Zarejestrowałem się na tym forum aby coś się dowiedzieć o internecie LTE, ale chyba mnie to przerasta więc proszę Was o pomoc.
Mam taki "problem":
Podpisałem ostatnio umowę na internet mobilny w Orange : "internet lte dla firm biurowy". Zanim podpisałem umowę przez jakieś 2 miesiące korzystałem ze starterów różnych sieci i generalnie wszystkie działały podobnie.
Router mam z poprzedniej umowy z Plusem z przed kilku lat ZTE MF28d. Po podpisaniu umowy przez pierwsze dni internet bardzo wolno działał, a przynajmniej nie stabilnie. Filmy na HBOgo często buforowały, czasami kółko kręciło się kilkadziesiąt sekund żeby film poleciał dalej o kilka sekund i znów się kręciło. Na speedtest prędkości DL 1-2, up 8-9. Restart routera powodował chwilowa poprawę tzn kilka kilkanaście minut było DL ok 10-12 i potem znów to samo. W tych krytycznych momentach sprawdzałem na speedtest na telefonie Xiaomi MI5s (też Orange) i na nim wyniki zawsze były lepsze. Przełożyłem też kartę od internetu do telefonu i na speedtest działało stabilnie i pokazywało DL 10-20 Mb/s. Doszło już do tego ze używałem telefonu jako modemu poprzez hotspot WIFI.
Zacząłem wiec pytać wśród znajomych bo pomyślałem że to albo stary router jest do kitu, albo zasięg mam nie taki i powinienem kupić antenę albo coś jeszcze innego o czym nie mam pojęcia.
Kolega podpowiedział mi że router powinien być ok i żebym kupił antenę. Tak wiec zrobiłem i kupiłem taką :LINK ALLEGRO
Antenę zamówiłem przedwczoraj i od przedwczoraj internet działa "normalnie"

zarówno zasięg jak i siła sygnału z anteną jest gorsza. Prędkości też. w chwili pisania DL z antena ok 8Mb/s , bez anteny 15,5Mb/s...
W chwili pisania mam bez anteny zasięg 1/5 siła 89dBm. (Antena podłączona do routera ale nie kliknięty ten przycisk włączający). około południa dziś takie wartości byly na antenie włączonej, na wyłączonej byly 3 lub 4/5 zasięgu i siła ok 70dBm...O co tu chodzi? Możecie pomóc? Może tak ma być ( jak jest teraz bez anteny) i nie ma co narzekać? Czy powieszenie anteny na dach coś zmieni? Czy zmiana routera coś zmieni?
Dodam tylko że router stoi na parapecie na parterze. Antenę też postawiłem testowo przy oknie. Staram sie "patrzec" anteną w kierunku najbliższego BTS (hotel Ronin)
Moja lokalizacja: 52°20'12.9"N 20°53'30.0"E
Jeszcze kilka pomiarów (zasieg i siła ze strony routera)
Router bez anteny, antena odpięta : zasięg 2/5 siła -71 dBm

lekka korekta ustawienia routera (bliżej okna i na pudełku od chusteczek)zasięg 3/5, siła -69 dBm

Restart i ponowny pomiar w pozycji jak wyżej zasieg 2/5 siła -83dBm

jeszcze jeden pomiar 2/5, -83dBm

Podłączona antena zasieg 1/5 siła -87dBm

trzymam antene na wysokosci glowy przy oknie w kierunku bts

ostatni pomiar z antena odpieta ale z wcisnietym przyciskiem w routerze ze jest antena zasięg 0/5 siły nie zapamiętałem wydaje mi się ze -93

czyli antena coś daje ale jednak gorzej niż ta wbudowana w router(?)
Może powinienem zwrócić antenę? a może jak ją prawidłowo zamontuję lub/i zmienię router będę miał jeszcze lepiej?
Bardzo dziękuję za pomoc