GC 85 urwana uszkodzona antenka

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mop
Użytkownik forum

GC 85 urwana uszkodzona antenka

Post autor: mop »

ostatnio bawiac sie moim modeme sprawdzajac zasieg na zewn antenece niefortunie przy wkladaniu ułamłemm ten cyngielek od antenki który pozostał chyba w niej. i nie moge mojej zewnętrznej anteny do końca wlożyć prosze o info jak można samemu wyciagnąć bez jakiś serwisowych urządzeń ten cyngielek. co zrobić domowym sposobem zeby nie uszkodzić.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: GC 85 urwana uszkodzona antenka

Post autor: sardo nunspa »

Trzeba zdjąć pokrywkę z modemu i wypchnąć ułamany element od wewnątrz do zewnątrz. To co przyjmuje konektor ma otwór przelotowy. Jak będziesz przepychał trzeba by oprzeć o coś złącze konektorowe od modemu bo jest przylutowane i może nie wytrzymać nacisku.

Jednym słowem, ilość rzeczy, które możesz sknocić przy takiej operacji jest ogromny :? . Więc najpierw oceń obiektywnie swoje manualne zdolności. Radziłbym Ci jednak pójść do kogoś kto ma kontakt z precyzyjną mechaniką, choćby zegarmistrza.
Latka lecą...
Tytkins
Stały użytkownik forum

Post autor: Tytkins »

ja oddałem do serwisu SE i zapłaciłem za to 120zł ,
Dimson
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Dimson »

Jak miałem GC85 też miałem podobny przypadek, wtedy oddałem do naprawy do gościa z Warszawy (ogłasza się też na allegro) jest albo był serwisantem w SE. Naprawa kosztowała ok. 140zł ale wymienił mi gniazdo antenowe na wewnętrzne (takie jak w GC89) i wgrał nowe firmware i od tego czasu już nie miałem obaw o antenkę :)
mop
Użytkownik forum

Post autor: mop »

zgóry dzieki za odpowiedzi ale czy może ktoś ma jakiś schemat opis jak rozebrać ten modem żeby zobaczyć wnętrze środek.
sapnews
Stały użytkownik forum

Post autor: sapnews »

Jeżeli mnie dobrze pamięć nie myli to na forum były screeny - użyj opcji "Szukaj".

Jeżeli nie tutaj widziałem, a uda mi się odnaleźć źródło to wkleję do postu.

Pozdr.
ODPOWIEDZ