Jaka antena LTE + jaki modem, router switch czy co tam

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lulu
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena LTE + jaki modem, router switch czy co tam

Post autor: lulu »

Witam.
Proszę o pomoc.
Pytałem już w innym wątku, ale tu chyba trafniej będzie.
Chcę mieć internet, najprawdopodobniej LTE.
1.Jaką antenę dobrać ( sygnał na poziomie -100 dbm/-110 dbm, asu 36/39).
2. Antena ma być połączona z CZYMŚ, co kablem Ethernet wprowadzi internet z "dworu do domu" (mam już taki kabel i chcę go wykorzystać, nie chcę dodatkowych dziur w elewacji)
3. Z "czegoś" na dworze sygnał ma być kablem ethernet wprowadzony do CZEGOŚ w domu, co będzie mogło kablem ethernet rozprowadzić internet po domu do kilku miejsc (kilka kabli - wyjść ethernet).
4. Z czegoś poprzedniego jest wysyłany dodatkowo sygnał wi-fi lub to przesyła kablem sygnał internetowy do czegoś, co tworzy wi-fi (domową sieć bezprzewodową, o zasięgu powiedzmy do 15-20 m, biorąc pod uwagę ściany).
Czyli reasumując mam kabel ehternet dwór-wnętrze domu (jakaś tam powiedzmy rozdzielnia), kable ethernet na tejże rozdzielni idące w różne miejsca domu, dodatkowo chcę mieć sieć bezprzewodową oraz trzeba wziąć pod uwagę, że mam słaby sygnał LTE (antena).
Znacznie bardziej ważna jest dla mnie STABILNOŚĆ internetu i jak najmniejszy ping niż prędkość upload/download - nie mam zamiaru ściągać filmów, oglądać bez przerwy Youtube itp.
Czy jest jakiś dobry matematyk, który pomoże mi rozwiązać to równanie?
Dziękuję.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena LTE + jaki modem, router switch czy co tam

Post autor: dzejk »

jaka to lokalizacja, czym mierzyłeś ten sygnał, u jakiego operatora ?
lulu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lulu »

dzejk pisze:jaka to lokalizacja, czym mierzyłeś ten sygnał, u jakiego operatora ?
Olszewnica Stara koło chotomowa.
Jeśli chodzi o sygnał, to mierzyłem i jest tak jak pisałem - taka jest moc, a operatorzy wchodzą w grę tylko t-mobile i Orange. Reszta ma zbyt słaby sygnał lub już nie łapie LTE tylko Hspap. Sygnał mierzyłem NCI na androidzie. robiłem też testy prędkości na ookla.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

pokaż nci i speedtest z domu,
to samo pod najbliższymi nadajnikami, czyli Skrzeszew i Chotomów http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 99&zoom=12
ODPOWIEDZ