znowu to samo? miejscowość Reda woj. pomorskie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wojtek69
Początkujący użytkownik forum

znowu to samo? miejscowość Reda woj. pomorskie

Post autor: Wojtek69 »

Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem Internetu z Orange (oferta z modemem ED 77). Mam kilka pytan:

1) Jak sprawdzic czy korzystam z technologii GPRS czy EDGE ? Z tego co szukalem to w mojej miescowosci nie ma <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> anten z ktorych moglbym pobierac sygnal. Dodam iz z niewiadomych przyczyn nie moge sprawdzic przez hyperterminal z ktorego nadajnika BTS pobieram sygnal.

2) Intnernet dziala bardzo wolno w tej chwili naprzyklad transfer (przy sciaganiu pliku 4 megowego) zaczyna sie od 30 kb po czym spada do 7-9 kb i tak sie utrzymuje.

3) Wiem, ze istnieje mozliwosc dokupienia anteny kierunkowej, czy to jest gwarancja polepszenia predkosci, w sytuacji gdy nadajnika nie ma w mojej miejscowosci ?

Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Big Mr Andy
Użytkownik forum

Re: znowu to samo? miejscowość Reda woj. pomorskie

Post autor: Big Mr Andy »

Wojtek69 pisze:Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem Internetu z Orange (oferta z modemem ED 77). Mam kilka pytan:

1) Jak sprawdzic czy korzystam z technologii GPRS czy EDGE ? Z tego co szukalem to w mojej miescowosci nie ma >>w ogóle<< anten z ktorych moglbym pobierac sygnal. Dodam iz z niewiadomych przyczyn nie moge sprawdzic przez hyperterminal z ktorego nadajnika BTS pobieram sygnal.
zacznij od ustalenia BTS'a --> komenda at+creg oraz ustalenia poziomu sygnalu at+csq, Twoj modem prawdopodobnie wspiera rozszerzone komendy wg Siemensa a wiec bardzo duzo powie Ci odpowiedz modemu na komende at^smonc
Orange transmisje EDGE prowadzi w pasmie 1800 - wiec bedziesz juz wiedzial :)
Wojtek69 pisze:2) Intnernet dziala bardzo wolno w tej chwili naprzyklad transfer (przy sciaganiu pliku 4 megowego) zaczyna sie od 30 kb po czym spada do 7-9 kb i tak sie utrzymuje.

3) Wiem, ze istnieje mozliwosc dokupienia anteny kierunkowej, czy to jest gwarancja polepszenia predkosci, w sytuacji gdy nadajnika nie ma w mojej miejscowosci ?

Z gory dziekuje i pozdrawiam.
decyzje o zakupie anteny podejmij po tych wstepnych testach, o ktorych wyzej --> w przypadku dobrego sygnalu w pasmie 900 chyba nie ma sensu :oops:
ODPOWIEDZ