Jak zwiększyc zasięg blueconnect??

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jglod
Użytkownik forum

Jak zwiększyc zasięg blueconnect??

Post autor: jglod »

Posiadam w notebook'u karte globetrotter gt max i mam pytanie czy mozna zwiekszyc w jakis sposob zasieg??widzialem na allegro rozne anteny, przegladalem forum ale juz mam mętlik w głowie.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jak zwiększyc zasięg blueconnect??

Post autor: Jaco »

Owszem można właśnie przez zakup anteny.Jesli mieszkasz w dużym mieście gdzie masz zasięg UMTS to moim zdaniem wystarczy do okólna.W mniejszych miejscowościach gdzie zazwyczaj jest GPRS i niekiedy EDGE można się skusić na kierunkową.Jaki masz zasięg w domu?
jglod
Użytkownik forum

No własnie we Wrocławiu mieszkam, i raz łapie umts a raz nie tak w sumie 50/50:) i szukam sposobu jak zwiekszyc choc troche zasięg,jakbys mogl mi napisac jaka mam antene kupic i gdzie i jak ją podłączyć do notebook'a bylbym wdzieczny a zasięg to albo edge tak 80% a umts max 29%
Awatar użytkownika
Jaco

Antenke raczej trzeba podłączyć do modemu nie lapka.Musisz sam zdecydować co kupić.Ja myśle że w twoim przypadku do okólna wystarczy.Wystawisz za okno i powinno być lepiej.Taką anetene kupisz na Allegro w firmie ERD z Otwocka.Sam u nich kupywałem do swojego modemu.Decyzja należy do ciebie.
jglod
Użytkownik forum

http://www.allegro.pl/item147762869_zes ... otter.html
Czy chodzi o tą antenę??
Robert
Użytkownik forum

Post autor: Robert »

http://www.dipol.com.pl/sklep/a7035.php ... bad36d2d5f]

Ja mam taką antenkę i jestem zadowolony, poprawija moc sygnału o ok. 40%.
Awatar użytkownika
Jaco

Miałem na myśli o takiej.Sam jej używam.

http://www.allegro.pl/item148927758_glo ... ratis.html
jglod
Użytkownik forum

i jak Jaco poprawilo zasięg??o ile??
Awatar użytkownika
Jaco

Poprawiła mi się moc sygnału z 20% na 65%.Połączenie jest stabilne i nie przerywa.W mojej miejscowości jest kiepsko z zasięgiem wszystkich operatorów.Jak dla moich potrzeb jest prawie dobrze.Co do zasiegu to w MM mam 3 kreski w telefonie Nokia 6230 jest 6 na 7 mozliwych a kiedyś w aplikacji BCM miałem 4 na 5 możliwych.Sprawdż w hiperterminalu komendę AT+CSQ. U mnie jest 21,99.Najlepiej jest jak jest 30 poniżej 20 musi być antena.
jglod
Użytkownik forum

A mam pytanie czy taką antene można kupić w jakimś sklepie na terenie wrocławia??
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

No własnie we Wrocławiu mieszkam, i raz łapie umts a raz nie tak w sumie 50/50:) i szukam sposobu jak zwiekszyc choc troche zasięg,jakbys mogl mi napisac jaka mam antene kupic i gdzie i jak ją podłączyć do notebook'a bylbym wdzieczny a zasięg to albo edge tak 80% a umts max 29%
Jaco pisze:Miałem na myśli o takiej.Sam jej używam.

http://www.allegro.pl/item148927758_glo ... ratis.html
Tak, tylko żę jak mu zależy na UMTS/HSDPA to lepsza byłaby antenka dookólna tylko na takie pasmo- 2100MHz. Po co mu trzy zakresy, żeby wzmacniało EDGE/GPRS? Poza tym przydałby się dłuższy kabel, bo dużo lepiej jest jeśli antena jest na dachu, lub na zewnątrz od strony nadajnika. Różnica między mocą sygnału wewnątrz budynku i na dachu sięga 20 dBm (tak jakdy 1 kreska).To duża różnica iwarto to wykorzystać.
Awatar użytkownika
Jaco

@ufo atakuje nie żebym był wścibski ale kliknij link który podałem i przeczytaj na jakie pasmo dedykuja tę antenę. :lol:
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

dedykowany specjalnie do karty modemowej typu
m.in. Option GlobetrotterI

EDGE/GPRS/GSM/WLAN: GlobeTrotter COMBO EDGE
EDGE/GPRS: GlobeTrotter EDGE
3G/GPRS/GSM: GlobeTrotter 3G QUAD
3G/GPRS/GSM: GlobeTrotter 3G
3G/GPRS/GSM/WLAN: GlobeTrotter FUSION QUAD
3G/EDGE/GPRS/WLAN: GlobeTrotter FUSION+ HSDPA READY
HSDPA/3G/EDGE/GPRS: GlobeTrotter GT MAX

Nic tam nie piszą, na które pasmo dedykowana jest antena. Wręcz przeciwnie "Są dookólne, trzyzakresowe (nie selektywne- kierunkowe na 900 mHz) , no i mają uzysk 5-7 dB" A tutaj właśnie przydałaby się selektywna na 2100Mhz, żeby dodatkowo wymuszała UMTS/HSDPA. Chyba, że ten modem ma jakiś tryb wymuszania tego pasma, wtedy to wszystko jedno. :)
jglod
Użytkownik forum

A tak juz poza tematem to musze wam panowie powiedzieć ze jestes troche rozczarowany tym blueconnectem za 120 zł tylko 3 gb limitu,a poza tym chwalą się tym HSDPA a ja mieszkam 1km w linii prostej od rynku, według mnie to jest jedna wielka reklamowa ściema i tylko ludzi naciągają, jeszcze mnie zapewniali ze bede mial caly czas zasięg:P i nie mam wyjscia jak juz tyle kasy wydalem to te 70zl na antene mnie nie zrujnuje. Ale trzeba przyznac ze ta Polska to jest III świat jesli chodzi o nowe technologie.
erd
Początkujący użytkownik forum

Post autor: erd »

A tutaj właśnie przydałaby się selektywna na 2100Mhz, żeby dodatkowo wymuszała UMTS/HSDPA.

problem w tym ze wPolsce raczej nie ma anten dookólnych , magnetycznych dedykowanych wyłacznie do 2100 mHz, chocby nie wiem co sobie sprzedawcy zyczyli...wiec magnetyczna trzyzakresowa jest uniwersalnym, jedynym rozwazaniem poza kierunkowymi
prezent dla ka?dego.
erd

Post autor: erd »

Nic tam nie piszą, na które pasmo dedykowana jest antena.

pisza,pisza...

pozwalającą na działanie w pasmie

890-960 1710-2150 MHZ
prezent dla ka?dego.
Awatar użytkownika
Jaco

No właśnie.Przejęzyczyłem się.To się każdemu może zdarzyć.@jglod rozczarowany :?: Nie ty pierwszy i nie ostatni. :lol:
jglod
Użytkownik forum

Tak rozczarowany, wiedzialem przeciez ze nie bedzie 1,8mbit ale ze chociaz te 0,5mbita to bede mial zawsze:P a tak to lipa, to najlepiej zeby juz nikt nie kupowal zadnego bc,iplusa,orange no ale jednak jak gdzies w podrozy sie jedzie np. w pociągu to w sumie na czacie czy gg mozna pogadac:P ale sie nasuwa pytanie czy to jest warte 120zl miesięcznie i cyrografu na 2 lata
Awatar użytkownika
Jaco

Jak to już nieraz ktoś pisał.Albo się chce mieć internet albo nie.W mojej miejscowości jestem na taki teoretycznie skazany.Piszę teoretycznie bo jest jeszcze radiówka ale właściciel rząda kolosalnych sum za podłączenie i nigdy nie ma czasu.W dodatku ci którzy mają na wiele nie mogą sobie pozwolić.Co raz jakieś awarie i neta nie mają przez pół dnia.A płacić muszą.Pozatym mam lapka i jak wyjeżdżam gdzieś dalej na dłużej to go zabieram ze sobą i internet również.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

jglod pisze:Tak rozczarowany, wiedzialem przeciez ze nie bedzie 1,8mbit ale ze chociaz te 0,5mbita to bede mial zawsze:P a tak to lipa...
... ale sie nasuwa pytanie czy to jest warte 120zl miesięcznie i cyrografu na 2 lata
Za szybko się poddajesz :D Jak kupisz antenkę, wyrzucisz na zewnątrz to jest duża szansa, że złapiesz HSDPA i systuacja całkiem sięzmieni. Swoją drogą też uważam, że 120zł/mies to za dużo za internet- jaki by nie był.
jglod
Użytkownik forum

Po nowym roku kupie antenkę i zobaczymy, moze zaczną coś modernizować te nadajniki, a na razie jade na święta na prowincje takze tam 5m antena by hsdpa nie złapała:P:P
Awatar użytkownika
Jaco

Nawiązując do tematu napiszę że podczas świąt przebywałem w miejscowości Koniczynka nie daleko miasta Toruń.Jak u mnie po wpisaniu komendy AT+CSQ w hiperterminalu pokazuje 21,99 tak w owej miejscowości było już 27,99.Zasięg był prawie full.Do modemu miałem podłączoną antenę dookólną i stała w mieszkaniu na szafie (swoją mam na zewnątrz).Prędkość pobierania plików była ok 25 KB/s.Czyli EDGE.Nawet strony się szybciej otwierały bez żadnych przespieszaczy typu FasterFox bo uzywam MF. Jeszcze myśle nad kupnem anteny w dipolu ale gdzie ją skierunkować to sam nie wiem.A po powrocie do domu jest jak było czyli ok 18KB/s.Myślałem o oddaniu modemu do serwisu że coś z nim nie tak ale jest jednak inaczej.To zasięg jest tu największym problemem.Może Nowy Rok przyniesie jakieś zmiany.Trzeba czekać. :|
jglod
Użytkownik forum

a we wroclawiu nikt nie zna sklepu z takimi antenami??
jglod
Użytkownik forum

Jeszcze wracając do tematu mam pytanie do uzytkowników bc czy tez mają takie duze zmiany zasięgu bo u mnie umts 19-35% waha się a edge od 65-80% pomimo ze komp znajduje się w tym samym miejscu
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

jglod pisze:a we wroclawiu nikt nie zna sklepu z takimi antenami??
A na Alledrogo patrzyłeś? NA poprzedniej stronie miałeś linki podane. Co do zmian w zasięgu- takie różnice zwykle oznaczają zmianę nadajnika.
jglod
Użytkownik forum

czy jestem gdzies pomiędzy dwoma nadajnikami, tak to mam rozumiec??a co do allegro sprawdzalem, tam nie ma sklepow we wrocku
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Nie wiem co oni teraz robią, ale zadzwoń i zapytaj: http://mizer.kuzniki.net/ofirmie.htm

Kiedyś produkowali anteny TV na całą Polskę. Może teraz robią też inne anteny (o ile jeszcze robią).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

jglod pisze:Jeszcze wracając do tematu mam pytanie do uzytkowników bc czy tez mają takie duze zmiany zasięgu bo u mnie umts 19-35% waha się a edge od 65-80% pomimo ze komp znajduje się w tym samym miejscu

Jesli Ci tak sygnał wachluje, to znaczy, że możesz mieć większą liczbę użytkowników w pobliżu. Sieć UMTS ma taką niefartowną specyfikę, że większa liczba użytkowników w jednym miejscu powoduje "kurczenie się" zasięgu. Jeśli nie siedzisz bezpośrednio pod nadajnikiem - możesz to odczuwać.
swietlik70

Post autor: swietlik70 »

witam mam blueconnecta pc modem siemens es75 przegladalem oferty erd z otwocka i nie wiem jaki typ anteny wybrac. prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Jaco

Troche w temacie.
Otórz jak składałem reklamację na bardzo słaby zasięg to dostałem odpowiedż pisemną że jest tak a nie inaczej i pytałem również czy planują w okolicach mojej miejscowości budowę nadajnika.Odpowiedz dostałem ale sms em:
'' Witamy.Z przykroscia informujemy,ze w podanej przez Pana/Pania lokalizacji nie planujemy uruchamiania nowych nadajnikow.Siec ERA'' nadany 19.01.2007 godz.07.49.19
No pomyślałem sobie że to już koniec.A tu dziś niespodziewanie taki sms:
"Era. W podanej lokalizacji jest I - II kreski na zewnatrz budynku. W polowie 2008 roku planowany jest w okolicy kolejny nadajnik, ktory poprawi zasieg '' nadany 14.02.2007. godz.14.01.11
Może to prezent walentynkowy? :lol:
Byłem zupełnie zaskoczony taką sytuacją.Napisałem do BOA i czekam na odpowiedż.
Czyżby troska o klienta?Wymówiłem umowe o BC i od 1.03.2007 już nie będę miał dostepu do neta.Ale zamierzam podpisać umowę na czas nie określony z limitem 500 MB za 39 zeta netto.
ODPOWIEDZ