Mam oferte w Play Formuła Duet M (3 Karty SIM, 2 z abonamentem a 1 z osobnym dostępem do internetu, np do modemu)
Dostałem od swojego wujka, który ma router domowy, własnie mobilny router Huawei E5573, którego ja używam jako routera do mojego komputera stacjonarnego.
I mam pare pytań, gdy wejde w panel sterowania routera, mam zasięg, mam 3/5 i zasięg -83dBm, transfery koło 25-40mb/s / 10-15 down/up - ping koło 30ms
Teraz mała odskocznia, chciałbym sie dowiedzieć w telegraficznym skrócie jak ten zasięg działa, czy są jakieś przedziały które np klasyfikują jakość zasięgu.
Eksperymentowałem trochę z ułożeniem routera w pokoju i w pewnym miejscu mam -67dBm i 4/5 zasięgu, ale o dziwo transfery spadły do stabilnych 5mb/s i 2mb/s down/up ale ping 19-22ms.
I troche tego nie rozumiem, czy dBm ma być niższy, a zasięg wiekszy żeby transfer rósł, bo troche sie pogubiłem w tym wszystkim.
Płace abonament 75zł/mies, a raczej 37.5zł ponieważ drugą karte sim opłaca mój brat, a karte do internetu używam sam, płace 25zł/mies za 100gb transferu, a po wykorzystaniu predkość spada do 1mb/s
I takie pytanie się rodzi następne w mojej głowie, rzekomo według operatora, jestem ok 850m od nadajnika czy jak to się tam zwie - jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o nazewnictwo i chciałbym wiedzieć czy opłacalne jest zakup jakiejś anteny np wewnętrznej którą mógłbym postawić na szafie, aby poprawić transfery i może troche ping?
Dziękuje za poświęcony czas na "nauczanie" mnie, doradzanie i dyskusje