Kupiłem właśnie antenę Cybertecha 17dBi 1800-2600 + kable 3m do routera ZTE MF286 który wcisnęli mi w Orange na przedłużenie internetu biurowego i mam takie oto "piękne" wyniki na paśmie 1800Mhz.

Jak się okazało najbliższy BTS na Biegańskiego (220m) jest w ogóle nieosiągalny przez trzykondygnacyjne domy naprzeciwko i fakt, że moje piętro jest poniżej poziomu ulicy. Kolejny (Kartuska 98 - 420m) BTS 2600/1800/800Mhz z uwagi na brak widoczności (domy sąsiadów) osiąga RSRP w zakresie -100 do -105 dBi a prędkości to pojedyncze Mb, nawet z agregacją więc niestety odpada. Trzeci bliski (Kartuska 4/6 - 700m) z pasmem 2600/1800/800Mhz jest nieosiągalny przez ukształtowanie terenu - jest kilkanaście metrów niżej od mojego okna a po drodze jest kilkunastometrowa górka zabudowana domami. Bezpośrednią widoczność mam tylko na dwa dalsze BTSy z samym pasmem 1800Mhz (NetWorks!) w odległości odpowiednio 800m (legnicka 11) i 1300m (Kolonia Ochota 4A), różnica kątowa miedzy nimi to około 25*. Problem polega na tym, ze czego bym nie zrobił to nie łapie mi bliższego BTSa wcale - za wszelką cenę łączy się z tym dalszym i to na nim mam osiągi ze screenów. Co ciekawe, wcześniej w miejscu anteny miałem modem Huawei e3372 hilink na przedłużaczu USB w puszce od kawy położony na parapecie za oknem bez zbytniego celowania gdziekolwiek i osiągnięcie 40Mbps downloadu nie było problemem a rekord to 75Mbps nad ranem. Niestety nie wiem z czym się łączył bo software tego nie zwracał ale RSRP wynosiło około -87 do -90dBi a SINR 12-20dBi i to właśnie od tego drugiego parametru zależało to, jaki będę miał w danej chwili transfer.
Ogólnie jestem bardzo rozczarowany osiągami anteny Cybertecha. Niby zysk się zgadza, bo po odjęciu tłumienia kabli i konektorów te kilkanaście dBi przybyło ale co mi po wysokim RSRP jak SINR leży i kwiczy. Czy ktoś z kolegów już przerabiał podobny temat i mógłby coś doradzić?
Profile terenu do pobliskich BTSów:
https://imgur.com/a/aIGWM