Dzielenie blueconnect na 2 laptopy po WLAN lub BT

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tonym
Początkujący użytkownik forum

Dzielenie blueconnect na 2 laptopy po WLAN lub BT

Post autor: Tonym »

Witam,

Mam takie pytanie, byc może b.banalne: Mam dwa laptopy, oba z kartami WLAN i Bluetooth oraz 1 modem Blueconnect - chciałbym rozdzielić połączenie z jednego z komputerów na oba, najlepiej bezprzewodowo.

Oczywiście wiem, że można łatwo zrobić to za pomocą kabla, ale chciałbym spróbować rozdzielić połączenie przez WLAN lub BT, zeby mieć więcej swobody.

Czy połączenie dwóch komputerów wyposażonych w karty WLAN bez Access Pointa jest w ogóle możliwe (w WIN XP w sieciach wyskakuje coś co się nazywa "ad-hoc connection" - czy poprzez to połączenie można uzyskać dostęp do połączenia sieciowego) i czy można tym sposobem rozdzielić połączenie na dwa kompy? Czy trzeba tutaj coś specjalnie konfigurować czy zrobi to za nas Windows?

Czy jest to raczej niemożliwe i potrzebuje podpiąć access point pod komputer podłączony do inetu, i dopiero drugi połączy się przez WLAN?

Jeśli nie WLAN to czy możliwe jest połączenie przez Bluetooth i jak wygląda sprawa prędkości połączenia. Komputery będą blisko siebie - ok.2 - 3 metry, więc odległość raczej nie spowolni prędkości. Czy bluetooth nie będzie spowalniał całego połączenia i czy w ogóle warto próbować tworzyć taką wewnętrzną sieć w domu przez BT czy lepiej połączyć się poprostu kablem?

Prawdopodobnie pytania są proste, ale jestem laikiem, więc będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam
luki
Stały użytkownik forum

Re: Dzielenie blueconnect na 2 laptopy po WLAN lub BT

Post autor: luki »

Witam,

jesli posiadasz Win XP Pro to sprawa jest banalnie prosta. Wchodzisz we Wlasciwosci polaczenia dial-up przez ktore laczysz sie z netem, zakladka Zaawansowane i zaznaczasz 'Zezwalaj innym uzytkownikom sieci na laczenie sie poprzez to...' i z listy wybierasz polaczenie WiFi. Nastepnie we wlasciwosciach polaczenia WiFi (na obu kompach) tworzysz nowa siec bezprzewodowa (koniecznie typu ad-hoc), dobrze gdybys ustawil przy okazji szyfrowanie na obu. Lapki powinny sie polaczyc automatycznie i na drugim rowniez powinien dzialac net.

Przynajmniej tak to wyglada jak udostepniam neta dziewczynie.
Pozdrawiam :)
Option GT Max 3.19Hd - Blueconnect
Tonym

Post autor: Tonym »

Super! Bardzo dziekuje za pomoc, sprobuje tego jak tylko jeden komp wroci z naprawy:)

Pozdrawiam
michal.t

Post autor: michal.t »

Witam,

ale ja mam problem bo w zakładce zaawansowane nie mam okienka "udostępnij to połoączenie..."
co to oznacza i w jaki sposób w tej sytuacji mam udostępnić ORANGE BE na drugim laptopie?
Z góry dzięki
http://www.niemieckizgierz.republika.pl/snapshot.jpg
Pozdrawiam, Micha?
michal.t

Post autor: michal.t »

up
Pozdrawiam, Micha?
ODPOWIEDZ