neostrada i laptop

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aneczka234
Początkujący użytkownik forum

neostrada i laptop

Post autor: aneczka234 »

mam taki problem, dzisiaj zakupilam sobie liveboxa, po podlaczeniu najpierw do niego komputera stacjonarnego przez usb i podloczeniu laptopa przez wi fi
wszystko bylo dobrze, jednak gdy przenioslam laptopa do drugiego budynku(odleglosc do 20m) nie oglam sie polaczyc z intenetem...
i teraz moje pytanie, co moge zrobic by dzialal mi w drugim budynku internet bezprzewodowo? liveboxa raczej oddam...bo jest mi w tym przypadku zbedny
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: neostrada i laptop

Post autor: zDaleKi »

Taka uroda liveboxa, ma bardzo kiepski zasięg i tu raczej nic nie poradzisz. Można oczywiście kombinować z zewnętrzną anteną kierunkową (zewnętrzną) do PCta i może to poprawić zasięg kompa, bo do liveboxa z tego co wiem, nie da się podłączyć anteny. Ale to już są kombinacje.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
aneczka234

a jesli oddalabym liveboxa (bo mam taka mozliwosc) to czy mozecie polcic mi jakis router i nie wiem co by do tego jeszcze mi sie przydalo?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Co do routera do neo, to z tego co pamiętam to już kilka razy o tym było na forum. Może uda Ci się coś znaleźć w opcji "Szukaj tematów na forum". Ja tu już nie doradzę, bo nie mam neo.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
pir

Post autor: pir »

Witam, generalnie jest kilka dobrych routerow, ktore sobie dobrze radza z neostrada, nie powiem ci terza zadnych konkretnych modelow, ale polecam to forum oraz inne, a <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> to Twoj najlepszy przyjaciel to google.pl i haslo "router do neostrady". Teraz inna sprawa jesli chodzi o zasieg wifi, napisalas, ze chcialas miec go na lapie w drugim budynku, generalnie sciany w budynkach nie sa z tektury ani z gipsu tylko sa dosc mocne grube betonowe sciany, ktore w bardzo duzym stopniu uniemozliwiaja przenikanie fal elektromagnetycznych jesli jest to jakis blok to jeszcze gorzej bo tam jest kupa zelaza w scianach, a jesli miedzy tymi budynkami jest jeszcez jakes duze rozlozyste drzewo, ktore ma liscie (liscie w zimie :P )to juz <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> tragedia i nawet jakby byly 10 metrow od siebie to nic nie zrobisz i to nawet z lepszym sprzetem. Ja generalnie radzil bym ci sprobowac z polozyc tego liveboxa na oknie w jednym budynku i w drugim budynku sprobowac tez jesli to mozliwe ustawic sie przy takim oknie zebys widziala tego liveboxa, mysle ze to powino rozwiazac ten problem, jesli nie jest to mozliwe to tylko kabel albo jakis inny sprzet wifi (w zaleznosci od tego jakie sa warunki). Aha jeszcze jedno, nie wiem jak to zrobilas bo nie wynika to z Twojego opisu, ale czy jak bylas w drugim budynku to sprobowalas ponownie nawiazac polanczenie czy moze oczekiwalas ze to ktore bylo aktywne w pierwszym budynku bedzie nadal dzialac, bo zakladam ze szedlas z lapem przez jakas klatke czy cos gdzie <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> zerwalo polanczenie i nie mialo go prawdopodobnie prawa <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> byc juz dalej, dlatego moja rada idz do tego drugiego budynku i sproboj tam nawiazac polanczenie (wyszukaj swoja siec wifi, itd ...), moze w tym lezal problem.

pozdrawiam,
Piotr I.
aneczka234

to wyglada mniej wiecej tak
Obrazek

a wiec ja przenioslam tam laptopa i probowalam sie tam polaczyc najpierw sama, potem z pomca pani z tp i nic to niedalo...
pir

Post autor: pir »

rozumiem ze prawdopodobnie livebox jest tuz kola komputera stacjonarnego, poniewaz jest tak dosc sporo scian po drodze to mysle ze bedziesz miala problem chyba z kazdym polanczeniem radiowym bez uzycia specjalnych anten, sciany poprostu bardzo mocno tlumia ten sygnal, wydaje mi sie ze w Twoim przypadku chyba najporsciej i najlepiej bylo by poprostu puscic kabel od liveboxa do laptopa (ale tu uwaga to jest wedlgu regulaminu neostrady niedozwolone, z drugiej strony nikt tego nie sprawdza i dziwi mnie tez ze Pani z TP wlasciwie probowala Ci pomoc zlamac regulamin probojac ustawci neostrade w drugim budynku), jesli kabel nie wchodz w gre to sprobowal bym ustawic liveboxa tuz przy scianie zewnerznej (a najlepiej przy oknie) tego pierwszego budynku polanczyc komputer stacjonarny kable i sprobowac czy laptop bedzie mial zasieg wifi w drugim budynku
andybar

Post autor: andybar »

ODPOWIEDZ