problem z modemem WWAN
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z modemem WWAN
Problem dotyczy modemu Sierra Wireless MC7710 w laptopie Panasonic CF-19 MK6. Modem pracował bez zarzutu we wszystkich trybach, także w roamingu. Jednak po ostatnim powrocie do Polski modem nie łączy z żadną siecią (BRAK USŁUG) i sugeruje sprawdzenie punktu dostępu, który jest ustawiony prawidłowo. Obecnie nie mam możliwości sprawdzenia go na innym sprzęcie. Może ktoś z Was ma, bądź miał podobny problem... Laptop chodzi na Win10
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: problem z modemem WWAN
Ciekawe, 2? osoby jednego dnia pytają o takie same zachowanie tego samego bardzo niepopularnego modemu...
Co do diagnostyki, sprawdzałeś kartę sim na innym sprzęcie, modem na innej karcie sim, najlepiej innego operatora?
Co do diagnostyki, sprawdzałeś kartę sim na innym sprzęcie, modem na innej karcie sim, najlepiej innego operatora?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Rzeczywiście... Tak, sprawdziłem na dwóch operatorach, Orange i Play. Karta sim na co dzień jest w moim telefonie i nie ma z nią problemu. Z tym modelem miałem wcześniej taką historię, że po wymuszeniu w ustawieniach trybu 2G, odrzucał komendy przestawienia w jakikolwiek inny. W końcu przestawił się na 3G, jednak na LTE już przejść nie chciał. Odesłałem go wtedy do sklepu. W zamian dostałem drugi, oraz info że po wgraniu na nowo oprogramowania tamten pracuje na każdym sprzęcie. Wygląda na to, że coś się sypie w tym modelu...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Może być jeszcze jeden problem, który sygnalizował mi znajomy. Trzeba w BIOSie komputera wyłączyć opcję Fast Boot. Przynajmniej w laptopach Della był ten problem.
-
Boot mam ustawiony na NORMAL. Jedyne co przestawiałem w biosie to liczbę w OPTIONAL KIT CONFIGURATION. Z fabrycznej 7 na zalecaną 4. Teraz nie działa na żadnym ustawieniu
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To chyba nie jest problem modułu tylko kompatybilności. Sprawdzałeś jak działa na Linuksie? Np. na jakimś Ubuntu Live.