Piszę z prośbą o pomoc w doradzeniu.
Sytuacja wygląda następująco, posiadam aktualnie Internet Domowy LTE z CP (z anteno-modemem na dachu i polsatowskim routerem w domu), w drugim pomieszczeniu mam podpięty do komputera dosyć popularny modemik Huawei E3372s-153 i w nim korzystam z darmowego LTE w RBM.
Jako, że CP działa coraz gorzej, ma słabe pakiety i nie wiąże mnie już z nim umowa to chciałbym z tego zrezygnować. Pomyślałem o podłączeniu mojego modemu do routera i anteny, żeby z tego RBM mieć internet w całym domu. I tutaj pojawiają się pytania, domyślam się, że urządzeń polsatowskich nie da się wykorzystać? Rozkręcić jakoś tego modemu z dachu i tam wsadzić SIM z RBM?

Jeśli nie, no to co w takim razie byście polecali, dokupić do mojego modemu jakiś router z USB, czy może znaleźć router który ma już w sobie modem LTE, który ładnie obsłuży RBM? Oczywiście chciałbym by wyszło w miarę tanio, nie potrzebuję super sprzętu, którego zasięg wifi będzie sięgać na całe podwórko, mógłby być nawet jakiś router z jedną antenką. No i co ważne, jako że ten RBM miałby "zasilać" internetem więcej urządzeń niż dotychczas, chciałbym go wspomóc jakąś anteną. Do E3372 widziałem polecane tu na forum kierunkowe anteny, pewnie by to działało, ale najpierw chciałbym rozwiązać kwestię routera, a później zająć się anteną.
przejrzałem trochę forum i mam nadzieję, że nie jest to temat milion razy wałkowany, jeśli gdzieś padły jakieś konkretne odpowiedzi i nie chcecie się powtarzać to proszę o nakierowanie