Edge niby jest ale go nie ma...

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Edge niby jest ale go nie ma...

Post autor: szalony »

Witam mam dziwny problem a raczej jak to prawda to technicy plusa :-) czy ktos z Was zna sie w temacie lub mial podobny problem ? Otoz bardzo mi zalezy na edge co tu ukrywac w Aleksandrowie - i czesciowo go mam bo Plus po latach udostepnil go na Zielonym Romanowie przy Aleksandrowie ale co dziwne w centrum miasta zostal bts z gprs only :( a wedlug planow mial miec on takze edge i co sie dowiedzialem - ze wedlug Plusa juz go ma !!! Tylko sa jakies problemy z torem radiowym ! I bts z edge dziala tylko w gprs ? Netmonitor pokazuje brak supportu egprs caly czas :/ Czy ktos z Was mial taki przypadek ? Czy Plus moze bajki mi wciska a faktycznie ten bts widzial edge jak ja widze w ciemnosciach ;) a jesli faktycznie jest jakis blad i zostal on zgloszony nadzorowi sieci to jakie mam szanse ze to poprawia ? A moze skoro jak maja jakis problem to nie zrobia go i o edge moge zapomniec ? Dziekuje za wasze uwagi szczegolnie osob co spotkaly sie z takim problemem...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Edge niby jest ale go nie ma...

Post autor: Ufo atakuje »

Szalony, ile można pisać o tym samym :) Może ten nadajnik szykują ci pod UMTS/HSDPA? Zresztą niedaleko już działa w Plusie UMTS. A z mapy Ery wynika, że powinieneś mieć UMTS/HSDPA w tej sieci. Nie rozumiem skąd te narzekania. Ja mogę sobie pomarzyć o takiej sytuacji. Jak masz słaby zasięg- kup antenę i ustaw wysoko, jak masz odpowiedni telefon+ netmonior- możesz wymusić nadjnik. Ja bym sobie dał spokój z GPRS/EDGE, jak bym miał pod bokiem UMTS/HSDPA !
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Ufo- niestety musze Plusa meczyc - bo w domu mam prawie caly czas gprs :/ nie bawia mnie anteny zawnetrzne itp wynalazki tylko dlatego ze siec daje ciala z zasiegiem , przez pewien czas uzywalem netmonitora w 6630-rewelacja ale ma takze swoje minusy, Ere juz dawno bym wziol ale po testach gdzie w budynkach sygnal jest -90dbm i slabszy predkosci w edge mnie dobijaly ok 10kB/S, ERA <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> u mnie ma siec skopana na max na 30tys ludzi 1 bts, Orange2,Plus3 :-) Orange nie wezme bo to najgorsza jakosciowo siec :) Jesli Era odpali w tym roku w mym miescie zapowiadane 2 bts/nodeB to nawet Plus wymieknie bo umts planuje tu w 2008r :/ Moglbym pisac jeszcze inne argumenty czemu tak mecze sie w Plusie :) ale jak Plus zaspi to pewnie Ere wezme :-) ciekawe dzis mam czesto cisze w sluchowce albo Plus cos skopal z kodowaniem mowy albo bts mi pada - a niech sie rozsypie ;)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

szalony pisze: ..przez pewien czas uzywalem netmonitora w 6630-rewelacja ale ma takze swoje minusy...
I to nie pomogło? Co było nie tak?
ODPOWIEDZ