to mój pierwszy post na forum po kilku wieczorach studiowania tematu. Korzystam obecnie z internetu sieci Tmobile wykorzystując Huawei b593 z anteną firmy CyberTech (Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO). Przez 2 lata było super – transfery ciągle 30-50 down (przy routerze*), 20-25up. Od pewnego czasu w godzinach wieczornych down spadł do 3-15mb, up pozostał na wysokim poziomie 15-25. Obstawiam że to kwestia większej liczby abonentów i rozszerzeniu oferty internetu nolimit w tmobile także dla użytkowników domowych (ja korzystam z pakietu biurowego).
Chciałbym zainwestować w nowszy sprzęt, aby skorzystać z LTE-A i cieszyć się wysokimi transferami. Żyję z Internetu, więc mogę na ten cel przekazać spokojnie np. 2000zł brutto.
Moja lokalizacja 54.614945, 18.348756
Do aktualnego najlepszego (na którym przy w/w antenie mam -85db i dobre transfery) BTS 1800mhz mam 1.4km (ulica Drogowców 1), natomiast do innego mającego dodatkowo 2600mhz (czyli do tego, w który chciałbym celować) mam 1,85km - ulica Obwodowa 52.
Router zlokalizowany na strychu, niestety nie mam możliwości przymocowania anteny na kominie, w związku z tym przypiąłem ją do belki pod dachem nad balkonem

(Od operatora dowiedziałem się, że 280m ode mnie ma powstać w ciągu 1.5roku nadajnik 1800-2600 ale to inny temat

Do rzeczy - planuję wymienić sprzęt i podłączyć się pod 2600mhz na nadajniku na ulicy Obwodowej, do którego mam około 1.85km. Routera nowego (z agregacją pasm) jeszcze nie mam, na infolinii Tmobile powiedziano mi, że na mojej okolicy powinienem mieć na zewnątrz zasięg z tej dalszej (1.85km) stacji 90-95db.
Rozważam zakup najlepszego routera jaki udało mi się znaleźć – Huawei B618s-22d w wersji niebrandowanej (w Polsce około 1400-1500zł brutto z gwarancją - nie pochodzące z dystrybucji Play). Długo myślałem, czy jednak b525 by nie wystarczył, ale post jednego z użytkowników na tym forum, który posiada zarówno 525 jak i 618 jednoznacznie wskazał mi, że warto zainwestować w 618s. Do Huawei b618s planuję zakup anteny. Wstępnie mój wybór padł na dedykowaną dla tego pasma > http://www.bestpartner.pl/katalog/43/21 ... .6+GHz+LTE
Droga, ale może skoro dedykowana do tego pasma to warto? Z kolei CyberTech (z którego anteny 1800mhz jestem zadowolony) proponuje mi http://www.cybertech.com.pl/p173,antena ... 00mhz.html
Cena 5 krotnie niższa i wtedy mogę agregować 1800 + 2600 ?
Czy uważacie, że że przy odległości 1.85km od nadajnika, jest możliwe uzyskanie satysfakcjonującego sygnału na 2.6GHZ przy wykorzystaniu w/w modelu Huawei B618s i jakiejś dobrej anteny zewnętrznej? Lepiej dedykowana 2600 czy ta 1800-2600 (w tym drugim przypadku rozumiem, że mogę liczyć na agregację)?
Z góry dziękuje za podpowiedzi

*od routera B593 poprowadziłem TPlink Powerline Extender 300Mbps AV200 Wifi na dość dużą odległość - do pomieszczenia, w którym pracuję. B593 miał tu ze strychu zbyt słaby zasięg (1-2/5 na laptopie) . W/w urządzenie powoduje stratę na downloadzie z 30-50 na 20-35. Czytałem , że router huawei b618s ma mocne wifi - po cichu licze na to, że uda się na nim pracować bez pośrednictwa Powerline Extendera.