A,B,C i D to budynki
W budynku A jest przyłącze internetu 50Mb\s, a na dachu jest:
-Antena panelowa ATK-P1/2,4GHz (Dipol: A7130) + Stary ADSLowy router Edimaxa, antena skierowana w kierunku budynku B - na który jest ta sama antena a sygnał odbiera TL-WR743ND - efekt - 46dB - jakieś 5-7Mb\s 'internetu'.
Do tej samej anteny podpięty jest taki sam zestaw odbiorczy w budynku C, z tym że zbiera sygnał pod kątem 90^, efekt - 73% sygnału (Gargoyle pokazuje w procentach)
Na tym samym maszcie budynku A jest Nanostation2 wykierowany w budynek D gdzie sygnał odbiera również Nanostation2, w tej chwili nie mogę podejrzeć siły sygnału, ale przepustowość jest na poziomie 4-5Mb\s.
Aktualnie na budynek A dałem antenę dookólną ProEter WLAN 2,4GHz (Dipol: A72621), a zasila ją Bullet2 - efekt jest taki że budynek B ma z niej 27dB, a budynek C 53% sygnału.
I tu nasuwają się moje pytania:
1.Dlaczego pomiędzy dwoma NS2 na dystansie 160m osiągam tylko 5Mb\s? Wszystko poza nazwą sieci i hasłem do niej jest ustawione fabrycznie. Anteny fizycznie się widzą.
2. Dlaczego budynek B ma 2x większą siłę sygnału z anteny panelowej 8dBi ze starym Edimaxem niż z Bulleta2 z anteną dookólną 10dBi, która w opisie producenta ma zastosowanie w stacjach bazowych do 1-2km, a tutaj ledwo radzi sobie z 85m

3. Dlaczego budynek C ma o 20% lepszy sygnał z Edimaxa i jego anteny ustawionej względem niego pod kątem 90^ niż z dookólnej?
4. Czy na tych śmiesznych jak na sprzęt Ubiquiti dystansach z idealną widocznością anten powinienem we wszystkich lokalizacjach osiągnąć spokojnie 20Mb\s ?
5. Co robię źle że właściwie 15-letni Edimax nie projektowany pod takie cele z zewnętrzną anteną defacto sprawuje się lepiej niż dedykowane do tego Ubiquiti ?
6. Czy sprzęt Ubiquiti jest na tyle profesjonalny że nie wystarczy jedynie wyszukać sieci i się z nią połaczyć tylko trzeba precyzyjnie go skonfigurować?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i wszelkie rady i przepraszam jeśli moje pytania są trywialne - no ale nie każdy na co dzień takie rzeczy robi