Sony Ericsson GC89 i lenovo N100

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bartles
Początkujący użytkownik forum

Sony Ericsson GC89 i lenovo N100

Post autor: bartles »

klient zakupił powyższy zestaw i za cholerę nie chce to działać. Karta jest wykrywana, co więcej, WIFI na tej karcie działa OK. natomiast nie działa modem GPRS. Oczywiście na innym sprzęcie działa bez zarzutu.
witekd

Re: Sony Ericsson GC89 i lenovo N100

Post autor: witekd »

A może dokładniej byś opisał. Nie działa GPRS nic nie mówi. Przez jaką aplikację się łączysz czy może bezpośrednio tworzysz połączenie, czy wykrywa modem GPRS? Jakie błędy?
bartles

z tego co się doczytuję, to modem GPRS (sony ericssone GC89 EGRPS modem) nie uruchamia się. Porównywałem zachowanie się tej karty w innym sprzęcie, i za pomocą menedzera sprżętu można qwerendować modem - odzywa się , podaje status itd, podobnie jak o było kiedyś z modemami kablowymi :-). Natomiast w Lenovo jest komunikat : otweiranie urządzenia modemowego ni powiodło się błąd 0000032 i tyle.
Oczywiście najpierw próbowałem standardowo uruchomić wireless managera, tyle że wiesza się przy starcie bez żadnego komunikatu.
szyga

Post autor: szyga »

Spróbuj z Wireless Managerem SE jeśli korzystałeś z programu operatora, np. iPlus Managera. Niby to nie ma znaczenia, ale miałem przypadek, że na lenovo option globetrotter działał tylko z programem producenta, a z operatorskim nie. Ten sam modem na innych rodzajach kompów działał normalnie. Poza tym sprawdź co się dzieje jak wsadzisz inny sim, inny egzemplarz modemu, ten sam modem do innego kompa etc.
szyga

Post autor: szyga »

sorry nie doczytałem Twojego drugiego posta.
bartles

no zdaje się, że układ lenovo N100 + dokładnie karta SE GC89 nie funkcjonuje. Dowiedziałem się tego na serwisie jednego z importerów notebooków. Sam zresztą testowalem to na 4 N100 i dokładnie ten sam objaw. Prawdopodobnie źle jest wykrywana ta karta i nie dostaje odpowiedniego napięcia. Podobno wystarczy dać inny model, np. GC79 i jest OK.
drhej

Post autor: drhej »

Niestety N100 nie działa też na GC79 i Globetrotter EDGE, ja swojego nota wyslę do serwisu, niech się serwis buja ze złomem. Mam drugiego notebooka Fujitsu-Siemens Lifebook S i tam wszystko działa, być może ktoś bardziej się zastanowił nad jego konstrukcją (notebook za 6k PLN 3 lata temu).
ODPOWIEDZ