netbox, edge koło opola

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zk12
Początkujący użytkownik forum

netbox, edge koło opola

Post autor: zk12 »

Mam modem netbox i chciałbym za pomocą anteny kierunkowej łączyć się z siecią w systemie EDGE. Jaką antenę kupić. I czy jest w ogóle taka możliwość.
Mieszkam w Turawie koło Opola. W liniI prostej około 14 km od Opola
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: netbox, edge koło opola

Post autor: Ufo atakuje »

No przyznam, że wygląda to troche kiepsko. Potrzebujesz najmocniejszą antenę ATK20. W gre wchodzą chyba dwa nadajniki, jeden chyba w północnej częsci Opola, to byś miał na zachód 12km. Sporo, ale powinno dać radę.
Jeśli masz Netbox1-wtyk SMA, jeśli Netbox2 to spójrz tu:
http://www.bez-kabli.pl/ftopic4639-0-asc-20.html
Awatar użytkownika
matinati
Stały użytkownik forum

Post autor: matinati »

Najlepszym rozwiązaniem będzie antena kierunkowa. Ja osobiście korzystam z anteny ATK10 ściągam EDGE-a z nadajnika oddalonego ode mnie o ok. 9 km w linii prostej po drodze jest dość duży kompleks leśny i antenka jak na takie warunki radzi sobie świetnie. W przypadku ATK20 powinno być jeszcze lepiej linki po 14 km są bardzo realne (pod warunkiem dość dobrej topologii terenu). A zapomniałbym w Wireless Manager mam zasięg 5/5 (czasem spadnie na cztery ale to już zależy od pogody).
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
zk12

Mam modem netbox2.
Czy trudno jest zestroić antenę z nadajnikiem.
zk12

Wkierunku Opola mam nadajnik gprs .Czy nie będzie przeszkadzał w łączeniu się z nadajnikiem edge z Opola
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

zk12 pisze:Wkierunku Opola mam nadajnik gprs .Czy nie będzie przeszkadzał w łączeniu się z nadajnikiem edge z Opola
Oj, jasne że będzie przeszkadzał, a w zasadzie całkiem cię odetnie od tamtych, bo będzie miał silniejszy sygnał. Skąd masz informacje o tym BTS-ie i gdzie on dokładnie jest?
Awatar użytkownika
matinati
Stały użytkownik forum

Post autor: matinati »

W takim przypadku możesz zostać całkowicie odcięty od EDGA przez ten nadajnik BTS z gprs-em. Tak jak mówi kolega @Ufo atakuje mogą być z tym sporawe problemy.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
zk12

Nie jest pewna informacja, Ale obok oczyszczalni ścieków postawiono dwa maszty ,więc myślę ,że jeden z nich jest plusa.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

zk12 pisze:Nie jest pewna informacja, Ale obok oczyszczalni ścieków postawiono dwa maszty ,więc myślę ,że jeden z nich jest plusa.
A weź sprawdź to:
http://www.bez-kabli.pl/ftopic3571-0-asc-20.html
..i napisz jaki CID ci zwróciło. Plus nie ma zwyczaju stawiać za gęsto nadajników, może to konkurencja. :)
zk12

Po uruchomieniu hyperterm. i wykonaniu komend opisanych na w.w stronie otrzymałem dwa oznaczenia 520B,A7D3.
Po wpisaniu w btsearch wyskakuje jakis bts koło Poznania.
Ale znalazłem nadajnik koło oczyszczalni, który wyświetlił się z wieloma innymi po wpisaniu 520B-Kotórz Mały 900Mhz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

zk12 pisze:Po uruchomieniu hyperterm. i wykonaniu komend opisanych na w.w stronie otrzymałem dwa oznaczenia 520B,A7D3.
Po wpisaniu w btsearch wyskakuje jakis bts koło Poznania.
Nadajnika o CID A7D3 nie ma bazie, muszisz patrzeć dla PLUSA i to dla twojego regionu.
zk12 pisze:Ale znalazłem nadajnik koło oczyszczalni, który wyświetlił się z wieloma innymi po wpisaniu 520B-Kotórz Mały 900Mhz
Tak, coś tam jest. Tylko dlaczego cie z nim nie łączy, choć jest bardzo blisko (1-2km?) tylko z tamtym. A7D3(hex)=42963(dec)-->sektor3, założe się że jest na wschodzie, za jeziorem. Wrzuć jeszcze komendę AT+CSQ-jakość sygnału. Ustaw go od strony tego Kotórza, może przeskoczy?

Ogólnie, dziwna sprawa. Wygląda jakby ten w Kotórzu nie działał (błąd w bazie?). Ale jeśli działa to możesz zapomnieć o antenie i EDGE z Opola. Chyba, że zmienisz modem na Nokie z netmonitorem.
Ostatnio zmieniony 2007-01-05, 23:28 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 2 razy.
zk12

Jak za pomocą AT+CSQ ustawić łączenie z wybranym nadajnikiem.
Trochu jestem zielony w używaniu hyperterm. Mile widziany opis łopatologiczny.
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Post autor: nawrokrz »

zk12 pisze:Jak za pomocą AT+CSQ ustawić łączenie z wybranym nadajnikiem.
Dołączam się do pytania. Czy za pomocą komend AT (jakich) możliwe jest wymuszenie łączenia się ze wskazanym nadajnikiem? Osobiście szukam rozwiązania dla modemów: GT Fusion+ oraz 3G/GPRS Vodafone.
Pozdrawiam, Krzysiek
Dawniej: 3G+, Fusion+, GPRS/3G Vodafone
Teraz: Radiówka 2,4GHz
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

zk12 pisze:Jak za pomocą AT+CSQ ustawić łączenie z wybranym nadajnikiem.
AT+CSQ pomaga jedynie określić jakość sygnału (a pośrednio orientacyjną odległość od nadajnika).31 to max wartość, kilkanaście-to słaby sygnał i daleko do nadajnika.
Do żadnego modemu nie znajdziecie komendy wymuszającej konkretny nadajnik. W niektórych można wymusić pasmo (np.900Mhz, 1800,umts), w niektórych rodzaj transmisji(GPRS,EDGE,UMTS), i to wszystko. Konkretny nadajnik można na razie wymusić jedynie odpowiednią Nokią z netmonitorem (też nieliczne modele) lub anteną kierunkową(jeśli okoliczności sprzyjają).
PS.Na tej stronie macie przykład, ale nie wiem czy zadziała z tymi modemami.
http://www.bez-kabli.pl/ftopic990-0-asc-120.html
Generalnie radzę przeszukać specyfikacje AT dla danego sprzętu.
ODPOWIEDZ