Poważny kłopot z SE GC79

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Lopez28
Początkujący użytkownik forum

Poważny kłopot z SE GC79

Post autor: Lopez28 »

Witam wszystkich użytkowników forum. Mam poważny problem. Do niedawna używałem internetu tzw. radiówki. Od ok. 3 tygodni jestem "szczęśliwym" użytkownikiem iPlusa z SE GC79 w zestawie. Oprogramowanie PLUSA dostarczone mi w salonie zainstalowałem na swoim komputerze-laptopie, tj. hp compaq nx9020. Procesor celeron m1400 mhz, 768 RAM, win xp he sp2. Po zainstalowaniu tego oprogramowania zainstalowałem jeszcze aktualizację nowej wersj programu. Trwało to parę godzin ale się udało. dokonałem też rejestracji w iPlus. Obecnie mam poważny problem z funkcjonowaniem tego wszystkiego. Często nie mogę się połączyć z internetem i to bezpśrednio po zalogowaniu się w sieci Plus. Często połączenie z internetem jest przerywane co w niektórych momentach jest niebezpieczne, zwłaszcza gdy jestem na jakiejś stronie po zalogowaniu (era, bank,allegro). Pomóżcie mi proszę co mam zrobić aby zaczęło to włąścicie i co najważniejsze stabilnie funkcjonować. Zależy mi na stabilności działania, nie na szybkości-dlatego też wybrałem gprs. Poza tym było znacznie taniej. Zamierzam pojechać do salonu Plusa i zareklamować usługę, nie wiem jednak czy wina leży po stronie mojego komputera, czy też po stronie modemu GC79. Próbowałem już wszystkich możliwych sposobów wlączania tego modemu. Wkładałem więc kartę przed włączeniem do komputera, po włączeniu komputera, wkładałem i wyjmowałem kartę sim sądząc że styki są zaśniedziałe itp. Obecnie gdy jest mowa o komputerze widzę tylko surowy wzrok mojej żony, która odradzała mi zakup iPlusa. Ja jednak zaufałem tej sieci i technologi, która winna działać bezbłędnie, gdyż jest przestarzała i wypróbowana. Pomóżcie mi proszę gdyż wiem że niektórzy z Was są specjalistami w zakresie internetu komórkowego. Co robić? Z góry dziękuję i przepraszam za długaśny tekst. Pozdrawiam
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Poważny kłopot z SE GC79

Post autor: Ufo atakuje »

Ale żeś się rozpisał...Wystarczyło powiedzieć mam GC79 , reszte znamy. :)
Potrzebujesz po prostu porządnego modemu. Plusem jest to, że ten dostałeś za złotówkę i możesz teraz sprzedać za ~~150-180 zł (kupują to chyba tylko ze względu na WLAN). To jaki modem/telefon wybrać zależy od dostępności technologii transmisjji na twoim terenie (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) oraz od finansów.
PS.Z GC 79 nic nie wymyślisz. Tam nawet nie ma gniazda na antene. Możesz spróbować wymienić w salonie na coś innego za dopłatą, ale bedziesz chyba pierwszy co mu sie to uda. :D
ODPOWIEDZ