hsdpa - Option GlobeSurfer Icon w Orange - wrażenia, pytania

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
am
Początkujący użytkownik forum

hsdpa - Option GlobeSurfer Icon w Orange - wrażenia, pytania

Post autor: am »

witam

właśnie kupiłem Twój Internet Premium w orange z modemem Optiona na usb.

Po pierwsze - informacja, którą być może nie wszyscy znają: w chwili obecnej w ofercie TI Premium w Orange po przekroczeniu limitu (4GB) prędkość spada do 64kbit/s, czyli do całkiem znośnej - to chyba w tej chwili rekord u nas.

Pierwsze wrażenia - działa ok, numion pokazuje 200-600kbit/s na warszawskiej pradze (międzynarodowa) w zaleznosci od tego, czy zalapie hsdpa.

I tu pierwszy problem - tam gdzie nokia n70 lapie 6/6 kresek umts, Option lapie jedna. zasieg sprawdzam poprzez aplikacje Business Everywhere - byc moze to kwestia samego softu, ale jesli nie, to skad az takie dysproporcje w recepcji sygnalu, czy to mozliwe, zeby nokia byla o tyle lepsza? rozumiem, ze moge podlaczyc antene, ale n70 zadnej anteny nie potrzebuje. na fakt niedoskonalosci oprogramowanie wskazywaloby to, ze czesto pokazuje ono 0% zasiegu 3g, podczas gdy internet pieknie dziala.

aha, jeszcze jedno zaskoczenie na plus: pingi do onet.pl 120ms !

wracajac do tematu - czy istnieje niebrandowany odpowiednik aplikacji business everywhere dla option Icon? nie moge znalezc nic na stronie optiona. aplikacja nie sprawia problemow, ale nie mam zaufania do takiego softu, podejrzewam, ze oryginalne oprogramowanie dostarczyloby mi wiecej informacji i mozliwosci konfiguracji (np. procentowa informacje o zasiegu moge uzyskac tylko w tooltipie po najechaniu na ikone aplikacji w pasku zadan).

kolejne pytanie - karta sim bedzie siedziala w modemie przy kompie stacjonarnym w domu, a ja chcialbym wykorzystac orange hotspoty bedac z laptoptem na miescie. autoryzacja wyglada tak, ze hotspot wysyla SMS z haslem na numer karty sim z wykupiona usluga Twoj Internet/BE. no i tu mam problem - jak bedac z laptopem w miescie poznac zawartosc sms'a ktory przyszedl na karte w modemie w domu?
czy istnieje mozliwosc forwardowania smsow - czy to na poziomie uslugi operatora, czy to poprzez soft na kompie pozwalajacy na definiowanie takich regul? a moze moglbym jakos podejrzec smsy przychodzace na moj numer na stronie orange (wykupujac mbox itd)? dzieki za wszelkie pomysly. na razie jedyne co mi przychodzi do glowy, to szybkie podlaczenie sie do kompa w domu poprzez vnc i obejrzenie smsa (to krotkie polaczenie musialbym wykonac oczywiscie z normalnej taryfy naliczanej za ilosc pakietow).

to na razie wszystko, kolejne pytania/obserwacje podesle pozniej.

pozdrawiam
Am
Jackiller
Użytkownik forum

Re: hsdpa - Option GlobeSurfer Icon w Orange - wrażenia, pytania

Post autor: Jackiller »

Z moich obserwacji
Nie chce się połaczyć (wiecznie trwająca autoryzacja) na XP Media Center
(Blue Connect)
Chyba,że na moim.
Sk?d mam wiedziec co my?l?,je?li nie s?ysz? co mówi?
dziadman
Użytkownik forum

Re: hsdpa - Option GlobeSurfer Icon w Orange - wrażenia, pyt

Post autor: dziadman »

am pisze:wracajac do tematu - czy istnieje niebrandowany odpowiednik aplikacji business everywhere dla option Icon? (...) podejrzewam, ze oryginalne oprogramowanie dostarczyloby mi wiecej informacji i mozliwosci konfiguracji (np. procentowa informacje o zasiegu moge uzyskac tylko w tooltipie po najechaniu na ikone aplikacji w pasku zadan).
Istnieje, nazywa sie globetrotter connect. jest dostępne np na stronie blukonekta: http://www.blueconnect.pl/download/blue ... onnect.zip Co do jego funkcjonalości to... nic nie daje :) poza możliwościa utworzenia nowego połączenia (będziesz musiał to zrobić żeby zmienić apn z erowego na orangowy).
am pisze: czy istnieje mozliwosc forwardowania smsow - czy to na poziomie uslugi operatora, czy to poprzez soft na kompie pozwalajacy na definiowanie takich regul?
Nic mi na ten temat nie wiadomo. Nie ma takiej usługi w orange; co do softu w kompie... musiała by na to pozwalać aplikacja odbierająca sms. orangowy biznes eweywhere nie ma takiej funkcjonalności. Być może jakiś program unix'owy...

co do samych prędkości tutaj http://my.opera.com/dziadman/blog/show.dml/503739 kilka moich uwag i spostrzeżeń
gram tak by by? ASem jak jan walczak
ODPOWIEDZ