisko nadajnika, np. na smartfonie ? Najlepiej od strony domu, w godzinach wieczornych, kiedy jest największe obciążenie. W teorii na LTE 1800 orange z t-mobile ma 112Mb/s do podziału na wszystkich użytkowników zalogowanych do danego sektora.
P.S. Fajny stół :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ale w T-mobile też są limity , po których prędkość zwalnia do 2Mb/s. Wystaw B315 za okno i zrób te same testy prędkości i sygnału, skorzystaj z LTEWatcH lub https://dl.dropboxusercontent.com/u/197 ... latest.rar To najlepsze narzędzia do wymusznia pasm LTE na tym routerze.
amazingdesign

Nie mam niestety od T-Mobile żadnego telefonu, więc nie mam jak podejść ruterem do nadajnika. Chyba że przełożyć SIM z rutera do telefonu. Zadziała tak? Jeśli chodzi o teren to da się podejść pod samo ogrodzenie masztu.

Za okno dam rade, napisze jak tylko stestuję. LTEWatch jak tylko dostanę komputer z windowsem - czyli jutro pewnie uda mi się sprawdzić.

W każdym razie chodzi Wam o to czy w ogóle z tego nadajnika nawet w bliskiej odległości i braku ścian pociągnę coś więcej tak? I jeśli tak to jest sens brać antenę.

Co do internetu w T-Mobile podobno nie mają żadnego limitu czy lejka czy ograniczeń. Pan w punkcie się zarzekał że tak jest. Później potwierdzałem na infolinii co przecież nagrywają wiec raczej by nie kłamali. Napisałem jeszcze do BOA żeby napisali mi to na piśmie choćby mailem.Ponadto rzeczywiście w umowie i regulaminie jest wzmianka o możliwości ograniczenia internetu przez operatora tylko w przypadku "naruszenia integralności i bezpieczeństwa sieci"
Co do CP pani która mi to sprzedała tez się zarzekała, że nie ma żadnych ograniczeń itp. Głupi byłem, ze nie sprawdziłem i teraz za prawie 100z/mc mam 50GB limitu który mi potrafi zejść w 2 dni :/
T-Mobile mam dokładnie od 47h 49 min jak pisze tego posta (od wałczenia routera)i pobrałem 40.81 GB / wysłałem 10.29 GB - nie ma żadnych zmian na prędkościach. Do końca tygodnia dobiję bez problemu do 200 GB i dam znać czy te bezlimity działają. Jak nie mam 14 dni na rezygnację. Jeszcze w międzyczasie powinni mi odpisać z BOA.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli to oferta MAX na internet mobilny to w regulaminie http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 012882.pdf są zapisy w punktach 1.5 , 1.5.3 i 1.5.4 które wyraźnie wskazują ze nie jest to internet bez limitu. Zapewnienia Pań z salonów, BOA, infolinii są bez żadnego znaczenia. Liczy się to co w regulaminie. Podpisując umowę z tym Regulaminem zaakceptowałeś lejek 2Mb/s po 100GB na LTE oraz możliwość lejka 16kb/s gdy operator uzna że zużywasz za dużo danych. To zapis identyczny jak FUP w CP. I nic to nie ma wspólnego z zagrożeniami itp bzdetami. Testy można zrobić na telefonie z LTE z zainstalowanym Network Cell Info.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Jeżeli telefon ma LTE, to przełóż kartę sim z routera. Testy zrób tak 50-100m od nadajnika, oczywiście w bezpośredniej widoczności.
amazingdesign

matek451 - jeśli chodzi o ten link do regulaminu T-Mobile mam inną ofertę. W tym regulaminie co załączyłeś rzeczywiście jest w 1.5.3 jak wół to napisane. Przy zawieraniu mojej umowy właśnie tłumaczono mi że w tych co pokazujesz jest limit a w mojej niby nie.
Moja to ta:
http://www.t-mobile.pl/pl/oferta_specja ... e-dla-firm
http://www.t-mobile.pl/dlafirm/internet ... cat3390039
Oczywiście to co pokazuje to oferty marketingowe - przeczytałem Regulamin i Umowę jeszcze są jakieś załączniki. Tam osobiście nic nie widzę oprócz tego z naruszeniem integralności czy tam bezpieczeństwa sieci - ale to jest u każdego jak mówicie słusznie.

Czekam ciągle na odpowiedź z BOA. Jak ją dostanę na piśmie to będę mógł swobodnie reklamować w razie czego.

Test LteWatch - na 1800 połączył się i nie działa praktycznie o dziwo, na 2600 się nie łączy w ogóle. Na 800 łączy, ale mam wrażenie że internet działa wolniej, niż automatycznie. To znaczy że nadajnik nadaje na 800 MHz??

Testów w pobliżu jeszcze nie przeprowadziłem.
amazingdesign

Po zakończeniu testów i przełączeniu na auto w LTEWatch ruter łączył się, ale nie miał ogóle zasięgu i internet nie działał. Dopiero po przywróceniu routera do ustawień fabrycznych znowu normalnie działa.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Wygląda na to, że jest tylko 800. Jaki masz firmware w routerze ?
Spróbuj przez program toolbox wybrać pasmo - linka dał wyżej matek.
ODPOWIEDZ