ostrzeżenie karty gprs !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Moderator: Moderatorzy
ostrzeżenie karty gprs !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ludzie nie kupujcie kart bez gniazdka anteny zewnetrznej czasami sygnał jest ok ale bywają moommenty ż e pole sygnału ulega zmianie
antena zewnetrzna to 80 % sukcesu
pozdr
antena zewnetrzna to 80 % sukcesu
pozdr
Re: ostrzeżenie karty gprs !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeżeli ktos ma podłaczoną antene zewn gdzieś na dachu to lepiej odłaczyć ją od terminala przed burzą !!!!!!!!!!!! te anteny nie są uziemione !!
Jednak można kupić antene kierunkową z symetryzatorem petlowym czyli jest to antena zwarta do masztu a maszt trzeba uziemić i wówczas wszystie ładunki elektryczne zwierane są do masy .
przykład takiej anteny to http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=68720732
przykład takiej anteny to http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=68720732
A cha jedna uwaga ! takie długie anteny ( ona ma 1.7 m ) potrafią się niezle bujać na wietrze 15 cm odchylenia od kierunku i nic nie ma !!!
są krótsze bardziej stabilne
są krótsze bardziej stabilne
Uwaga !!!! jak montujecie antene kierunkową na maszcie na dachu to okazało się że mocowanie anteny powinno być oseparowane od masztu antena nie może sie stykać metalem z masztem który zwykle jest uziemiony --- jednym słowem antena nie może sie stykać z uziemieniem pod żadnym pozorem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestem z zawodu łącznościowcem i po praeczytaniu twojego w cześniejszego postu odnośnie uziemiania anteny zaniemówiłem. Z tego co wiem prawa fizyki przez te 15 latmojej pracy w zawodzie nie zmieniły się i w antenie kierunkowej do masy (uziemiony) może być podłączony tylko ekran anteny, a antena zasadnicza tzw. "gotący element" podłącza się do ziemi właśnie gdy jest burza. Dam wam dobrą radę, gdy zbliża się burza poprostu odłączcie antenę od odbiornika (np. karty czy telefonu).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
chodziło mi o to że u mnie wystepuje napiecie stałe 5 v pomiedzy ekranem kabla wychodzacego z laptopa a uziemieniem dlatego napisałem że powinno się odizolować mocowanie anteny od masztu który czesto jest uziemiony - nie wiem jak jest u innych. Można zmierzyć miernikiem jak ktoś chce aby nie zwalić kompa !!!
a to że trzeba odłączyć kabel antenowy od kompa jak jest burza to wiadomo - chodziło mi o elektrycznioosc statyczną jak zbliża sie burza a nie w trakcie burzy mam nadzieje ze nie namieszałem zbytnio
a to że trzeba odłączyć kabel antenowy od kompa jak jest burza to wiadomo - chodziło mi o elektrycznioosc statyczną jak zbliża sie burza a nie w trakcie burzy mam nadzieje ze nie namieszałem zbytnio
Antena GSM GPRS EDGE
Ktoś miedzy czasie napisał że antena długości 1.7metra może sie bujac na wietrze, w takiej sytuacji mozna zastosowac np. długości 0.7 metra to juz sie nie rozbuja zabardzo 

Antena GSM GPRS EDGE
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=72194096 a oto link do anteny GSM 0.7 metra
-
- Początkujący użytkownik forum
A czy da się wyprowadzić jakąś antenę z modemu GC79?
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy