UMTS Plusa w Białymstoku

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomi81
Stały użytkownik forum

UMTS Plusa w Białymstoku

Post autor: tomi81 »

Witajcie!

W dniu wczorajszym ruszył UMTS Plusa w Białymstoku. Z objazdu miasta wynika, iż całe jest pokryte zasięgiem 3G, choć jeszcze nie wszystkie Node B zostały odpalone :) Miły prezent na święta :) Jeszcze tylko nie dodadzą HSDPA i będzie bajka :)

Pozdrowienia
krzysztof.wojcik
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: UMTS Plusa w Białymstoku

Post autor: krzysztof.wojcik »

A HSDPA jest??
M2 Netgear
tomi81
Stały użytkownik forum

krzysztof.wojcik pisze:A HSDPA jest??
Niestety nie :( Tylko wolne, niebieskie mignięcie i transfery UMTSowe. Dobrze że choć to jest, VC przetestowane :) Czekamy zatem na konkurencje :)

Pozdrowienia
krzysztof.wojcik

tomi81 pisze:
Niestety nie :( Tylko wolne, niebieskie mignięcie i transfery UMTSowe. Dobrze że choć to jest, VC przetestowane :) Czekamy zatem na konkurencje :)

Pozdrowienia
A kto z pozostałych opów pierwszy ruszy z 3G? Może P4?
M2 Netgear
tomi81
Stały użytkownik forum

krzysztof.wojcik pisze:
tomi81 pisze:

Pozdrowienia
A kto z pozostałych opów pierwszy ruszy z 3G? Może P4?
Wszyscy wystąpili z wnioskami o rozbudowy i budowy nowych BTSów, stawiam, że następna będzie Era, chyba że Orange zrobi niespodziankę i wyskoczy szybciej. Patrząc na wnioski opków to zasięg Orange UMTS będzie przeciętny, zapewne centrum, może troszkę dalej. Nie występują o budowy żadnych nowych BTSów (tylko rozbudowy) więc na cuda w ich wykonaniu bym nie liczył. Era zaś chce rozbudować praktycznie wszystkie BTSy i odpalić drugie tyle co działa nowych. Patrząc na to mogę zaryzykować, iż ich zasięg 3G będzie zdecydowanie najlepszy. P4 wystąpiło już z 26 wnioskami więc też poważnie zaczynają to traktować, ale to dopiero pierwsze wnioski, więc jeszcze troche czasu minie zanim zaczną budować BTSy. Stawiam, że Era będzie miała najlepsze pokrycie UMTSem, później troche słabiej Plus/P4 a dalej, dalej Orange.

Pozdrowienia
krzysztof.wojcik

Ale w samym centrum Białegostoku nie mogą uruchomić EDGE?
M2 Netgear
tomi81
Stały użytkownik forum

krzysztof.wojcik pisze:Ale w samym centrum Białegostoku nie mogą uruchomić EDGE?
:-) To jest właśnie paradoks tej sieci. Pracuje w centrum Białegostoku, tuż obok Kościoła Św. Rocha i do wczoraj miałem tylko GPRS ( ostatni taki nadajnik w Białymstoku!), a teraz już UMTS. Wychodzi na to, iż w Plusie warto posiadać tel/modem GPRS/UMTS, bo EDGE to niestety zbędny ficzer.

Pozdrowienia
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Ja jestem zalamany :( bo u mnie w Aleksandrowie L , Plus pewnie z swoja polityka w czesci miasta zostawil bts tylko z gprs !!! I jak tu sie nie zdenerwowac - w domu korzystanie z Iplusa u mnie mija sie z celem , i pewnie kupie bluconnecta bo mimo wad zasiegu Ery to i tak wole 10-15kB/S w Erze niz 3-5kB/S w Plusie...
ODPOWIEDZ