iPlus - stosunek przerywany

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ekspander
Początkujący użytkownik forum

iPlus - stosunek przerywany

Post autor: ekspander »

Witam,

mam pewien problem i mimo usilnych (jeśli się okaże, że niezbyt usilnych, to przepraszam) prób znalezienia odpowiedzi, nie udało mi się, dlatego proszę (!!!) o pomoc (!!!)

Otóż:

mam laptopa toshiba satellite l20-183, SE GC89 w iPlusie + antena dookólna, EDGE, zasięg max. kresek a mimo to po kilku(/nastu) minutach (czasem po kilkudziesięciu, ale rzadko) ginie mi połączenie. Zasięg nieustannie jarzy się na maksa (bez względu na to, czy korzystam z iplus managera czy z wireless managera) a strony się nie otwierają, poczta się nie ściąga.

Zaznaczę, że nie korzystam z p2p, bo podobny problem w przypadku p2p gdzieś na forum widziałem.

Zdarza się czasem, że po chwili, lub kilku chwilach, połączenie wraca, wszystko zaczyna działać jak gdyby nigdy nic, ale najczęściej muszę zrestartować komputer, bo ponownym uruchomieniu managera nie chce się logować. Wówczas znów mi się wspaniale łączy ale na krótko.

Co robić, Panie i Panowie? POMOŻECIE?!?

pozdrawiam
t.
-
because Cicely is state of mind
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: iPlus - stosunek przerywany

Post autor: Szadzik »

Może duzy ruch w sieci jest tam gdzie mieszkasz.
Back to the Future ;)
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

Odpuść sobie program plusowy do łączenia - skorzystaj z normalnego dialupa, albo softu SE dołaczonego do karty. No i tak jak @Szadzik pisał - może masz duży ruch (ew. dużo komórek działających w pobliżu), a EDGE ma to do siebie, że w sieci ma mniejszy priorytet niż głos
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Szadzik pisze:Może duzy ruch w sieci jest tam gdzie mieszkasz.
Z tym dużym ruchem to przesadzacie. Ja to dopiero mam przeciążenia na BTS-ie. W nocy 130kb/s a wieczorem bywa czaszem mniej niż 30kb/s ! Ale nie zrywa, nie zawiesza itd. Przyczyna musi być gdzieś indziej, tym bardziej że z modemami GC taka sytuacja już któryś raz się powtarza np:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=4842
Nie twierdze, że to nie może być wina sieci ( bo to nawet tak wygląda, jakby wywalało z jednego BTS-a na drugi).. ale jeśli w różnych miejscach tak się dzieje to można ten wariant wykluczyć.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 2 razy.
n_mark

Post autor: n_mark »

Miałem podobnie z SE GC75. Pomogło zainstalowanie nowych sterowników i oprogramowania do karty ze strony SE.
Dimson

Post autor: Dimson »

U mnie było podobnie, w moim przypadku była to awaria BTS-a którą PLUS zlikwidował dopiero po 7 dniach :(
baton
Stały użytkownik forum

Post autor: baton »

A ja tak mam i mialem przy roznych modemach (GC 85, GT+) i nie tylko w plusie...

Najczesciej w/w usterka wystepuje podczas przemieszczania (laptop w samochodzie). Jest to irytujace :-(

Najlepiej pod wzgledem stabilnosci lacza jest chyba w erze...

TTTM :?
ODPOWIEDZ