Problem z Nokia 6310i
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z Nokia 6310i
Chciałbym uruchomić Nokia 6310i jako modem GPRS via IrDA ale niestety mam problem. Komunikacja przez Irde działa. Modem Nokia zgłasz się na COM4 ale Diagnostyka w Panel sterowania/Opcje telefonu i modemu zwraca komunikat "Nie można otworzyć portu". Czy ktoś miał podobne problemy.
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Problem z Nokia 6310i
Nie miałem żadnych problemów z portami ale tylko dlatego, że używam bluetooth, który polecam.
pozdrawiam, magmike
-
Dzięki magmike. Chyba na tym się skończy że dokupię BT do mojego lapa. Irde mam w wbudowaną i na razie jestem zawzięty
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Ale 6310i nie da sie po BT sparować tam jest tylko BT audio.magmike pisze:Nie miałem żadnych problemów z portami ale tylko dlatego, że używam bluetooth, który polecam.
-
Czy BT audio oznacza że służy tylko do podłączenia np słuchawek a nie transmisji?
-
- Stały użytkownik forum
Według mnie to oznacza. Z tego co pamiętam a tego tel już z rok czasu nie używałem to tylko po irdzie lub kablem można było połączenie internetowe zestawić.womark pisze:Czy BT audio oznacza że służy tylko do podłączenia np słuchawek a nie transmisji?
-
dtech - a nie miałeś podobnych do mojego problemów
Telefon mam od nowości i raczej nie przypuszczam aby był uszkodzony.
-
- Stały użytkownik forum
Modem działał bez problemów jak dobrze pamiętam to nokia PC Siute trzeba było zainstalować.womark pisze:dtech - a nie miałeś podobnych do mojego problemów
Nie jestem tego pewien dawno to juz bylo
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mylisz się. Owszem są problemy przy parowaniu telefonu z urządzeniem, ale doskonale sobie radzi jako modem. Jeśli nie przeszkadza komuś transfer maksymalny 33 kbpsdtech pisze:
Ale 6310i nie da sie po BT sparować tam jest tylko BT audio.
Adrian
MY HOMESITE
MY HOMESITE
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
6310i da się sparować po BT. Robiłem to nie raz i nie było problemu. Jeżeli u Ciebie nie działa, to masz problem z telefonem albo co bardziej możliwe z oprogramowaniem. Napisz jeszcze jakiegoś oprogramowania BT używasz i jak dokładnie się łączysz?dtech pisze:Ale 6310i nie da sie po BT sparować tam jest tylko BT audio.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie wprowadzajcie ludzi w błąd! 6310i świetnie się spisuje jako modem. W czasie Sylwestra używałem go z laptopem Toshiby w Kościelisku. Wystarczyło zainstalować pod XP program Bluesoleil, następnie bezproblemowo sparowałem urządzenia (pair), refresh services, klik w DUN (Dial-Up Networking - ikonka z taką słuchawką starego stacjonarnego telefonu), kliknąć połącz i bez dodatkowych ustawień wszystko śmigało. Nie należy zapominać o wcześniejszym wgraniu ze strony Nokii ustawień do telefonu. Powodzenia!
pozdrawiam, magmike
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja jak miałem modem w serwisie gdzie usuwali simlocka również jako tefefon zastepczy dostałem ten model.Z BT nie miał zadnych problemów.
-
- Stały użytkownik forum
Całe życie się człowiek uczy 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dokładnie tak. Używałem go zarówno z Bluesoleil jak też z softem WIDCOMMa i nie było żadnych problemów. Do tego dodam, ze jak na samo GPRS, to szybkość tego telefonu była stabilna i zadziwiająco dobra.magmike pisze:Nie wprowadzajcie ludzi w błąd! 6310i świetnie się spisuje jako modem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)