GC75 i komputer stacjonarny
Moderator: Moderatorzy
GC75 i komputer stacjonarny
Przyłączyłem kartę GC75 do komputera stacjonarnego poprzez kontroler na PCI. Najpierw miałem problemy z zainstalowaniem GC75, gdyż właził mi w konflikt IRQ z czasomierzem systemowym oraz komputerem. Teraz znowu mam ten sam problem z zainstalowaniem GC75 Wireless. Po włożeniu do gniazda PCIMCIA wykrywa mi GC75 Wireless, ale włazi w ten sam konflikt. Co robię źle?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: GC75 i komputer stacjonarny
A robiłeś tak, że na początku instalowałeś soft i drivery a potem wkładałeś modem?
Jeśli nie to odinstaluj wszystko zainstaluj soft i on powinien prosić o włożenie
modemu i dopiero wtedy wkładasz modem.
Jeśli nie to odinstaluj wszystko zainstaluj soft i on powinien prosić o włożenie
modemu i dopiero wtedy wkładasz modem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Zrobiłem tak i najpierw była prośba o włożenie modemu do instalacji GC75, przy czym wtedy też był konflikt IRQ, ale jakoś sam zniknął. A po restarcie komputera o to samo prosił do instalacji GC75 Wireless. I właśnie dla Wireless jest konflikt IRQ. Włazi na IRQ 00 powodując błąd o kodzie 12.
Co ciekawego zauważyłem? Modemu GC75 Wireless nie ma w menadżerze urządzeń. Mało tego, jeżeli chcę wgrać sterowniki z płyty CD, po rozpoznaniu pliku *.inf nie ma w nim żadnych sterowników do żadnego urządzenia. O co chodzi?
Chyba mnie coś zaraz trafi
Wywaliłem na zbity pysk Win XP, zainstalowałem Win 2000 i problem się odwrócił: modem się instaluje, ale oprogramowanie "zdycha". Nie rozpoznaje modemu, chociaż kreator połączeń z Windowsa widzi wszystko normalnie. Czyżby to wina niezainstalowania SP4?

-
- Mistrz bezprzewodowy
Z tego co pamiętam, to Wireless Manager potrzebuje SP3 do win2k co najmniej.Anonymous pisze:Chyba mnie coś zaraz trafiWywaliłem na zbity pysk Win XP, zainstalowałem Win 2000 i problem się odwrócił: modem się instaluje, ale oprogramowanie "zdycha". Nie rozpoznaje modemu, chociaż kreator połączeń z Windowsa widzi wszystko normalnie. Czyżby to wina niezainstalowania SP4?
Back to the Future 

Wiem o problemach z procesorami AMD, gdyż przejrzałem prawie wszystkie posty. Zainstalowałem sp4 do Win2000 i Wireles Menager informuje mnie, że wystąpił błąd aplikacji i zostanie zamknięty. Mój sprzęt to Intel P III na płycie PC Chips V726 i 256 MB Ram. Program Sony Ericsson Comunication nie rozpoznaje telefonu (dlaczego telefonu?) a kreator połączeń nie widzi modemu (może też telefonu?). Nie wiem również, jaki w Orange ustawić numer wybierania telefonu do połączenia. Powstało mi nowe połączenie, w które należy wprowadzić odpowiedni numer telefonu. Nie ma jednak w nim miejsca na wpisanie PIN-u karty SIM.
Dzięki za pomoc wszystkim "ratownikom"
Dzięki za pomoc wszystkim "ratownikom"

gc75
Kolega też miał taki proble, karta nawet nie działała na moim laptopie.
Pomogły najnowsze sterowniki bo te z płyty nie działały, jak pisałem, nawet na laptopie z intelem ( a do głównie jest ta karta)
Ja osobiście łaczę się z iPlus przez nokię 6230.
Jeżeli ty używasz GC75, oznacza to że i tak masz tylko GPRS.
Nie lepiej jest zamiast tej problemowej karty SE (miałem GC85 wiem co piszę) kupić jakiś telefon i podłączyc go przez kabel albo lepiej bluetooth?
Za cenę karty + adapter PCI może by i starczyło na telefon z EDGE...
A zwykły na GPRS to już grosze.
Pomogły najnowsze sterowniki bo te z płyty nie działały, jak pisałem, nawet na laptopie z intelem ( a do głównie jest ta karta)
Ja osobiście łaczę się z iPlus przez nokię 6230.
Jeżeli ty używasz GC75, oznacza to że i tak masz tylko GPRS.
Nie lepiej jest zamiast tej problemowej karty SE (miałem GC85 wiem co piszę) kupić jakiś telefon i podłączyc go przez kabel albo lepiej bluetooth?
Za cenę karty + adapter PCI może by i starczyło na telefon z EDGE...
A zwykły na GPRS to już grosze.
Radził bym Ci zrobić formata i wgrać od nowa XP. Często skutkuje w chorychAnonymous pisze:Chyba mnie coś zaraz trafiWywaliłem na zbity pysk Win XP, zainstalowałem Win 2000 i problem się odwrócił: modem się instaluje, ale oprogramowanie "zdycha". Nie rozpoznaje modemu, chociaż kreator połączeń z Windowsa widzi wszystko normalnie. Czyżby to wina niezainstalowania SP4?
nieznanych zagadnieniach taka metoda

Na razie wiem jedno: do d... jest modem. Jak go odzyskam z serwisu, wtedy będę kombinował z XP. Może i rzeczywiście ponowne zainstalowanie XP coś pomoże. Dzięki.
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
ludzie co wy z tym AMD, pogieło was???
ja mam gc 75 na adapterze i kompa z procesorem AMD na Win XP i działa jak gdyby nigdy nic. A jak się pokajasz i przeprosisz firmę AMD za to ześ bluźnił to ... może powiem Ci jak to zainstalować. 

Latka lecą...
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
SE czasami nie chodzi na procesorach AMD ponieważ jest róznica w pobieraniu energi i dlatego czasami (wiekszość razy) choć nie zawsze nie daje sobie z tym rady, ale jak masz Intela to powinno byc ok, pokombinuj jeszcze z ustawieniami i moze zmien sterowniki Pozdrawiam
Jakiej energii kosmicznej!!!???. Rozwin ten wątek co pobiera, z czego i jaki to ma wpływ na AMD albo SE. KONKRETY!!!!,KONKRETY!!!!,a ty piszesz "czasami nie chodzi"dreamoftheviper pisze:SE czasami nie chodzi na procesorach AMD ponieważ jest róznica w pobieraniu energi ...
Temat sie rozpoczął od konfliktu przerwań.
1- konflikt przerwan nie ma nic wspolnego z marką procesora.
2- dopóki Furman 40 nie rozwiąże problemu z przerwaniami, nie zainstaluje modemu i nic nie pomogą instale kolejnych systemów oraz sterowników. (trzeba przełożyć adapter do innego slotu PCI, taki konflikt moze powodować też inne urządzenie w PCI - zwłaszcza karta telewizyjna wtedy trzeba przekładać karty w slotach PCI tak długo, aż koflikt ustąpi w najgorszym wypadku wyrzucić kartę tv)
3 Ludzie jak można robić ze sloganu reklamowego taką ideologię??? Wpływ na wadliwe działanie modemu SE moze mieć wiele urządzeń ale na pewno nie są to procesor, zasilacz, monitor, obudowa, głośniki , kaloryfer, okno, skarpety itp

- sardo nunspa
Ten post wyżej to mój, tylko z nerwów zapomniałem sie zalogować. Nerwy mam z tego że, uwierzyłem w te bujdę o AMD i GPRSowych modemach. Straciłem dwa miesiące i ok 500 stów na zakup i wypróbowanie sprzetu. Poza promoją gc75 kosztował 380 na allegro, do tego startery w 3 sieciach antena i konektor. Wypróbowałem Ere, Plusa,Orange. wybrałem iPlusa. problemy z instalacją 0 (słownie zero), satysfakcja 100%.
Ludzie jak ktoś ma problemy z gc 75 na stacjonarnym z adaptrem i AMDkiem to dajcie znać. Pomogę na ile potrafię, tylko prosze nie pyszczcie na AMD
Ludzie jak ktoś ma problemy z gc 75 na stacjonarnym z adaptrem i AMDkiem to dajcie znać. Pomogę na ile potrafię, tylko prosze nie pyszczcie na AMD

Latka lecą...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Bez nerwów PanowieAnonymous pisze:Jakiej energii kosmicznej!!!???.dreamoftheviper pisze:SE czasami nie chodzi na procesorach AMD ponieważ jest róznica w pobieraniu energi ...

Faktem jest, że samo Sony Ericsson podawało w swoich manualach, że
problemy mogą być. Co świadczy o tym, że nie zawsze ale ileś tam
przypadków może się zdarzyć.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Wiem ze sa problemy z chipsetami NForce sam to przerobilem na GC85.
Mialem EPOXA na NForsie 2 i oczywiscie nie widzial modemu <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> tylko adapter Rioha i musialem wymienic plyte na VIA 600 zeby miec neta.

Mialem EPOXA na NForsie 2 i oczywiscie nie widzial modemu <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> tylko adapter Rioha i musialem wymienic plyte na VIA 600 zeby miec neta.

- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Nie unos sie tak ja tylko napisalem tak jak powiedzieli mi w salonach VOBIS, że SE z procesorami AMD nie zawsze chodzi bo jest różnica w energii, dokładniej procesor AMD potrzebuje dużo wiecej prądu niz procesor AMD, technologia Centrino jest najbardziej oszczedna technologia w poborze energi i. Pozdrawiam
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
* tam mialo byc ze procesor AMD potrzebuje duzo wiecej poboru energii niz procesor INTELA.***
"Nie lepiej jest zamiast tej problemowej karty SE (miałem GC85 wiem co piszę) kupić jakiś telefon i podłączyc go przez kabel albo lepiej bluetooth?"
Panowie. Widzę, że rozgorzała tu prawie wojna. Posłuchałem Kuny i zrobiłem tak, jak to pisze powyżej. I wszystko działa. Dziwne tylko, że szybkość połączenia jest 115kb/s (GPRS). Ale realne i tak dużo niższe. Tylko teraz jak ustawić komórkę, żeby mieć pewność co do łączenai się z Internetem przez Orange a nie innego operatora (już zapłaciłem jeden dziwny rachunek, bo korzystałem z WAP-u przez Erę). Aha, telefon to Siemens CF62.
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie uwagi
Panowie. Widzę, że rozgorzała tu prawie wojna. Posłuchałem Kuny i zrobiłem tak, jak to pisze powyżej. I wszystko działa. Dziwne tylko, że szybkość połączenia jest 115kb/s (GPRS). Ale realne i tak dużo niższe. Tylko teraz jak ustawić komórkę, żeby mieć pewność co do łączenai się z Internetem przez Orange a nie innego operatora (już zapłaciłem jeden dziwny rachunek, bo korzystałem z WAP-u przez Erę). Aha, telefon to Siemens CF62.
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie uwagi

- sardo nunspa
Czytałem o tym kiedyś i oile dobrze pamiętam 115kb/s jest to maksymalny transfer GPRS. Nie ciecz sie jednak, bo mozliwy do osiągnięcia jedynie w laboratoriach badawczych. Nominalnie jest to 56kb/s, a realnie jak osiągniesz 46kb/s czyli jakieś 5,6kB/s, to już wszystko.
Latka lecą...
A ja mam Pentium IV, płyŧę Intela, Windows XP sp 1 i teoretycznie nie powinno być żadnego konfliktu. Teoretycznie. Po prawidłowym zainstalowaniu wszystkich sterowników. Program Wireless odpala się. Na chwilę zawiesza komputer a potem znika. Jest komunikat o błędzie ale nie jest podany numer błędu. Co może być przyczyną?
- sardo nunspa
Najpierw wejdź do menadżera urządzeń i sprawdź czy nie masz "dymka" z wykrzyknikiem. Jak nie masz to zainstaluj nowszą wersję sterów.
zobacz też tu -
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1287
- opisałem instalację swojego SE gc 75
zobacz też tu -
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1287
- opisałem instalację swojego SE gc 75
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 11:40 przez sardo nunspa, łącznie zmieniany 1 raz.
Latka lecą...
- Tomekłódź
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Z mioch doświadczeń nie z GC75 ale z GC79 ale to prawie to samo wynika tyle że to nie zależy od procesora tylko bardziej od modelu płyty głównej.U mnie na gigabyte nie chodził a na Asrocku chodził ten modem z procesorem Athlon xp.
Szukałem w internecie i nie mogę znaleźć najnowszych sterów do GC 75 E.Czy mogę prosić o dokładny link, bo wchodząc na polska stronę Sony, gdy szukam informacji o tym modemie odsyła mnie do światowej i tak w kółko. Z góry dziękuje
Mam najnowsze stery, żadnych konfliktów przerwań i problem cały czas jest 

No dobra chwila prawdy nadeszła: Modem decydujące starcie:
Wywal z kompa adapter jak masz jescze coś w slotach PCI to też. zainstaluj xp i SP1.
(Teraz jeżeli używasz Norton Ghosta albo Drive Image zrób kopię bitową partycji podstawowej z systemem. Kopia bitowa przywraca sie do 10 minut a instalacja systemu i sp1 to ponad godzina. Musisz działać na dziewiczym systemie operacyjnym, a to dlatego, że jeśli coś zainstalujesz, a nie bedzie działać i odinstalujesz to zasze jakieś śmieci w rejestrze zostają. Te smieci mogą coś psuć (ale nie muszą) w kolejnej instalacji np nowszych sterów. Jeżeli nie masz tych programów to przynajmniej rób kopię rejestru systemowego i po każdej nieudanej próbie przywracaj rejestr. )
Każda płyta posiada chipset(no chyba ze masz płytę z przed 2000roku. Każdy chipset ma stery. Znajdź stery w necie i sciągnij kilka wersji. Kilka wersji sterów do modemu już masz.
Teraz instaluj w kolejnosci stery do płyty, grafiki, muzyki. Sprawdż czy w menagerze urządzeń wszystko gra. następnie włóż adapter, włącz kompa xp powinien go wykryć automatycznie. Teraz zainstaluj modem tak jak w instrukcji. Odpal i ....
jak nie pójdzie, przywróć system i znowu to samo z inną wersją sterów do płyty. Może któraś zaskoczy. Jak nie, jest jesczce upgrade biosu. Na stronie producenta płyty będzie kilka wersji z opisem. Tu ryzykujesz więcej jak źle to zrobisz wizyta w serwisie murowana.
napisałem Ci to ponieważ sądzę, że jesteś już dostatecznie zdesperowany. Cokolwiek zrobisz to na własne ryzyko ale zyczę powodzenia
Wywal z kompa adapter jak masz jescze coś w slotach PCI to też. zainstaluj xp i SP1.
(Teraz jeżeli używasz Norton Ghosta albo Drive Image zrób kopię bitową partycji podstawowej z systemem. Kopia bitowa przywraca sie do 10 minut a instalacja systemu i sp1 to ponad godzina. Musisz działać na dziewiczym systemie operacyjnym, a to dlatego, że jeśli coś zainstalujesz, a nie bedzie działać i odinstalujesz to zasze jakieś śmieci w rejestrze zostają. Te smieci mogą coś psuć (ale nie muszą) w kolejnej instalacji np nowszych sterów. Jeżeli nie masz tych programów to przynajmniej rób kopię rejestru systemowego i po każdej nieudanej próbie przywracaj rejestr. )
Każda płyta posiada chipset(no chyba ze masz płytę z przed 2000roku. Każdy chipset ma stery. Znajdź stery w necie i sciągnij kilka wersji. Kilka wersji sterów do modemu już masz.
Teraz instaluj w kolejnosci stery do płyty, grafiki, muzyki. Sprawdż czy w menagerze urządzeń wszystko gra. następnie włóż adapter, włącz kompa xp powinien go wykryć automatycznie. Teraz zainstaluj modem tak jak w instrukcji. Odpal i ....

napisałem Ci to ponieważ sądzę, że jesteś już dostatecznie zdesperowany. Cokolwiek zrobisz to na własne ryzyko ale zyczę powodzenia

Wielkie dzięki. To zaczyna się konkretna zabawa. Dobrze, że jest weekend 

- sardo nunspa
Ten "gość" wyżej to znowu wywalony ja.
Właśnie zauważyłem coś ciekawego. Jak pogram z godzinę w grę Sacred i chcę włączyć modem to mi wywala go tak samo jak opisałeś w pierwszym poście hihi. Muszę restartować kompa
żeby znowu działało.
Właśnie zauważyłem coś ciekawego. Jak pogram z godzinę w grę Sacred i chcę włączyć modem to mi wywala go tak samo jak opisałeś w pierwszym poście hihi. Muszę restartować kompa

Latka lecą...