Nie wiem co pobiera i wysyła dane z kompa.Pomocy!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nie wiem co pobiera i wysyła dane z kompa.Pomocy!
Witam. Chciałem połączyć się z internetem poprzez telefon.Wgrałem licznik DU Meter i ten pokazuje mi, że cały czas są pobierane i wysyłane dane ok 2-7kb/s chociaż powyłączałem wszystkie programy. Zainstalowałem Netlimiter jednak nie widać tam żeby coś pobierało dane. Jak wykryć intruza w moim komputerze?Dodam, że przeskanowałem go antywirusem i antyszpiegiem. Dzieki za odpowiedz.
-
Re: Nie wiem co pobiera i wysyła dane z kompa.Pomocy!
A sprawdzałeś automatyczne aktualizacje windows ??może to one
ed77 orange
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ale non stop wysyła i pobiera czy co jakis czas? Jak co jakis czas to jest to normalne i nie ma się czym przejmować.
-
- Mistrz bezprzewodowy
No nie zupełnie, jeśli ktoś ma na przykład Simdate. Generalnie nic nie powinno się samemu łączyć. To nie musi być nawet trojan, tylko jakaś durna aplikacja albo aktualizacja. Czasem trudno jest się poznać, bo procesy te wyglądają na systemowe. Sam miałem ostatnio taką sytuacje na jednym z systemów-trojana ani wirusa nie było na pewno. Na przykład jeśli wyłączysz wszystkie działające programy i przegladarkę itd. a coś się dalej łączy mimo firewalla to nie jest za dobre. Czasem na prawde ciężko to wytropić. Polecam programik HijackThis- (wpisz sobie w google)- można wyłączyć nim wszystkie zbędne procesy, ale trzeba ostrożnie, bo można coś popsuć.Sundance_kid pisze:Ale non stop wysyła i pobiera czy co jakis czas? Jak co jakis czas to jest to normalne i nie ma się czym przejmować.
-
Cały czas pobiera i wysyła.Oczywiście, że jest się czym martwić ponieważ jeśli mi cały czas pobiera i wysyła dane a nie jest mi to potrzebne to tylko tracę pieniądze.Ok dzieki za pomoc postaram się jakoś to wytropić chociaż nie jest łatwo bo do tej pory nie mogę znaleźć.
- nawrokrz
- Stały użytkownik forum
Też z tym walczę, bo co dwie minuty regularnie zabiera mi 1,2KB. Powyłączałem wszelkie programy pozostawiając tylko połączenie - ten sam efekt. Wgrałem firewalla blokując wszystko, ale tak czy tak NetMeter zlicza dane. Wgrałem ciekawy analizator (Ethereal Network Analyzer: http://www.ethereal.com), którym wychwyciłem, z którego portu i na jaki adres wysyłane są pakiety. U mnie są to UDP, z portu źródłowego i docelowego 137 (netbios-ns). Dając maksymalny poziom zabezpieczeń w Zone Alarm analizator sieci nie wychwytuje już wysyłania pakietów do sieci. Niemniej jednak liczniki (Netmeeter i windowsowy) je zauważają. Teraz nie wiem czy to oznacza, że do samej sieci pakiety już nie dochodzą, bo może liczniki są przed firewall`em czy jednak dane dochodzą i nadal uszczuplają moje konto. Problem zauważyłem jedynie na karcie z WiFi (3G Fusion+) a na Vodafone jeszcze sprawdzę.edekos pisze:postaram się jakoś to wytropić chociaż nie jest łatwo bo do tej pory nie mogę znaleźć.
Ostatnio zmieniony 2007-01-11, 08:40 przez nawrokrz, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Krzysiek
Dawniej: 3G+, Fusion+, GPRS/3G Vodafone
Teraz: Radiówka 2,4GHz
Dawniej: 3G+, Fusion+, GPRS/3G Vodafone
Teraz: Radiówka 2,4GHz
-
Dobrze wiedzieć, że nie jestem sam;) Daj znać jak coś zdziałasz.Pozdr
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tylko, że jak nie używasz netu to co jakis czas on sobie wysyła i odbiera coś, żeby utrzymać połączenie.
A z tym, ze pobiera czasami dane też mam problem i chyba to jest jakis syf (też kiedyś miałam i dopiero format pomógł)
A z tym, ze pobiera czasami dane też mam problem i chyba to jest jakis syf (też kiedyś miałam i dopiero format pomógł)
- Artur_prezes
- Specjalista bezprzewodowy-junior
ja polecam ci taki programik : X-NetStatProfessional. Programik pokazuje bardzo dokładnie co wysyłasz, do kogo i co odbierasz i od kogo, dokładne IP i bezproblemowo możesz zablokowac dany proces który za dużo wysyła/odbiera. Naprawdę bardzo dobrze można dojść do tego co zaśmieca łącze, ja go używam i na moim kopie w domu i na laptopie i sprawdza się to wyśmienicie. Jeśli chcesz go ściągnąć to masz tu bezpośredni link : http://www.turbosoft.pl/files_10041.html
CLEARW'RE
Broadband
Broadband
-
A czy Microsoft Networking i NetBIOS over IP jest wyłaczony w ustawieniach połączenia?nawrokrz pisze:Wgrałem ciekawy analizator (Ethereal Network Analyzer: http://www.ethereal.com), którym wychwyciłem, z którego portu i na jaki adres wysyłane są pakiety. U mnie są to UDP, z portu źródłowego i docelowego 137 (netbios-ns).
Pozdrawiam,
Krzysiek
- nawrokrz
- Stały użytkownik forum
Miałem włączony Microsoft Networking a NetBiosa nie. W związku z tym wyłączyłem także Microsoft Networking. Niestety na Fusion+ nadal wysyłane są te pakiety (co 2 minuty 12 pakietów UDP) a na Vodafone jest w porządku. Konfiguracje połączeń dla obu tych kart mam takie same. Jakby ktoś zwalczył ten problem, to proszę o wskazówki.Bjorn H. pisze:A czy Microsoft Networking i NetBIOS over IP jest wyłaczony w ustawieniach połączenia?
Ostatnio zmieniony 2007-01-13, 13:32 przez nawrokrz, łącznie zmieniany 2 razy.
- Selvis
- Stały użytkownik forum
Przypadkiem zaobserwowałam taką ciekawostkę, potwierdzającą tezę, że Netmeter zlicza dane jeszcze przed opuszczeniem ich z kompa.nawrokrz pisze:Powyłączałem wszelkie programy pozostawiając tylko połączenie - ten sam efekt. Wgrałem firewalla blokując wszystko, ale tak czy tak NetMeter zlicza dane.
Często pracuję bez podłączenia do netu.
Nie mam wtedy aktywnego połączenia (i fizycznie - karta jest wyciągnięta i programowy - aplikacje są wyłączone.
Jednak NetMeter pokazuje ruch.
W dniu, w którym w ogóle nie łączyłam się z netem na koniec dnia i tak zestawienie pokazywało "trochę" danych.
Analiza faktury (dokładnie zestawienia połączeń) potwierdziła, że faktycznie nie było wtedy połączenia z netem.
-
BTW, nawet gdyby to nie rozwiązało problemu, to generalnie warto mieć wyłączony Microsoft Networking jeśli chodzi o połączenia z publicznymi sieciami (Internet/osiedlowe/itd.) i włączać TYLKO tam, gdzie naprawdę sie z tego korzysta.nawrokrz pisze:Miałem włączony Microsoft Networking a NetBiosa nie. W związku z tym wyłączyłem także Microsoft Networking. Sprawdzę później i dam znać czy problem ustąpił edytując tego posta. Dziękuję.Bjorn H. pisze:A czy Microsoft Networking i NetBIOS over IP jest wyłaczony w ustawieniach połączenia?
Pozdrawiam,
Krzysiek
-
- Stały użytkownik forum
zainstaluj firewalla i wybierz programy któe mają korzystać z internetu np. przegladarke i komunikator
- nawrokrz
- Stały użytkownik forum
Mam jeszcze do zwalczenia na Fusion+, 3 pakiety wysyłane regularnie co 2 minuty. Tamte udało się wyeliminować poprzez całkowite wyłączenie pozostałych połączeń sieciowych: bezprzewodowego WiFi (nigdy nie korzystam) i lokalnego, z którego łączę się tylko w pracy do LAN. W jedynym pozostałym połączeniu sieciowym mam powyłączane składniki tak jak mi zasugerowałeś. Jak zwalczę pozostałe pakieciki, to dam znać.Bjorn H. pisze:BTW, nawet gdyby to nie rozwiązało problemu, to generalnie warto mieć wyłączony Microsoft Networking jeśli chodzi o połączenia z publicznymi sieciami (Internet/osiedlowe/itd.) i włączać TYLKO tam, gdzie naprawdę sie z tego korzysta
-
witaj,
pisze bo rowniez mialem ten problem. Uzywam simdaty i jakies "cos" zjadalo ni kolejne KB, bardzo denerwujaca sprawa. Pomogl dopiero format. To zalatwilo sprawe i od tej pory ciesze sie niczym niezakloconym korzystaniem z neta.
Z doswiadczenia wiem ze w takich przypadkach trudno to "cos" zlokalizowac, najprawdopodobniej masz jakis syf na kompie, sprawdz dokladnie dysk dobrym antywirusem to moze cos znajdziesz a jak nie to format na prawde pomaga, choc to troche brutalne posuniecie:)
pisze bo rowniez mialem ten problem. Uzywam simdaty i jakies "cos" zjadalo ni kolejne KB, bardzo denerwujaca sprawa. Pomogl dopiero format. To zalatwilo sprawe i od tej pory ciesze sie niczym niezakloconym korzystaniem z neta.
Z doswiadczenia wiem ze w takich przypadkach trudno to "cos" zlokalizowac, najprawdopodobniej masz jakis syf na kompie, sprawdz dokladnie dysk dobrym antywirusem to moze cos znajdziesz a jak nie to format na prawde pomaga, choc to troche brutalne posuniecie:)
-
- Stały użytkownik forum
tez kiedys cos zjadalo mi pakiety, najprostsza rzecz to zainstalowac firewalla, wycinasz co nie potrzebne i tyle. Teraz pakiety lecialy nawet prawie ze od razu po formacie i instalacji windowsa, jak w kompie siedzi cos ciekawszego to stosuje praktyke nie usuwania tego tylko wlasnie blokowania - zwykle po usunieciu korzystanie z komputera jest duzo trudniejsze...
Pozdrawiam! MooNTER
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit

- nawrokrz
- Stały użytkownik forum
No i potwierdziły się przypuszczenia niektórych osób. Problem polegał na tym, że jednak wkradł mi się wirus Psw.Lineage.ajp. MKS on-line wykrył go jako trojana, ale ważne że wykrył i usunął. Próbowałem wcześniej znaleźć AD-Ware i AVG, ale bez skutku. Do tego jeszcze sugerowałem się tym, że na Vodafone wszystko było w porządku. Teraz włączyłem na próbę także pozostałe połączenia sieciowe i żadne niechciane pakiety już nie są wysyłane. Dziękuję bardzo za rzeczowe rady.