Jaka antena dla Alcatel L850V?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SzymonBator
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena dla Alcatel L850V?

Post autor: SzymonBator »

Dzień dobry,

Jako, że w mojej kamienicy nie ma możliwości podpięcia internetu po kablu, chciałbym zaopatrzyć się w internet mobilny.
Tak się składa, że za niedługo kończy mi się abonament w T-Mobile i przy przedstawieniu nowej oferty konsultantka zaproponowała mi internet LTE.

Btsearch pokazuje, że najbliższy nadajnik LTE 1800MHz mam w odległości 0,8km w linii prostej.
(Wyszukiwane: UKE, LTE. Wszystkie zaznaczone to 1800MHz)
Obrazek

Zrobiłem speedtest telefonem (T-mobile) który posiada standard LTE, chociaż w mieszkaniu pokazuje tylko 3G.

Obrazek

Takie osiągi nie za bardzo mi odpowiadają, więc pytanie czy da się je jakoś poprawić.
Miałbym otrzymać modem USB Alcatel ONETOUCH L850V + router D-LINK DWR-116.
Z tego co w sieci wyczytałem, modem ma wyjście na antenę.

Według tego co jest napisane na forum, powinienem kupić antenę dookolną dwu (900MHz, 1800MHz) zakresową,
Na allegro jest tych anten bardzo dużo, pytanie jaką kupić, z jakiej firmy?

Dodam, że modem z anteną mógłby być umiejscowiony przy oknie lub antena za oknem + 0,5m kabla do modemu.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena dla Alcatel L850V?

Post autor: matek451 »

Daj sobie spokój z ta konsultantką i T-Mobile, nie słuchaj rad konsultantów u wszystkich operatorów. Ta konsultantka to najpierw ci powinna uruchomić na tej karcie dostep do LTE w T-Mobile bo na 99,9% masz zablokowany. To cecha 'charakterystyczna" dla tego praktycznego, niemieckiego operatora. Robi z ciebie idiotę proponując największy szajs dostępny wsród sprzetu czyli L850, tego się do ręki nie bierze. Nie posiada złacz anten zewnętrznych, kiepsko działa z tym DWR-116, który też nie jest szczytem nowoczesności. T-mobile nie posiada, żadnego sprzętu spełniającego dzisiejsze wymagania w tym LTE-A. Masz zasięg LTE wszystkich operatorów. Kup startery Orange za 5 zł, za rejestrację i dane adresowe dostaniesz bonus 2x100GB, Plusa za 5 zł, bonus za rejestrację 50Gb. do tego starter Play Internet na Kartę za 9zł, bonus za rejestrację 100GB. w T-Mobile lipa za rejestracje. Zainstaluj na telefonie Network Cell Info, pokaze parametry sygnału LTE i dane BTS-ów z których korzystasz u operatorów. Do tego speedtesty, zobaczysz który operator zapewnia najlepszy internet u ciebie. Jesli abonament to najlepszą ofertę ma Orange , czyli internet LTE dla domu za 59,90 i routerem LTE-A MF286. Jesli na kartę to Play oferujący LTE bez limitu za 5 zł/m-c na kartach RBM na Kartę 5 z usługą darmowy internet LTE, sprzęt kupujesz sam. Koszt od 100 zł.
ODPOWIEDZ