Tmobile - blokada portów
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Tmobile - blokada portów
Witam!
Mam pytanie odnośnie blokowania dostępu do internetu z zewnątrz przez Tmobile. Niestety przed wyborem internetu naprawdę nie wpadło mi do głowy że płacąc 80zł za internet(pakiet MAX bez limitów z którego zrezygnowali bo nie ma go już w ofercie) będzie poblokowany całkowity dostęp z zewnątrz.(a ja potrzebuje tylko podstawowe porty typu 80). Teraz pytanie - orientuje się ktoś gdzie to jest napisane w regulaminie że TMobile blokuje połączenia z zewnątrz? Pan mi powiedział na płatnej infolinii technicznej(zdzierstwo) że funkcja odblokowywania portów w routerze nic mi nie da, muszę mieć ofertę Tmobile na firmę żeby on mi je mógł odblokować ZA DODATKOWĄ OPŁATĄ, i że mogę się wypchać. Oczywiście pytając o taki punkt w regulaminie usłyszałem standardowe "pewnie gdzieś jest", ale znam regulaminy TMobile i wiem że potrafi nie być tam podstawowych informacji bo już raz z nimi walczyłem - i wyszło na moje.
Mam pytanie odnośnie blokowania dostępu do internetu z zewnątrz przez Tmobile. Niestety przed wyborem internetu naprawdę nie wpadło mi do głowy że płacąc 80zł za internet(pakiet MAX bez limitów z którego zrezygnowali bo nie ma go już w ofercie) będzie poblokowany całkowity dostęp z zewnątrz.(a ja potrzebuje tylko podstawowe porty typu 80). Teraz pytanie - orientuje się ktoś gdzie to jest napisane w regulaminie że TMobile blokuje połączenia z zewnątrz? Pan mi powiedział na płatnej infolinii technicznej(zdzierstwo) że funkcja odblokowywania portów w routerze nic mi nie da, muszę mieć ofertę Tmobile na firmę żeby on mi je mógł odblokować ZA DODATKOWĄ OPŁATĄ, i że mogę się wypchać. Oczywiście pytając o taki punkt w regulaminie usłyszałem standardowe "pewnie gdzieś jest", ale znam regulaminy TMobile i wiem że potrafi nie być tam podstawowych informacji bo już raz z nimi walczyłem - i wyszło na moje.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Tmobile - blokada portów
Od zawsze w T-Mobile tak było, zewnętrzne IP tylko dla ofert na firmę. W Plusie, Orange można dokupić do ofert abonamentowych.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Tylko że co mnie obchodzi że tak było? Jeżeli nie ma takiego punktu w regulaminie to nie mogą egzekwować takich rzeczy. Bo jeżeli jest to gdzieś w regulaminach które podpisałem - okej mój błąd, ale takowej informacji nigdzie znaleźć nie mogę. Dodatkowo w ich własnych ruterach jest opcja przekierowywania portów, co dodatkowo wprowadza klienta w błąd.
- onken
- ** Moderator **
Najpierw było zapytać czy operator w tej ofercie umożliwia dawanie publicznego IP....
Np Play nie daje nikomu, a tym bardziej żadna oferta zadnego operatora nie ma tego gratisowo
Np Play nie daje nikomu, a tym bardziej żadna oferta zadnego operatora nie ma tego gratisowo
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Użytkownik forum
@up: Faktycznie dużo by to dało, Pani która pracuje w punkcie TMobile tak się zna że powiedziałaby że wszystko można(no przecież oferta no limit) a potem i tak bym jej tego nie udowodnił.
-
- Guru bezprzewodowy
Gratulację, że wierzysz "na słowo" innym osobom. Ile masz lat 5 czy 6?
- wojteks
- *** Administrator ***
A co nas obchodzi że nie umiesz pytać/czytać przed zakupem usługi?Avantu pisze:Tylko że co mnie obchodzi że tak było?
W zasadzie w każdym routerze jest taka opcja.Avantu pisze:Dodatkowo w ich własnych ruterach jest opcja przekierowywania portów
Zawsze możesz zrezygnować z usługi skoro Ci nie odpowiada.Avantu pisze:Bo jeżeli jest to gdzieś w regulaminach które podpisałem - okej mój błąd, ale takowej informacji nigdzie znaleźć nie mogę
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Tego typu sprawy są zwykle opisywane w rśut każdego operatora. A w takim regulaminie znajdziesz podpunkty mówiące o tym, że operator może blokować ruch w swojej sieci w celu optymalizacji ruchu itp.
Konkretnych punktów nie podam, ale możesz sam przeczytać. Jeśli natomiast się nie zgadzasz to złóż reklamację, napisz przez iboa i niech oni się martwią jak Ci odpowiedzieć. Następne kroki możesz skierować do UOKiK albo URE, z tym, że takie regulaminy są zwykle dobrze napisane...
Konkretnych punktów nie podam, ale możesz sam przeczytać. Jeśli natomiast się nie zgadzasz to złóż reklamację, napisz przez iboa i niech oni się martwią jak Ci odpowiedzieć. Następne kroki możesz skierować do UOKiK albo URE, z tym, że takie regulaminy są zwykle dobrze napisane...
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak już masz ten internet i potrzebujesz zdalny dostęp to .... najprościej kupić taniego vps'a z ipv4, postawić tunel i przestać się denerwować
.
Jak dobrze poszukasz to znajdziesz poniżej 10pln/mies, a vps (prawie) każdemu się przyda nie tylko do tuneli.

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz poniżej 10pln/mies, a vps (prawie) każdemu się przyda nie tylko do tuneli.
- onken
- ** Moderator **
Ja mam VPSa po 8-10 dolarów rocznie 
Ale zależy ile danych ma do przesłania....
VPSy mają trafiic

VPSy mają trafiic
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Początkujący użytkownik forum
Bez problemu znajdziesz bez limitów, z tych bardziej znanych np ovh(?) .onken pisze:Ja mam VPSa po 8-10 dolarów rocznie
VPSy mają trafiic
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ale musi kupić vps na którym da sie zrobić vpn
takie za 8 dolarów rok to nie vps a jakiś szmelc
z ovh podniesie ping.
Trzeba też znać trochę więcej niż podstawy linuksa, z poradnika też może nie wyjsc zrobienie vpn, są też skrypty instalacyjne.
Chyba najlepsze pod względem łącza były z serwerowni atman. Jak kupimy jakiegoś dzaida to może łącze szwankować, pełno tej taniochy typu hekko
To musi być xen albo openvz o ile da sie włączyć tun/tap a nawet jak da sie włączyć może nie działać i stracimy kilka dni na rozmowy z sportem supportowym.

Trzeba też znać trochę więcej niż podstawy linuksa, z poradnika też może nie wyjsc zrobienie vpn, są też skrypty instalacyjne.
Chyba najlepsze pod względem łącza były z serwerowni atman. Jak kupimy jakiegoś dzaida to może łącze szwankować, pełno tej taniochy typu hekko

To musi być xen albo openvz o ile da sie włączyć tun/tap a nawet jak da sie włączyć może nie działać i stracimy kilka dni na rozmowy z sportem supportowym.
- onken
- ** Moderator **
A co z hekko nie tak ???
Mam u nich serwer sklepowy już z 6-7 lat i nigdy nie narzekałem.
Imho mam kilka VPS ze zrobionym OpenVPN ( do domowego użytku ) za 8-10 USD rocznie i nie narzekam, no poza pongiem bo to nie stoi w Polsce
Dwa z nich mają traffic 2.5 TB miesięcznie.
Mam u nich serwer sklepowy już z 6-7 lat i nigdy nie narzekałem.
Imho mam kilka VPS ze zrobionym OpenVPN ( do domowego użytku ) za 8-10 USD rocznie i nie narzekam, no poza pongiem bo to nie stoi w Polsce
Dwa z nich mają traffic 2.5 TB miesięcznie.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
To powiedz nam jak działa na tym vpn, bo że tanio to już wiemy.
hekko? budrzetowa serwerownia? Straty pakietów? Już 100x lepiej działa ovh bo maja normalnego anty ddosa a nie czarna dziure z routerami brzegowymi.
hekko? budrzetowa serwerownia? Straty pakietów? Już 100x lepiej działa ovh bo maja normalnego anty ddosa a nie czarna dziure z routerami brzegowymi.
Ostatnio zmieniony 2018-11-01, 15:11 przez atento, łącznie zmieniany 1 raz.
- onken
- ** Moderator **
Działa ok, stabilnie, pingi po 50-80 ms, oczywiście są lepsze , szybsze, wszystko zależy do czego to chcemy używać
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
to jakiej wirtualizacji masz tego vps ? za 8 dolców rok dali xen ?
-
Najtanszy vps jaki znalazłem w naszej lokalizacji z dobrą wirtualizacją to ovh 13zł mc lokalizacja Warszawa jest od razu dystrybucja z preinstalowanym openvpn co jest mega usprawnieniem dla poczatkującego, niestety do routera typu 525 sie nie przyda bo nie działa IPsec/L2TP o to raczej trzeba by zapytac supportu ovh który słabo odpisuje, mi się bawić nie chciało.
Jak komuś wystarczy samo openvpn to taniocha łącze vps 100/100 bez limitu bardzo sprawne.
Jak komuś wystarczy samo openvpn to taniocha łącze vps 100/100 bez limitu bardzo sprawne.
-
Przetestowałem ovh, działa L2TP oraz PPTP trochę trzeba się namęczyć, jak to vps... maja swoje zmodyfikowane systemy to trzeba pozmieniac to i owo, niestety router huwei 525 ogranicza transfer do około 35Mbps-40Mbps tak na pusto czyli tylko lan bez wifi i reszty opcji to ponad 45Mbps, widać za słaby jest do takich akcji, jako klient pc idzie na vpn przez vps 85Mbps do 95Mbps
Przetestowałem również vps cloud z reklamy na niiebezpieczniku i poradnika arubacloud.pl za 4 zeta
lokalizacja niemcy słabo, strasznie słabo ping + 50 gubienie pakietów, transfer taki sobie do tego limit 2TB ale to ostatnie nie jest problemem, mają lokalizacje Polskę ale +11zł tam też można postawić VPN
Przetestowałem również vps cloud z reklamy na niiebezpieczniku i poradnika arubacloud.pl za 4 zeta

Ostatnio zmieniony 2018-11-06, 14:56 przez atento, łącznie zmieniany 1 raz.
- onken
- ** Moderator **
Na firmę taniej i łatwiej wyjdzie wykupić publiczny IP bez zbędnych kombinacji 

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Trzeba mieć firmę
Tu napisał, że nie ma... Chyba kosztuje 15zł stałe ip w tmobile wtedy droga pakietu jest lepsza. Na zmiennnym taka sama lipa jak na innych. Ostatnio w tiłombajl działało zle to sobie przy okazji potestowałem vps-y
Na mojej trasie awaria była tydzień, gdzieś w czeluściach tiłombajl i ich serwerów pingi +100 do +700 to potestowałem te vps z ohv i znowu ping idealny. Dostałem rabacik po zgłoszeniu 50% na 3 mc
w domu mam domowy i dwie karty z pracy
Biznes zmienne ip klapnął tak jak domowy, tylko biznes stałe ip działał poprawnie

Na mojej trasie awaria była tydzień, gdzieś w czeluściach tiłombajl i ich serwerów pingi +100 do +700 to potestowałem te vps z ohv i znowu ping idealny. Dostałem rabacik po zgłoszeniu 50% na 3 mc

Biznes zmienne ip klapnął tak jak domowy, tylko biznes stałe ip działał poprawnie