LTE Orange vs LTE Plus
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
LTE Orange vs LTE Plus
Witam, wśród tych dwóch operatorów, których uważacie za lepszych w świadczeniu usług internetu LTE dla domu?
Zdecydowanym czynnikiem przemawiającym za Orange jest jego stosunkowo niska cena.
Za 60zł możemy mieć łącznie 220gb. W Plusie za 100gb musimy zapłacić 90zł.
Dodatkowo lejek działa na korzyść Orange, po wykorzystaniu pakietu prędkość zwalnia do 1mb/s, czyli prędkości gdzie w miarę da radę surfować po internecie. Plus oczywiście nie musi zastosować tego lejku po 100gb ale jak już zastosuje to prędkość ukróci do 64kb/s, czyli surfowanie po internecie będzie praktycznie niemożliwe.
Więc jakie zalety ma Plus, skoro tak się ceni? Co byście bardziej polecali?
Zdecydowanym czynnikiem przemawiającym za Orange jest jego stosunkowo niska cena.
Dodatkowo lejek działa na korzyść Orange, po wykorzystaniu pakietu prędkość zwalnia do 1mb/s, czyli prędkości gdzie w miarę da radę surfować po internecie. Plus oczywiście nie musi zastosować tego lejku po 100gb ale jak już zastosuje to prędkość ukróci do 64kb/s, czyli surfowanie po internecie będzie praktycznie niemożliwe.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: LTE Orange vs LTE Plus
Wykonać testy obydwu operatorów u siebie. Do testów telefon LTE z zainstalowana aplikacją Network Cell Info, zrobić speedtesty. NCI pokaże parametry sygnału i dane BTS-a. Potem to samo pod BTS-ami Wądroże W dla Orange i Legnickie Pole dla Plusa. Tylko test i sprawdzenie działania operatorów pozwala dalej rozpatrywać oferty i ma sens.
-
- Stały użytkownik forum
Miałem wykonać powyższy test ale dowiedziałem się, że ten najbliższy BTS Orange, oddalony o 4km w lutym będzie miał dodany LTE 1800. Więc poczekam z tym testem do marca.
Swoją drogą, bardzo dużo ludzi mi odradza internet od Plusa, ludzi, którzy mają dużą wiedzę na ten temat a jednak ja cały czas testuję bonusy za rejestrację i naprawdę jestem mega zadowolony. Może po prostu ten nadajnik jest mało zapchany (wieś) a w mieście jest odwrotnie.
Z tym, że odkopuje ten mój temat, ponieważ ma pojawić się oferta Orange Love gdzie prawdopodobnie będę mógł swobodnie przejść z neostrady na domowy LTE w bardzo korzystnej cenie (a może jeszcze uda się utargować). W związku z tym mam 2 pytania:
a) Czy ten pakiet internetu (60GB) można również wykorzystać w strefie domowej? Rzeczywiście są jakieś kłopoty w naliczaniu tych stref?
b) Czy w Orange jak dodadzą te 1800 do 800 to tam działa normalnie taka sama agregacja jak w Plusie?
Bo jeżeli w marcu sprawdzę, że prędkości mnie satysfakcjonują to chyba nie mam nad czym się zastanawiać gdyż te LTE wyjdzie mi bardzo tanio. Dodatkowo dają bardzo tanio router ZTE z agregacją. Taniej chyba jest jedynie w Red Bull Mobile ale z kolei nie jestem w zasięgu LTE Play.
Swoją drogą, bardzo dużo ludzi mi odradza internet od Plusa, ludzi, którzy mają dużą wiedzę na ten temat a jednak ja cały czas testuję bonusy za rejestrację i naprawdę jestem mega zadowolony. Może po prostu ten nadajnik jest mało zapchany (wieś) a w mieście jest odwrotnie.
Z tym, że odkopuje ten mój temat, ponieważ ma pojawić się oferta Orange Love gdzie prawdopodobnie będę mógł swobodnie przejść z neostrady na domowy LTE w bardzo korzystnej cenie (a może jeszcze uda się utargować). W związku z tym mam 2 pytania:
a) Czy ten pakiet internetu (60GB) można również wykorzystać w strefie domowej? Rzeczywiście są jakieś kłopoty w naliczaniu tych stref?
b) Czy w Orange jak dodadzą te 1800 do 800 to tam działa normalnie taka sama agregacja jak w Plusie?
Bo jeżeli w marcu sprawdzę, że prędkości mnie satysfakcjonują to chyba nie mam nad czym się zastanawiać gdyż te LTE wyjdzie mi bardzo tanio. Dodatkowo dają bardzo tanio router ZTE z agregacją. Taniej chyba jest jedynie w Red Bull Mobile ale z kolei nie jestem w zasięgu LTE Play.
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
Dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertąpeterka pisze:Witam, wśród tych dwóch operatorów, których uważacie za lepszych w świadczeniu usług internetu LTE dla domu?

-
- Stały użytkownik forum
Taczalin, 59-241 Legnickie Pole. Wiem tyle, że w niedługim czasie ma być LTE 1800 na nadajniku w okolicy, ale nie wiem czy nadajnik nie jest zbyt daleko (4,5km) i czy to znacząco poprawi prędkości (obecnie 5mb/s). Zobaczymy po wprowadzeniu 1800 :-)
- onken
- ** Moderator **
Od kiedy 150+60 to 220 ??
Jakaś inna matematyka
?
Jakaś inna matematyka

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Podepnę się pod temat. Mam podobny dylemat na kogo postawić. Obecnie korzystam z T-Mobile. Pomimo zapewnień, że jestem w zasięgu LTE, żadne moje testy tego nie potwierdziły. Pozostaje więc O lub +.
W Plusie mogę otrzymać taryfę 50Gb bez limitu LTE za 31PLN. Orange nie analizowałem, ale na ich nadajnikach mam NJU za rozsądne pieniądze.
Co Waszym zdaniem jest właściwszym wyborem?
Podepnę się pod temat. Mam podobny dylemat na kogo postawić. Obecnie korzystam z T-Mobile. Pomimo zapewnień, że jestem w zasięgu LTE, żadne moje testy tego nie potwierdziły. Pozostaje więc O lub +.
W Plusie mogę otrzymać taryfę 50Gb bez limitu LTE za 31PLN. Orange nie analizowałem, ale na ich nadajnikach mam NJU za rozsądne pieniądze.
Co Waszym zdaniem jest właściwszym wyborem?
- onken
- ** Moderator **
Dziwne, bo skoro masz Orange LTE to i T-mobile na 99% powinno być.
Może tylko nie masz włączonego LTE na ich karcie, standard w nowych starterach.
Może tylko nie masz włączonego LTE na ich karcie, standard w nowych starterach.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
T-mobile mam na 2 kartach (bleconnect oraz abonament tel.). Karty wymieniane na różnych urządzeniach i tylko 3G/UMTS.
-
- Guru bezprzewodowy
Tu cudów nie ma, na kartach nie masz dostępu do LTE T-mobile. Bo z zasięgiem nie masz problemu skoro w Orange korzystasz z BTS-a LTE800 T-mobile Kruszynki , z którego korzystają w ramach NetWorks klienci Orange. Z masztu PTC masz też zasięg LTE w Plusie, na nim Plus ma pozwolenia na LTE1800aero2 i LTE800Sferii. Jakie masz prędkości w Plusie ? Działają obydwa pozwolenia, dostępna agregacja LTE1800+LTE800. Po co ci oferta Plusa bez sprzętu ?
-
Być może, że na karcie jest blokada LTE. Wymieniłem kilka dni temu w telefonie na nową i też nie działa, ustawienia są w porządku. Wyjaśnię to u Operatora.
Prędkości w Plusie oscylują około 30Mb, w Orange 20-30.
Sprzęt posiadam, choć go modernizuję. Wymieniłem modem na E3372h. Teraz na wymianę czeka antena. Podobno w tym roku będzie światłowód, więc chcę jakoś przeżyć ten czas na tym co posiadam.
Moja odległość od nadajnika to tylko ponad 2 km, niestety teren jest tak ukształtowany, że po drodze jest jezioro, las i duża różnica wysokości.
Dziś wyjdę na dach i zrobię pomiary telefonem.
Prędkości w Plusie oscylują około 30Mb, w Orange 20-30.
Sprzęt posiadam, choć go modernizuję. Wymieniłem modem na E3372h. Teraz na wymianę czeka antena. Podobno w tym roku będzie światłowód, więc chcę jakoś przeżyć ten czas na tym co posiadam.
Moja odległość od nadajnika to tylko ponad 2 km, niestety teren jest tak ukształtowany, że po drodze jest jezioro, las i duża różnica wysokości.
Dziś wyjdę na dach i zrobię pomiary telefonem.