proszę Was o pomoc w dobrze sprzętu do domu. Na 70% będę korzystał z anteny zewnętrznej umieszczonej na kominie. W promieniu 2 - 2,5km mam BTSa Play i Orange (Orange jest trochę bliżej), jednak ze względu na las, potrzebuję wzmocnić odbiór sygnału.
Namiar na BTSy: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 93&zoom=15
Z racji, że antena będzie na kominie, zastanawiam się nad użyciem samego modemu i doprowadzenie sygnału do "serwerowni", skąd już sygnał sobie odpowiednio rozdziele. Wydaje mi się, że w ten sposób ograniczę długość kabla antenowego i już pod komin mam wyprowadzony kabel ethernetowy.
Czy polecicie jakiś mode?? Przede wszystkim zależy mi na jakości połączenia, musi działać stabilnie i im szybciej tym lepiej. Cena jest kwestią drugorzędną (chociaż bez szaleństw ze sprzętem po 2tyś+

Raczej mniej chętnie podchodzę do opcji routera z wbudowanym modemem, ze względu na to, że byłby on na strychu, więc dostęp byłby do niego ograniczony, a i tak robił by za przeniesienie sygnału do "serwerowni". Jednak, jeśli lepiej zainwestować w router z wbudowanym modemem, to który model polecacie? HUAWEI B618? HUAWEI B715?