Huawei B315 + Antena Dualna LTE/4G 15dBi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei B315 + Antena Dualna LTE/4G 15dBi
Witam,
od 2 lat korzystam z routera huawei b315 w konfiguracji z anteną Antena Dualna LTE/4G 15dBi, jednak od jakiegoś tygodnia internet zauważalnie zwolnił.
Prędkość pobierania jest kilkukrotnie niższa od prędkości wysyłania, po włożeniu innej karty z orange sytuacja wygląda identycznie.
Korzystam z karty orange, router jest przywrócony do ustawień fabrycznych, karta sim wymieniona, pan na infolinii sprawdzał łącze bts awarii brak i stwierdził, że jest to uszkodzony router. Chciałbym mieś pewność co do tego ponieważ nowy router nie jest tani, nie korzystam z oferty abonamentowej.
Poniżej wrzucam zrzut speed test oraz dane z LTEwatch, nadajnik na jaki mam ustawioną antenę to Toruń, Kujawsko-pomorskie
ul. Ceramiczna 6 - komin Cergia
Antena wewnętrzna Nie działa speed test wyskakuje komunikat "Latency Test Error"
od 2 lat korzystam z routera huawei b315 w konfiguracji z anteną Antena Dualna LTE/4G 15dBi, jednak od jakiegoś tygodnia internet zauważalnie zwolnił.
Prędkość pobierania jest kilkukrotnie niższa od prędkości wysyłania, po włożeniu innej karty z orange sytuacja wygląda identycznie.
Korzystam z karty orange, router jest przywrócony do ustawień fabrycznych, karta sim wymieniona, pan na infolinii sprawdzał łącze bts awarii brak i stwierdził, że jest to uszkodzony router. Chciałbym mieś pewność co do tego ponieważ nowy router nie jest tani, nie korzystam z oferty abonamentowej.
Poniżej wrzucam zrzut speed test oraz dane z LTEwatch, nadajnik na jaki mam ustawioną antenę to Toruń, Kujawsko-pomorskie
ul. Ceramiczna 6 - komin Cergia
Antena wewnętrzna Nie działa speed test wyskakuje komunikat "Latency Test Error"
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Huawei B315 + Antena Dualna LTE/4G 15dBi
Sąsiedzi kupili usługi w Orange? B315 to tani router, kup inny/lepszy/nowy? Zrób testy poziomu sygnału i reszty parametrów. Może w 3G będzie szybciej.
Nie pomagam na PW!
-
B315 to tani router ? Kosztuje 300zł... Co według Ciebie będzie lepszym routerem co masz na myśli ? Jeżeli polecisz jakiś modem w którym da się skonfigurować VPN i obsługuje 3G/LTE, będę wdzięczny.
Konsultant na infolinii poinformował mnie, że BTS w okolicy nie są przeciążone.
Coś jest w tym co piszesz wymusiłem połączenie 3G i oto efekt:
Konsultant na infolinii poinformował mnie, że BTS w okolicy nie są przeciążone.
Coś jest w tym co piszesz wymusiłem połączenie 3G i oto efekt:
-
- Guru bezprzewodowy
Wymuś po kolei LTE2600, LTE2100, LTE1800 i LTE800 na B315 i pokaz screeny z LTEWatchH na nich i speedtesty. Połączenie pewnie z LTE2100 Orange na tym BTS-ie, pasmo zapchane na amen. BTS pewnie po refarmingu czyli rozdziae na LTE1800NW i dodano LTE2100 Orange i T-Mobile. Do tego LTE2600 i LTE800 każdego.
-
Witam kolegę matek451, znalazłem w swojej okolicy nowy BTS orange, wcześniej go nie było i jest dużo bliżej mojego domu, jest w odległości 1,8 km
Papowo Toruńskie - gm. Łysomice, Kujawsko-pomorskie
ul. Kanałowa 4 - maszt na terenie oczyszczalni
z kolei do
Toruń, Kujawsko-pomorskie
ul. Ceramiczna 6 - komin Cergia mam aż 3,4 km, ale nigdy nie miałem problemów z tym BTS w dzień czy święta internet zawsze działał bardzo szybko.
Papowo Toruńskie - gm. Łysomice, Kujawsko-pomorskie
ul. Kanałowa 4 - maszt na terenie oczyszczalni
z kolei do
Toruń, Kujawsko-pomorskie
ul. Ceramiczna 6 - komin Cergia mam aż 3,4 km, ale nigdy nie miałem problemów z tym BTS w dzień czy święta internet zawsze działał bardzo szybko.
-
- Guru bezprzewodowy
To jest dramat w wykonaniu Orange i Networks, BTS jest świeżo po modernizacji, Orange ma tam 45MHz pasma do dyspozycji na LTE2600, lTE2100, LTE1800 i LTE800. Każde pasmo jest wysycone na maksa, jeszcze LTE2600 jakoś zipie. Konsultanci opowiadają bajki, NW z tego BTS-a nie istnieje. Ustaw antenę na Papowo ale nie licz na wiele, sprawdź jakie działają na nim pasma i jaki DL/Ul. Przed refarmingiem było tylko LTE800.Podobnie w łysomicach ale tam dodali LTE2600 ale BTS tez ledwo dyszał po dodaniu tego pasma.
-
Jeszcze tydzień temu o tej porze spokojnie miałem DL~45Mbs, teraz jak widać... Może to naprawią.
Jutro sprawdzę nadajnik z Papowa.
Swoją drogą router huawei b525 ma sens w moim przypadku ?
Ogólnie szukam routera który pozwala na konfigurację VPN, może ktoś coś polecić ?
Jutro sprawdzę nadajnik z Papowa.
Swoją drogą router huawei b525 ma sens w moim przypadku ?
Ogólnie szukam routera który pozwala na konfigurację VPN, może ktoś coś polecić ?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie mają co naprawiac. Skoro UP jest większy od DL to po prostu ktoś wysyca całe łącze, a raczej kilkanaście osób, bo jedna nie dałaby rady.
-
Test zrobiony z anteną ustawioną na Kujawsko-pomorskie
ul. Kanałowa 4 - maszt na terenie oczyszczalni ścieków
ul. Kanałowa 4 - maszt na terenie oczyszczalni ścieków
-
Pozyczyłem dzisiaj inny router Huawei B525 i zrobiłem testy, na początku pomyślałem sobie jednak B315 jest uszkodzony, jednak gdy ponownie zapiąłem B315 i antenę ustawiłem na nadajnik Toruń, Kujawsko-pomorskie ul. Ceramiczna 6 - komin Cergia, prędkości znacznie się poprawiły.
Jednak coś tam naprawili...
Test Huawei B525 antena ustawiona na Toruń, Kujawsko-pomorskie ul. Ceramiczna 6 - komin Cergia
Jednak coś tam naprawili...
Test Huawei B525 antena ustawiona na Toruń, Kujawsko-pomorskie ul. Ceramiczna 6 - komin Cergia
-
Tutaj nowy pomiar z B315
Wydaje mi się, że na B525 internet działałby dużo szybciej w pasmie LTEa, tylko pytanie czy moja antena jest przystosowana do odbioru takiego sygnału ?
Wydaje mi się, że na B525 internet działałby dużo szybciej w pasmie LTEa, tylko pytanie czy moja antena jest przystosowana do odbioru takiego sygnału ?
-
A co to za antena? Jakiś chiński szmelc z allegro? Ponadto wątpię, że coś poprawili. Może zbanowali jakąś pijawkę albo limit jej się skończył.
-
-
Jak najbardziej nadaje się ona idealnie do agregacji. Z tym, że głównie 1800 i 2100. 2600 nie wzmacnia, a na długich kablach tłumi, a 800 tłumi zawsze. Mając dostęp do wszystkich pasm to są anteny telkobu pracujące od 800 do 2600 i mógłbyś agregować nawet 4 pasma*. Tylko to wymaga odpowiedniej anteny i nighthawka m1.
* - o ile BTS wspiera
* - o ile BTS wspiera