Jaki modem?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki modem?
Witam, byłem dziś w salonie plusa dowiedzieć się coś więcej o tym ich iplusie, bardzo możliwe jest że się zdecyduję, jedynie mam dylemat co do wyboru modemu. Pani bardzo mile lecz stanowczo podsuneła mi modem SE GC89 dając wrażenie że to "jedyny słuszny" wybór, kosztuje on 329zł w pakiecie prywatnie 60. Jednak zainteresowałem się też option globetrotter EDGE (bo tańszy) za 189zł. Ten tańszy nie ma jednak WLANu (w laptopie też nie mam wbudowanego) a więc który lepiej wybrać? Niezabardzo się orientuję co do funkcjonowania hotspotów, spytałem się czy dane ściągnięte w hotspocie przez ten modem brane są pod uwagę w limicie 1gb i odpowiedz brzmiała tak, dla mnie to jakieś nieporozumienie, nie lepiej używać w hotspocie jakiegoś wlan usb?
pozdrawiam.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jaki modem?
Według moich obserwacji modem Opion ma lepszą opinię na forum. Cała seria GC jest jakaś awaryjna. Jak nie antenka, to rozłączanie itd, ale niech się użytkownicy wypowiedzą.Ol3k60 pisze:Pani bardzo mile lecz stanowczo podsuneła mi modem SE GC89 dając wrażenie że to "jedyny słuszny" wybór, kosztuje on 329zł w pakiecie prywatnie 60. Jednak zainteresowałem się też option globetrotter EDGE (bo tańszy) za 189zł. Ten tańszy nie ma jednak WLANu ... Niezabardzo się orientuję co do funkcjonowania hotspotów, spytałem się czy dane ściągnięte w hotspocie przez ten modem brane są pod uwagę w limicie 1gb i odpowiedz brzmiała tak, dla mnie to jakieś nieporozumienie, ?pozdrawiam.
Inna spawa, że ostatnio ponoć Era odpaliła UMTS w Skierniewicach (tak jest na mapie). Zastanów się nad tym, bo to zupełnie inna jakość(HSDPA). Może daj sobie na wstrzymanie, weź Simdatę i jakiś telefon na razie (albo umowę na czas nieokreślony w ERZE). Teraz wywalisz kasę, podpiszesz cyrograf na 2lata, a za 3 miechy będziesz sobie pluł w brodę i przeklinał.
PS.A tym WLANEM to się w ogóle nie sugeruj.
-
Jeśli chodzi o sieć to mi jest to obojętne w sumie, jedyne kryterium to oczywiście cena, nie moge w erze wziąść abonamentu ponad 100zł ani też nie mam telefonu na zbyciu żeby użyć jako modem
. Co do umts w skierniewicach to jak byłem u nich w salonie to zostałem poinformowany że jest już u nas dosyć szybko bo jest EDGE
<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mam internet w neo i w sumie moge poczekać do września, ale czy coś się do tego czasu zmieni? potrzebuje takiego neta bo ciągle jeżdze między skierniewicami, łodzą (stancja) lub jak jestem na wsi.

-
- Mistrz bezprzewodowy
W takie sytuacji ja bym niczego nie podpisywał i poczekał, aż sprawa się wyjaśni. Może Plus też podciągnie UMTS w twoim mieście, wtedy sobie zobaczysz jak co działa i wybierzesz. Warunki (ceny, limity) też się mogą zmienić do tego czasu. A do tego czasu możesz kupić telefon z GPRS,koszt <100zl spójrz tu:Ol3k60 pisze:mam internet w neo i w sumie moge poczekać do września, ale czy coś się do tego czasu zmieni? potrzebuje takiego neta bo ciągle jeżdżę między skierniewicami, łodzą (stancja) lub jak jestem na wsi.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5130
i pobawić się z Simdata, lub wziąć umowę na czas nieokreślony w Erze (39netto-512 MB limit). Ewentualnie iPlus jako usługa dodana (60 brutto-1G limit) jeśli płacisz abonament w Plusie. I spokojnie sobie czekasz na lepsze czasy.

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
- matinati
- Stały użytkownik forum
Ja osobiście korzystałem z modemu SE GC79 i obecnie GC89 i w obu przypadkach jestem z nich bardzo zadowolony wszystko działa jak należy i jak powinno. Wyjątkiem z serii GC mogą być modemy GC75 GC85 które nie posiadają wbudowanej anteny wewnętrznej w wyniku czego zwłaszcza w komputerach przenośnych dochodzi do uszkodzenia anteny zewnętrznej lub samego modemu (a konkretnie złącza antenowego).Ufo atakuje pisze:Według moich obserwacji modem Opion ma lepszą opinię na forum. Cała seria GC jest jakaś awaryjna. Jak nie antenka, to rozłączanie itd, ale niech się użytkownicy wypowiedzą.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
iPlus
-
Witam ponownie, jednak zdecydowałem się na blueconnecta, za jakieś dwa miesiące wezmę tam opcje 79 bez modemu. Teraz pozostaje sprawa jaki kupić na własną rękę, podejrzewam że <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> tylko gprs/edge tak w granicach 300-400zł, za jakimi się rozglądać? raczej option?. Jest też sporo modemów które mają tylko gprs i odrazu umts, lub nawet samo umts, nie dokońca wiem na jaki się zdecydować.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
A szukasz modemu do kompa czy może być komórka?
-
Mogła by być i kom, wszystko zależy od ceny 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Z większości testów i opinni jakie czytałem wynika, że telefony są szybsze niż modemy (zczególnie te z dolnej półki) Dlatego na twoim miejscu wziąłbym telefon. Najlepiej od razu EDGE/UMTS, to byś sobie potestował jak chodzi 3G.Ol3k60 pisze:Mogła by być i kom, wszystko zależy od ceny

-
możliwe że ten telefon to faktycznie lepsze rozwiązanie, tylko czy jest możliwość żeby ten BC mi dodali do abonamentu w Erze? tak bym nie musiał wachlować kartami sim w tej nokii 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Możesz dodać sobie BC do abonamentu.
A co do modemu to mam takie pytanie.
Co najlepiej wybrać do EDGE przy połączeniu przez bluetooth.
Głównym kryterium jest tu cena. Czy znajdę coś tańszego niż Nokia 6201 ??
A co do modemu to mam takie pytanie.
Co najlepiej wybrać do EDGE przy połączeniu przez bluetooth.
Głównym kryterium jest tu cena. Czy znajdę coś tańszego niż Nokia 6201 ??
Adrian
MY HOMESITE
MY HOMESITE
-
- Użytkownik forum
Jesli chcesz to ja mam na zbyciu modem globetrotter umts quad wraz z przejęciem cesji w erze umowa ważna do 12 maja 2007r. Abonament bez modemu za 79 zeta netto. Postanowiłem się przesiąśc na neostradę Jesli zechcesz to przyjadę przetestuję u ciebie w domu.
-
- Użytkownik forum
witam
Chcialbym stac sie posiadaczem interenetu z orange ale niechce podpisywac umowy na 2 lata wiec chcialbym zakupic sobie sprzet.
Przegladalem alledrogo i mam do wyboru modemy Techlab ED77 lub karty sony ericsson GC85.Oczywiscie jest wiecej modemow ale u mnie dostepne jest tylko gprs i edge z Orange wiec inwestowanie w inne opcje jest chyba zbedne.Posiadam Pc i musialbym dokupic przejsciowke na alledrogo w przypadku karty.
Wiec co polecilibyscie mi wybrac a moze jakas inna opcja?
w tym tyg zamierzam cos kupic.uzywki gc 85 sa za 350 zl .techlaby drozsze.
Pomocy:) jestem zielony w tym temacie
Chcialbym stac sie posiadaczem interenetu z orange ale niechce podpisywac umowy na 2 lata wiec chcialbym zakupic sobie sprzet.
Przegladalem alledrogo i mam do wyboru modemy Techlab ED77 lub karty sony ericsson GC85.Oczywiscie jest wiecej modemow ale u mnie dostepne jest tylko gprs i edge z Orange wiec inwestowanie w inne opcje jest chyba zbedne.Posiadam Pc i musialbym dokupic przejsciowke na alledrogo w przypadku karty.
Wiec co polecilibyscie mi wybrac a moze jakas inna opcja?
w tym tyg zamierzam cos kupic.uzywki gc 85 sa za 350 zl .techlaby drozsze.
Pomocy:) jestem zielony w tym temacie
Ramon Dekkers - "Turbine from Hell"
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jako że mam laptopa i kartę na PCMICA to tobie radzę kupić modem na USB bo z przejściówkami to różnie bywa.Poczytaj forum na ten temat.Jedni chwalą inni nie mogą dać rady z instalacją karty na przejściówce.A modem na USB z łatwością powinieneś zainstalować.
-
- Użytkownik forum
hms rozumiem. wiec modem.
Kwestia jaki?
Pytam osoby bezposrednio bez szukania na forum bo mam nieszczesny modem za 3.50 za godzine i sam rozumiesz.bida i nedza.
dlatego chcialbym uzyskac rady od eksperta.
U mnie mam tylko edge i gprs.
to w sumie z modemow nie mam wielkiego wyboru szczegolnie na orange.
a moze jakies propozycje.mam okolo 600 zl.
Kwestia jaki?
Pytam osoby bezposrednio bez szukania na forum bo mam nieszczesny modem za 3.50 za godzine i sam rozumiesz.bida i nedza.
dlatego chcialbym uzyskac rady od eksperta.
U mnie mam tylko edge i gprs.
to w sumie z modemow nie mam wielkiego wyboru szczegolnie na orange.
a moze jakies propozycje.mam okolo 600 zl.
- Jaco
Chcesz kupić sam modem czy modem z aktywacją.W jakiej sieci chcesz mieć neta.Jakie wydatki miesięcznie z tego tytułu chcesz ponieść.
-
- Użytkownik forum
no to juz mam wszystko ustalone.
siec : orange
abonament : 60
modem chcialbym kupic np na allegro.(ale na 100 nie wiem jaki)
zeby podpisac umowe tylko na rok.
w iplusie niby do edge mam okolo 7 km(Czajkow). ja mieszkam w zagórnie woj wielkopolskie a edge jest w czajkowie.
a z orange mam edge ale niestety nie wiem z jakiego nadajnika. bo nie mam netmonitora.w telefonie mam zasieg z kraszewic ale niestety nie wiem czy to edge czy gprs i jaka czestotliwosc.
ogolnie to u mnie jest duzo nadajnikow orange. grabow, kraszewice, mikstat, brzeziny.i czasami lapie syg na zmiane ale najczesciej z kraszewic(90%)
siec : orange
abonament : 60
modem chcialbym kupic np na allegro.(ale na 100 nie wiem jaki)
zeby podpisac umowe tylko na rok.
w iplusie niby do edge mam okolo 7 km(Czajkow). ja mieszkam w zagórnie woj wielkopolskie a edge jest w czajkowie.
a z orange mam edge ale niestety nie wiem z jakiego nadajnika. bo nie mam netmonitora.w telefonie mam zasieg z kraszewic ale niestety nie wiem czy to edge czy gprs i jaka czestotliwosc.
ogolnie to u mnie jest duzo nadajnikow orange. grabow, kraszewice, mikstat, brzeziny.i czasami lapie syg na zmiane ale najczesciej z kraszewic(90%)
- Jaco
Skoro chcesz wydać ok 600 zeta dla przykładu na modem to proponuję kupić GT MAX.Ma on wszystkie technologie do obsługi neta.No może kosztuje więcej niż to co chcesz przeznaczyć ale jest przyszłościowy.Jeśli taniej to kup taki jaki ja mam w podpisie.Option Globe Trotter Combo Edge.Naprawdę super sprawa.Widziałem na allegro dość tanio w porównaniu do cen u operatorów.Dokupisz do tego przejściówkę Ricoh i powinno działać.Co do umowy na rok w orange to musisz się dowiedzieć.Ja osobiście nie wiem i niie chcę wprowadzać w błąd.W erze jest ale za 97 zeta brutto na rok lub 39 zeta netto na okres nie określony.
-
- Użytkownik forum
myslalem ze w orange bedzie 60 zl tak jak na dwa lata to tak i na rok.tylko ze umowa krotsza.
hms mowisz ze przejsciowka i karta byla by dobra? bo czasem sa z tym problemy.
a co sadzisz o techlabie ed 77?
hms mowisz ze przejsciowka i karta byla by dobra? bo czasem sa z tym problemy.
a co sadzisz o techlabie ed 77?
- Jaco
Jak dla mnie ten modem jest do bani.Ale ma też swoje dobre strony.Jest bez simlocka.Testowałem go pod swoją kartą z ery.Do niego musisz mieć zainstalowaną aplikacje od orange bo inaczej system go nie widzi i aplikacja pobudza system aby go odszukać.To trwa chwilkę ale ja nie mam żadnej aplikacji do swojego modemu.Same sterowniki i połączenie dial-up.ED 77 żeby miał przynajmniej EDGE klasy 10 to było by już coś.
-
- Użytkownik forum
rozumiem. a karty takie jak se gc 85? z gprs i edge? bo tez widzialem kilka kart na allegro?
wiesz u mnie nigdy raczej nie bedzie 3g bo mieszkam na <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> wiec edge mi pozostaje.
wiesz u mnie nigdy raczej nie bedzie 3g bo mieszkam na <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> wiec edge mi pozostaje.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A pomyślałeś o cesji? Niektórzy są gotowi oddać np.abonament na kilka-kilkanaście miesięcy wraz z całym sprzętem (modem+antena). 

-
- Użytkownik forum
cesja by tez mogla byc tylko ze ja dojechac to jedynie moge np do kalisza ostrzeszowa a np do warszawy czy gdzies to juz raczej bym nie jechal zbey cesje zawrzec.
mam kase i chcialbym kupic cos ale bez tej wspanialej umowy na 2 lata.
bo jezeli bralbym umowe to wziolbym option icon.
ale wole kupic sam sprzet.
przegladam oferty i tanio sa kart se gc 85 ale maja podzielone opinie.
a z kolei nowe techlaby za 440 zl uzywane za 350.
i wielka kropka.

dlatego jestem na tym forum
mam kase i chcialbym kupic cos ale bez tej wspanialej umowy na 2 lata.
bo jezeli bralbym umowe to wziolbym option icon.
ale wole kupic sam sprzet.
przegladam oferty i tanio sa kart se gc 85 ale maja podzielone opinie.
a z kolei nowe techlaby za 440 zl uzywane za 350.
i wielka kropka.

dlatego jestem na tym forum

- Jaco
No to masz już jakieś rozeznanie.Widzę tylko że jedziesz z ceną w dół.Do GC 85 ja nic nie mam bo nie używałem.Jedni chwalą inni nie.Wybór jest twój.
-
- Użytkownik forum
cenowo moze i w dol ale gc 85 ma lepsze parametry od techlaba wiec niekoniecznie cena idzie w parze z dobrem klienta:D
ew nokia 6630.ale to juz drozsza sprawa:)
ew nokia 6630.ale to juz drozsza sprawa:)
- Jaco
Poszukaj w naszym dziale ogłoszeń na forum.Może ci coś przypadnie do gustu.@ufo atakuje dobrze ci radzi.
-
- Użytkownik forum
dobrze rozerze sie co i jak moze cos znajde dla siebie.
mozesz odpowiedziec na pyt z http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=33879#33879
mozesz odpowiedziec na pyt z http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=33879#33879
-
ja ostatnio przypolowalem GT FUSION+ HSDPA READY za 400 z simlockiem na ere i 4 miesiącami gwarancji
do tego blueconnect 39 dokupilem 
Działa pieknie u mnie w domu(70%HSDPA) , jednak na Mokotowie(W-wa) w starym budownictwie biedak nie lapie UMTS tylko EDGE
jezu tam sa chyba sciany grubosci blisko 1m
wiec dokupilem taka antenke http://www.allegro.pl/item170677470_ant ... usion.html
Co o niej sadzicie
jutro bede dopiero testowal 

Działa pieknie u mnie w domu(70%HSDPA) , jednak na Mokotowie(W-wa) w starym budownictwie biedak nie lapie UMTS tylko EDGE

jezu tam sa chyba sciany grubosci blisko 1m

Co o niej sadzicie

-
- Użytkownik forum
Mam male pytanie?
czy oplaca sie kupic modem comander 2 edge?
mialem niedawno techlaba 77 i dzialal dosc dobrze ale musialem go sprzedac.
Teraz widzialem na allegro modem comander z sieci iplus bez simlocka.
Interesuje mnie on bo mam Orange. tylko nie wiem czy cena jest odpowiednia?
Prosze o pomoc np moderatora.
wklejam link do aukcji:
http://www.allegro.pl/item176508937_now ... ancja.html
Dziekuje za odpowiedz
czy oplaca sie kupic modem comander 2 edge?
mialem niedawno techlaba 77 i dzialal dosc dobrze ale musialem go sprzedac.
Teraz widzialem na allegro modem comander z sieci iplus bez simlocka.
Interesuje mnie on bo mam Orange. tylko nie wiem czy cena jest odpowiednia?
Prosze o pomoc np moderatora.
wklejam link do aukcji:
http://www.allegro.pl/item176508937_now ... ancja.html
Dziekuje za odpowiedz
-
- Mistrz bezprzewodowy
Cena jest z kosmosu
, 549zl za taki sprzęt? Przy cesjach ludzie oddają takie modemy za darmo. Za taką cenę możesz dostać znacznie lepszy sprzęt z UMTS, a nawet HSDPA. Pomyśl też nad telefonem.