Awaria sieci czy koniec DNIA DZIECKA w Orange???

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Awaria sieci czy koniec DNIA DZIECKA w Orange???

Post autor: bio5 »

Dziś telefon nie chce się logować w WCDMA sieci Orange.
W BOK nie potrafią mi odpowiedzieć na pytanie dlaczego tak sie dzieje.
Czyżby wraz z wprowadzeniem protokołu HSDPA i zwiększeniem limitów odcieli "POPaków" od UMTS ???? Czy ktoś zanotował podobny problem???
Tak się działo dziś na Mokotowie, Centrum i na Bielanach.
piontol
Początkujący użytkownik forum

Problemy z GPRS

Post autor: piontol »

Nie wiem czy to cos wspólnego z Twoją awarią. Używam se gc75i GPRS w Orange od około 2 lat, w okolicach Legnicy, dolnyśląsk. I jakoś to działalo, ale od około października pratycznie nie chodzi. I planuję zmienić na iplusa. Plus ma lepszy zasięg!?. Jeżeli wiesz coś na ten temat to daj znać.
Pozdrawiam
Balbina

Re: Awaria sieci czy koniec DNIA DZIECKA w Orange???

Post autor: Balbina »

Zasięg to podstawa ale największy zasięg obecnie ma era. Jezeli chodzi o Orane to mam modem Sony Ericsson GC85 EGPRS sygnal jest dobry tylko nie mam popa ale abonament.
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

No i wszystko się wyjaśniło.
To co mózgom z sieci nie udało się przez 4 dni, mnie zajęło 5 minut.
Bo jak do tej pory, nie potrafili znaleźć przyczyny.
Okazuje się, że wprowadzając HSDPA zmieniali konfigurację sieci i bardzo stare karty nie mogły logować się do UMTS. Problem ustąpił po BEZPŁATNEJ wymianie karty SIM na SIM3G. Czyli teraz mam POPa na USIMie.
Jeśli ktoś miałby podobny problem proponuję od razu atakować salon firmowy.
elektron

Post autor: elektron »

No nie tak do konca bylo jak piszesz. Mialem 3 karty orange, 2 USIM i 1SIMINTELIGENT. Karta USIM z Twoim INternetem oraz SIMINTELIGENT sie nie mogly zalogowac do UMTS, natomiast druga USIM sie logowala. Po dwoch dniach sytuacja wrocila do normy, wszystkie 3 karty smigaja w UMTS. Czyli wyglada na to, ze przy rekonfiguracji sieci wywalili niechcacy troche SIMow... :)
ODPOWIEDZ