Antena ATK20 a antena satelitarna

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Akwinata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Antena ATK20 a antena satelitarna

Post autor: Akwinata »

Witam,

zmieniam maszt antenowy do internetu mobilnego i mam kilka pytań.

Po pierwsze - czy fakt, że maszt będzie wykonany z rurki kwasowej (na tyle grubej, żeby się nie bujała na wietrze, długość od 1.5 do 2 metrów) wpłynie na odbiór anten? Wcześniej miałem maszt z drewna, ale wichura go pokonała. Teraz zmieniłem operatora i nie potrzebny mi maszt aż 7 metrów, a montowanie drewnianego kijka zawsze wiąże się z szybszą jego eksploatacją i ryzykiem uszkodzenia. Rurka zwyczajnie będzie bardziej trwała.

Po drugie - maszt będzie na tyle wysoki, że technicznie zmieści mi się tam również antena satelitarna, która będzie tyłem do tyłu anten ATK20. Czy mogę na jednej rurce przywiesić te dwie anteny, czy to negatywnie wpłynie na odbiór neta? Zwyczajnie nie chcę mieć zaśmieconego tarasu, więc jeśli czasza od satelity nie wpłynie na odbiór, chciałbym założyć ją na tym samym drągu, co ATK.

Po trzecie - anteny będą wisiały w nieco innym miejscu (sprawdzone - działają bdb), ale również i router zmieni swoje położenie w domu. Mam kable 15 metrów, które pewnie generują jakieś straty w zysku sygnału. Czy opłaca mi się kupować krótsze kable? Wystarczyłoby mi pewnie jakieś 5 metrów, więc to spora różnica i czy mogę spodziewać się poprawy stabilności łącza czy zwyczajnie wyrzucę pieniądze?

Pozdrawiam,
M.S.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Re: Antena ATK20 a antena satelitarna

Post autor: Hermogenes »

3. Kable wystarczy obciąć w puszce antenowej,i zamontować od nowa.
2. Możesz powiesić z tyłu co tylko chcesz,
1. Antena szczególnie satelitarna na takim maszcie będzie się bujać daj 3 odciągi zamocowane do podstawy (dachu) .
0. poz .Hermogenes
Akwinata

3. Nie za bardzo się na tym znam. Mam kable od cybertecha z końcówkami nakręcanymi i obawiam się, że jak obetnę z jednej strony, to nie zrobię końcówek tak, jak być powinny.
2. OK.
1. W takim razie antena sat zostaje tam, gdzie była.

Dzięki za odpowiedzi.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

W puszce przy antenie kabel jest przykręcony podobnie jak w telewizyjnej wtyczce zasilacza, lub po prostu przylutowany (były dwa modele) każdy kto ma lutownicę i wkrętak zrobić to potrafi.poz Hermogenes
Akwinata

Rzucę okiem jak to wygląda. Jak ocenię, że bez problemu i szybko to zrobię, to faktycznie nie ma sensu kupować nowe kable. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ