Transmisja w 6020 przez kabel wolniejsza niz przez irde ?!!!
Moderator: Moderatorzy
Transmisja w 6020 przez kabel wolniejsza niz przez irde ?!!!
Kupilem Nokie 6020 w celu wykorzystania jej jako modem EDGE - gdy lacze sie przez irde nie mam zadnych problemow oprocz uzyskania EDGE-a - pingi mam okolo 400 ms a transfery na poziomie max 7.5 kilo na sek - myslalem ze przez kabel bedzie lepiej jak mi radzono na wielu forach - kupilem nieoryginalny kabelek CA-42 i zainstalowalem do niego niefirmowe sterowniki - po podlaczeniu telefonu modem nie zostal wykryty ale po wczytaniu sterownikow do modemu kablowego na sile - port powoli jest otwierany i wdzwaniam sie do gprs-u - transfery jednak sa tragiczne - pojawiaja sie nawet zliczane bledy transmisji a najszybszy uzyskany transfer to okolo 3.5 k/b na sekunde - czy moze to byc wina przedluzacza usb o dlugosci 1 metra ?? w kazdym razie podlaczona do niego irda dziala bez problemu - choc sam kabel usb ma jeszcze dodatkowe swoje 1.2 metra - korzystam z simdaty i <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jestemw zasiegu EDGE - czy to moze byc wina nieoryginalnego kabla CA-42 i czy przez irde mozna uzyskac pelen transfer 11.5 kilo na sek czyli te maksymalne 115200 ?!!
Re: Transmisja w 6020 przez kabel wolniejsza niz przez irde ?!!!
Witam Ja rowniez lacze sie przy pomocy noki 6020 ( podczerwien ) i uzyskuje w zasiegi EDGE 7-8 KB/s . Zastanawialem sie nad kablem ale z tego co piszesz to juz nie wiem. Zreszta nie wiem czemu ale na Irda transfery i tak powinny byc w okolicach 115kb/s a nie sa i ciekawe dlaczego? Zasieg na full i juz sam nie wiem o co chodzi?
Witajcie,
Ja mam nokie 6230 i do tej pory korzystalem z IRDA, przy transfer nie przekraczal niestety 5-6 KB/s gdy dokupiłem "blue" transfer skoczyl odrazu na 18-19 KB/s i do konca nie jestem pewien czy nie jest to juz EDGE czy nadal mam GPRS. Niestety ale nokia 6030 nie posiada blue.
Wczesniej łączyłem sie na kablu transfer nie przekraczał nigdy 3 KB/s.
Pozdrawiam
Ja mam nokie 6230 i do tej pory korzystalem z IRDA, przy transfer nie przekraczal niestety 5-6 KB/s gdy dokupiłem "blue" transfer skoczyl odrazu na 18-19 KB/s i do konca nie jestem pewien czy nie jest to juz EDGE czy nadal mam GPRS. Niestety ale nokia 6030 nie posiada blue.
Wczesniej łączyłem sie na kablu transfer nie przekraczał nigdy 3 KB/s.
Pozdrawiam
hmm moze to kwestia irdy ???
tzn ustawienia odpowiedniego transmitera we wlasciwosciach - ja mam taka prosta sigmatela - usb i dziala ona jako Vishay 6101E - a moze ustawienia odpowiedniego opoznienia ?? szkoda !!! jak widac kabel tez niewiele daje !! - daniel czy Ty uzywales kabla oryginalnego ??? czy tez podrobke ?!!
-
- Początkujący użytkownik forum
Probowałem na dwóch kablach ( kolega ma sklepik z akcesoriami) jeden to byla jakas ochydan podrobeczka drugi oryginal, niestety nie było wielkiej różnicy.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Przy 18-19 KB/s czyli słownie kilo Bajtach, to raczej na 100% masz EDGE.Daniel pisze: gdy dokupiłem "blue" transfer skoczyl odrazu na 18-19 KB/s i do konca nie jestem pewien czy nie jest to juz EDGE czy nadal mam GPRS.
Bo to daje 152kbps a z nagłowkami itd. to nawet 190

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ok poradzilem sobie
kupilem ORYGINALNY kabel do ktorego pasuja oryginalne sterowniki od Nokii i teraz smiga wszystko z predkoscia 15 kilo na sek - pingi okolo 450 - 500 ale BTS-a mam blisko
- klisza
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Seboo, czy mógłbyś mi powiedzieć jak zainstalowałeś ten nieoryginalny kabel? Ja właśnie sobie taki kupiłem i w ogóle nie mogę się połączyć z telefonem (nokia 6020). Wyskakuje mi bład 633: modem ma niepoprawną konfigurację albo jest używany przez inne urządzenie. 

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez klisza, łącznie zmieniany 1 raz.
wszystko jest w pierwszym poscie !!
napisz jakiej firmy masz kabel i jakie on ma sterowniki wlasne czy te nokii pasuja do niego - zauwaz ze korzystam z kabla oryginalnego bo ten nieoryginalny a wlasciwie jego bolce z wtyczki zostaly w telefonie w poporcie i mialem dluga zabawe z nozyczkami
no dobra napisze
1. zainstalowalem sterowniki kabla 2. podpialem kabel 3. kabel po podlaczeniu zostal wykryty 4. lipa nie zostal wykryty modem w telefonie 5 wzialem infa do nokii 6020 z ich strony - sterownik do cable modem gsm i zainstalowalem go na chama nie wykrywajac sprzetu !!!

- klisza
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Też mam sterownik do tej nokii i wszystko zrobiłem tak samo, jak ty. Mimo to nie mogę się połączyć.