Nokia 6021

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lulucmg3
Początkujący użytkownik forum

Nokia 6021

Post autor: lulucmg3 »

Witam
Mam mały problem podłaczam Laptopa z telefonem 6021 z simData iPlus.
Podłączyłem komórke programy do wgrywania zdjęć dzwonków tapet widzą telefon ale sam xp nie widzi 6021 jako modem ??

CO do kosztu włączyłem internet w Noki i byłem na stronie noki około 3 minut i pobrało mi z konta dokładnie 0,32 grosze jaki jest koszt za 1 minutę połączenia ??

Niby na paczce od simdaty jest napisane 0,03 za 100kb ale jak to sie sprawdza w praktyce.
np. ściągająć pocztę (bez zdjęć)
np. siedząc na gg
np. rozmawiając przez skypa

Z góry dziękuje za odpowieć. Przepraszam jesli złamałem regulamin forum ale dopiero co założyłem konto i nie przeczytałem jeszcze regulaminu . Ale przeczytam :) 8)
LukasMWS
Użytkownik forum

Re: EDGE a GPRS w laptopie a w komórce - koszt

Post autor: LukasMWS »

lulucmg3 pisze: Co do kosztu włączyłem internet w Noki i byłem na stronie noki około 3 minut i pobrało mi z konta dokładnie 0,32 grosze jaki jest koszt za 1 minutę połączenia ??
Strona Nokii jest akurat dość "ciężka". Płacisz za ilość danych a nie za czas. Pod warunkiem wszakże, że korzystasz z transmisji pakietowej a nie komutowanej (CSD / HSCSD). Na tym przykładzie jednak widzę, że jest ok, bo po trzech minutach CSD byłoby to znacznie więcej, niż 0,32zł.
Niby na paczce od simdaty jest napisane 0,03 za 100kb ale jak to sie sprawdza w praktyce.
np. ściągająć pocztę (bez zdjęć)
np. siedząc na gg
np. rozmawiając przez skypa
Właśnie do ściągania poczty i komunikatorów tekstowych jest SimData. Jeden prosty email to 1-5kB. Co do GG, sama rozmowa nie zużywa wiele transferu. W zasadzie to nawet bardzo mało, problem jednak jest w ilości "ładnych" wstawek pobieranych z serwera, reklamowych i nie tylko, no i w samych wyskakujących reklamach. Najlepiej korzystać z alternatywnych klientów GG, lub dodatków pozwalających wszystkie te kolorowanki wyłączyć.
Skype na GPRS? Wolne żarty ;-)
Z góry dziękuje za odpowieć. Przepraszam jesli złamałem regulamin forum ale dopiero co założyłem konto i nie przeczytałem jeszcze regulaminu . Ale przeczytam :) 8)
Przynajmniej byś się nie przyznawał :-p
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

lulucmg3 pisze:Witam
Podłączyłem komórke programy do wgrywania zdjęć dzwonków tapet widzą telefon ale sam xp nie widzi 6021 jako modem ?? [*quote]
Zainstaluj sterowniki do tego telefonu ze strony Nokii.

Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Podłączyłem komórke programy do wgrywania zdjęć dzwonków tapet widzą telefon ale sam xp nie widzi 6021 jako modem ??
Zainstaluj sterowniki do tego telefonu ze strony Nokii.
sapnews
Stały użytkownik forum

Post autor: sapnews »

A próbowałeś podłączyć 6021 przez BT? Nie musisz wtedy nic instalować na kompie - a w programie np. BlueSoleil dołączanym do BT masz gotowe połączenie dial-up. Łączy bez problemów - sam łączę się w ten sposób.
lulucmg3

Re: Nokia 6021

Sprawa na dzień dzisiejszy wygląda tak:
- ściągałem z strony noki to Nokia_PC_Suite_682_rel_22_0_pol_web Program noki nie widzi !

a Programem MobiMB Mobile Media Browser normalnie mogę sobie wgrywać dzwonki tapety itp.

Domyślam się że nokia nie jest widziana jako modem... no tylko co zrobić aby była widziana jako modem.

Bt hm nad tym nie myślałem, ale z kolei mam słuchawkę BT i wyczerpuję baterie a co tu jeszcze net przez BT

co do skeypa to wpisałem to tak np. fajnie jakby działało no może za kilkanaście lat ;)

Czekam na jakąś propozycje mecze się z tym internetem od połowy grudnia...
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Ściągnij sterowniki do modemu a nie Nokia PC Suite.
BT jest bardzo dobrym pomysłem. A przy tym telefon może być podłączony do ładowarki.
Co do kabla i drivera: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=4718
i dalej dla Twojej Nokii driver: http://europe.nokia.com/A4144702
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sundance_kid, łącznie zmieniany 1 raz.
lulucmg3

Witam dziękuję za rozwiazaniue problemu jednak powstał następny inne problem ...

Wgrałem sterowniki od klabla i do modemu (nokia 6021) skonfigurowałem połączenie i jak próbuję polączyć się z internetem to wyświetla bąd modemu lub innego urządzenia łączącego(coś takigo)
Z początku myślałem że pomyliłem coś w ustawieniach miałem troche czasu w pracy i zadzwoniłem do plusa aby zapytac się co do błędu i co do ustawień ... podali mi numer do iplus i zadzwoniłem jak pan dowiedział się że kabl mam za 29.99 zł to mnie dosłownie wyśmiał !! (no tak jest nawet iplus olewa ludzi nie tylko TP) Powiedział że na takim kablu to ja się nie połącze muszę kupić kabel orginalny noki za 139 zł albo modem ...

Co o tym myślicie naciagane cos tu chyba jest ?

POzdrawiam
vanRekin

Post autor: vanRekin »

lulucmg3 - sprawdź czy PC Suite nie zmienia ci przy instalacji ustawień modemu lub połączenia.
U mnie po wrzuceniu PC Suite przestaje działać dialup z modemem ir nokia 6020, po odinstalowaniu PC Suite wszystko wraca do normy.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Nie korzystaj ze sterów Nokii (do kabelka) które instalują się razem z PcSuite. Usuwasz bezproblemowo przez dodaj/usuń programy. I powinien już uzywac tego co instalowałes z kablem. A w ogóle używasz tego PcSuita?
A panem z Plusa się nie przejmuj. Nie wiedział jak pomóc to zwalił na kabelek. Tak najłatwiej.
ODPOWIEDZ