Kierunkowość anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior

Kierunkowość anteny

Post autor: Tinkas »

Cześć,

mieszkam mniej więcej nad "Umexem"
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 55&zoom=16

W tej chwili ciągnę LTE Orange po 1800MHz z nadajnika przy ul. Świerkowej. Na wystawionym za okno E3372 podpiętym do rutera z Tomato wyciągam około 40 Mb/s download i 20 Mb/s upload. Prawdopodobnie z nadajnika przy Pałac Łochów mógłbym mieć lepsze osiągi (sprawdzę w weekend), bo jest tam mniejsze zagęszczenie domów - charakter wiejski, a nie jak przy Świerkowej, gdzie wokół są osiedla.
Czy taka antena http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html umożliwi odbiór sygnału z Pałacu? Widzę, że tam powinny być też częstotliwości 800MHz i 2600 MHz, ale chyba przy tej antenie to niewiele zmienia?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Kierunkowość anteny

Post autor: dzejk »

będzie ciężko "pominąć" ten bliższy nadajnik - zbyt mały kąt - antena zbiera około 30 stopni.
O 2600 MHz z ponad 3km to raczej zapomnij.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Antena nie musi idealnie trafiać w stację bazową. Może ustawić ją kilka stopni od stacji bazowej. Jeśli chodzi o samo złapanie innej stacji, a sama jakość sygnału schodzi na drugi plan to można zastosować takie rozwiązanie. Szczególnie, że za stacją ul. Myśliwska 4 nie ma innych stacji w okolicy.
Awatar użytkownika
Tinkas

Jeśli o 2600 z 3km można zapomnieć, to chyba o ewentualnym LTE-A tym bardziej? Myślałem o MF286 z oferty Orange, bo będę chciał wziąć abo.

Jest jeszcze podobny nadajnik w drugą stronę, ale jeszcze dalej (z 7 km) - Majdan.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Z tym LTE2600 z 3 km to w sumie do końca nie wiadomo. Po pierwsze chyba jeszcze nikt tego z anteną nie testował. Po drugie dopiero się pojawia i cały czas coś grzebią w konfiguracji.

Anten na zakres 1800-2600 MHz nie widziałem. Na szerszy są, ale one mają kilka dB zysku (przy dłuższym kablu i LTE2600 wszystko się traci) i dosyć szeroką wiązkę więc w twoim wypadku to chyba i tak średni pomysł. Pozostaje sama kwestia tego LTE2600. Jesteś pewien, że już działa?
Awatar użytkownika
Tinkas

Jeszcze nie wiem. W sobotę pojadę pod nadajnik jeden i drugi i zrobię testy.
ODPOWIEDZ