Sytuacja następująca - TL-MR3420 (V2) podpięty skrętką do Nanobridge M5 (ten dostarcza net od dostawcy, który to dzieli M5kami komercyjne łącze dla użytkowników końcowych).
Mam od dostawcy "do wpisania" parametry do połączenia WAN:
- statyczne IP
- adres 192.168.1.240
- maska 255.255.255.0
- brama 192.168.1.1
- DNSy wedle mojego uznania.
I fajnie. Działa. Jest jedno duże ALE - mam domową, dość rozbudowaną sieć skonfigurowaną na tę samą podsieć (access pointy miały IP od 192.168.1.2 do ...10, DHCP było od ...100 do ...200, maska też 255.255.255.0) - taka niecodzienna konfiguracja bez najmniejszego problemu kilka lat działała, gdy to AIR4G był na miejscu TPLinka, ale był się popsuł i musiałem z szafy wykopać 3420kę. A ta mi na taką rzeźbę nie pozwala.
Oczywiście że w teorii WAN i LAN w tej samej podsieci niby być nie może, ale to przecież tak naprawdę jest kolejny LAN, tylko na inną skalę, a "niemożliwość" wyklucza powyższy fakt, że lata całe działało bez zająknięcia.
Pytanie brzmi - czy i jak oszukać TPLinka żeby pozwolił na moje fanaberie? Słabo mi się robi na myśl o tym, że w innym wypadku musiałbym na piechotę przekonfigurować wszystkie Access pointy, printserwer, NASa i jeszcze kilka peryferiów.
Pomożecie?
TL-MR3420, jak ominąć ograniczenia WAN/LAN?
Moderator: Moderatorzy
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: TL-MR3420, jak ominąć ograniczenia WAN/LAN?
Jak widzisz 3420 to złom ale to co Ci wcześniej działało to jakiś bug softu AIR4G. Osobiście zwykle sieci wewnętrzne (domowe) konfiguruję w podsieciach 172.16.xxx.xxx. Praktycznie nie spotkałem się z takimi podsieciami u dostawców, oni idą na łatwiznę.
Nie pomagam na PW!
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Złom czy nie, lepszego nie mam. 
Air4G i Air3GII to w sumie ten sam produkt tylko ze zmienionym softem i tu na każdym firmware jakiego próbowałem (w sumie 4 różne) było tak samo, czyli tak jak chciałem. Wygląda to tak, jakby ograniczenia specyfikacji (mówię teraz o 3420) były zbędne/na wyrost, przynajmniej w niektórych sytuacjach.
Zostaje mi jeszcze opcja zakupu kolejnego Air3G/Air4G, ale też nie za bardzo mi się to uśmiecha jeśli mam być szczery.

Air4G i Air3GII to w sumie ten sam produkt tylko ze zmienionym softem i tu na każdym firmware jakiego próbowałem (w sumie 4 różne) było tak samo, czyli tak jak chciałem. Wygląda to tak, jakby ograniczenia specyfikacji (mówię teraz o 3420) były zbędne/na wyrost, przynajmniej w niektórych sytuacjach.

Zostaje mi jeszcze opcja zakupu kolejnego Air3G/Air4G, ale też nie za bardzo mi się to uśmiecha jeśli mam być szczery.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: TL-MR3420, jak ominąć ograniczenia WAN/LAN?
Bardzo mało fabrycznych routerów potrafi routować do tej samej podsieci, często nawet rzeczy typu x.x.0.1/24 lan x.x.1.1/24 nie działa i router się gubi. Miałem kiedyś router netgear, który po wykryciu 192.168.0.1/24 na WAN sam zmieniał swoje IP na 10.0.0.1/24
Ewentualnie jak bardzo chcesz to pozostaje LEDE czy openwrt nie wiem jaką tam masz wersje tego złoma.
Ewentualnie jak bardzo chcesz to pozostaje LEDE czy openwrt nie wiem jaką tam masz wersje tego złoma.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!