Kończę budowę domu k. Poznania - Wysogotowo, Leśna (kawałek od batorowskiej). Nie ma światłowodu, INEI i innych opcji na tą chwilę niestety, jest jakieś biedne radio - AirCity, Lexell, oferują całe 50/4 za 110 zł ;-) lub podobne fanaberie.
Pomyślałem o LTE bo oferta ORANGE dla firm z lokalnym transferem 999 GB by mnie zadowalała (czasem pociągnę 20-30 GB wieczorkiem więc transfery 10/30/50GB na miesiąc mnie nie interesują).
Na szczęście (a może i nie?) 700m ode mnie jest BTS orange i całkiem przyzwoicie to chodzi. W linii prostej z domu widać BTS, dzieli nas tylko pole tak naprawdę (żaden dom po drodze ani nic). W załączniku screeny z INFO, mapy i speedtest (około 120/20 Mb na telefonie Samsung galaxy S7, co prawda o 14 a nie wieczorem ale myślę, że będzie ok).
Dziwne że skakało czasami między LTE a LTE+...
Potrzebuję porady jaki sprzęt - router, modem, czy kupować zewnętrzne anteny kierunkowe i dawać na komin czy nie ma sensu przy tej odległości.
Router i modem mógłbym dać na piętrze przy ścianie od strony której jest BTS, może nawet nie ma sensu tego ciągnąć na dach?
Ściana to porotherm 25cm + styropian 20cm. Modem + router byłby 40cm od ściany zewn. w stronę BTS, można dać antenę kierunkową w środku też ewentualnie albo panelowa?
Proszę o poradę żeby nie robić sobie niepotrzebnej roboty ;-)
testy z komórki przeprowadzałem na komórce położonej na parapecie przy oknie od tej samej ściany.
Pozdrawiam