Internet na Pradze Północ w Warszawie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Internet na Pradze Północ w Warszawie

Post autor: przewaks »

Forumowicze, zwracam się do Was, zwłaszcza do tych mieszkających na Pradze Północ (najlepiej w okolicach dw. Wileńskiego) w Warszawie i korzystających z Twój Internet w Orange. Chciałem zapytać czy, podobnie jak ja, macie problemy z zasięgiem 3G/UMTS. U mnie nie przekracza on 20%, bardzo rzadko zdaża się 30% (według oprogramowania Business Everywhere). Chciałbym więc w miarę możliwości poznać Wasze zdanie w tej kwestii.
Zakupiłem nawet małą magnetyczną antenę, która miała mi wzmocnić sygnał o 7 dB. Tymczasem nawet po jej podłączeniu zasięg nie wzrasta nawet o "1 kreskę", transfer nie staje się stabilniejszy. Chciałem więc sprawdzić czy taka sytuacja jest może spowodowana jakąś wadą mojego modemu (Option Fusion+).
Będę wdzięczny za Wasze spostrzeżenia.
Big Mr Andy
Użytkownik forum

Re: Internet na Pradze Północ w Warszawie

Post autor: Big Mr Andy »

ja problemu z zasiegiem nie mam 60-70% wg BE lub 17-19 wg komendy at+csq, ale problemy sa 'ogolne' :( caly zeszly tydzien albo zrywa albo przez pare godzin dziennie wrecz nie laczy sie z siecia (chociaz sygnal jest), czyli cos na pomiedzy bts'em a reszta sieci :?: = dzis tez nie jest za dobrze :cry:

jak juz jest totalna kicha a musze popracowac to przelaczam sie na gprs/edge (sygnal 90-100% lub 27-30), ale jestem troche gdzie indziej niz Ty :P

bts'y w Twoim rejonie: Targowa - PKP, Szwedzka/Wilenska - Kosciol lub Klopotowskiego - UDz -> sam wiesz co masz najblizej, z tym ze one sa mniej wiecej w jednej linii i 'nie zamykaja' obszaru

magnetyczna antenka to jest bardziej samochodowa i dookolna a zysk 7dB to raczej z przymrozeniem oka ;) - sprobuj z kierunkowa o zysku 11-15dB
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Big Mr Andy pisze:bts'y w Twoim rejonie: Targowa - PKP, Szwedzka/Wilenska - Kosciol
Powiedzmy, że te na Szwedzkiej/Wileńskiej widzę praktycznie z okna. A mimo to mam zasięg nie przekraczający 20-30% wg BE (mówimy oczywiście o UMTS). Czy to by oznaczało, że dostałem wadliwą kartę?
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
I jeszcze jedno - jak sprawdzić moc sygnału w oparciu o komendy AT? Szukam i szukam takiej informacji ale znaleźć jakoś nie mogę...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

AT+CSQ przez hiperterminal sprawdzaj.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Otrzymałem odpowiedź:
+CSQ=9,99
Jak to zinterpretować? Chodzi mi o ustalenie najbliższego mi nadajnika UMTS. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Big Mr Andy
Użytkownik forum

pierwszy parametr (9) to 'sila' sygnalu, czyli ... nie najlepiej

sprawdz jeszcze z jakiego korzystasz bts'a - ten na kosciele to maszt z antenami 1800, ale tam pewnie tez jest antena umts :oops:

a wiec :

- wymus polaczenie umts

at_opsys=1

- ustaw

at+creg=2

- sprawdz

at+creg?

odp modemu:

+creg: 2,1,[lac],[cid]

lac bedzie ''2710"
cid -> szukany bts (obie wartosci w hex)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Otrzymałem taki oto wynik:
+CREG: 2,1,"2710","37B2"
Próbowałem odszukać nadajnik przes www.btsearch.org ale wyszła mi jakaś głupota - nadajnik Orange w miejscowośco Wyszonki Kościelne...:(
Czy zrobiłem coś nie tak, że takie dziwne wartości otrzymałem?
O tyle jestem ciekaw gdzie w mojej okolicy jest nadajnik UMTS bo czasem mam straszne problemy podczas korzystania z internetu.
Big Mr Andy
Użytkownik forum

nie zrobiles zadnej glupoty :thumbright:

ten bts pracuje w pasmie '900' i ma inny 'lac'

tego, z ktorego korzystasz, jeszcze nie ma w bazie :P ('mojego' zreszta tez 8) )

wszystkie bts'y umts w Wwie maja 'lac' = 10000 (2710#)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Czyli innymi słowy nie dowiem się gdzie jest najbliższy mi BTS z UMTS :(
Cóż, chyba będę musiał przejść się do salonu Orange i tak czy ionaczej zareklamować modem (Fusion+) bo mam z nim coraz więcej problemów (zrywa połączenia itp.). Sprawdzałem na drugim (GC89) i wszystko pięknie działa. Dodatkowo w moim Fusion+ zauważyłem, że inaczej niż w specyfikacji (nawet na stronie Optiona) migają lampki... Niby nic ale to wszystko może mieć gdzieś jakąś wspólną przyczynę.
Niemniej wielkie DZIĘKI @Big Mr Andy za pomoc. :D Na kompach znam się dość dobrze ale niektóre sprawy (jak np. komendy AT modemów i sprawy związane z ustalaniem BTS-ów) to dla mnie "czarna magia". :(
Big Mr Andy
Użytkownik forum

przewaks pisze:Czyli innymi słowy nie dowiem się gdzie jest najbliższy mi BTS z UMTS :(
nie wiem na czym to polega, ale w bazie nie lokalizacji bts'ow umts :scratch:
przewaks pisze:Cóż, chyba będę musiał przejść się do salonu Orange
w koncu nie masz daleko ;)
przewaks pisze:i tak czy ionaczej zareklamować modem (Fusion+) bo mam z nim coraz więcej problemów (zrywa połączenia itp.). Sprawdzałem na drugim (GC89) i wszystko pięknie działa. Dodatkowo w moim Fusion+ zauważyłem, że inaczej niż w specyfikacji (nawet na stronie Optiona) migają lampki... Niby nic ale to wszystko może mieć gdzieś jakąś wspólną przyczynę.
najlepsza metoda: sprawdzic z innym :thumbright:
przewaks pisze:Niemniej wielkie DZIĘKI @Big Mr Andy za pomoc. :D
:cheers:
przewaks pisze:Na kompach znam się dość dobrze ale niektóre sprawy (jak np. komendy AT modemów i sprawy związane z ustalaniem BTS-ów) to dla mnie "czarna magia". :(

ja podobnie ;) - odkad mam modemik lyknalem sporo wiedzy na ten temat dzieki temu forum
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Big Mr Andy pisze:
przewaks pisze:i tak czy ionaczej zareklamować modem (Fusion+) bo mam z nim coraz więcej problemów (zrywa połączenia itp.). Sprawdzałem na drugim (GC89) i wszystko pięknie działa. Dodatkowo w moim Fusion+ zauważyłem, że inaczej niż w specyfikacji (nawet na stronie Optiona) migają lampki... Niby nic ale to wszystko może mieć gdzieś jakąś wspólną przyczynę.
najlepsza metoda: sprawdzic z innym :thumbright:
Niestety nie mam takiej możliwości bo nikt z moich znajomych nie ma takiego modemu :( Napisałem nawet w temacie o modemach Optiona posta z podobnym pytaniem jednak puki co nie doczekałem się odpowiedzi. No nic, zobaczymy co Orange powie.
ODPOWIEDZ