Wybór anten LTE-A
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Wybór anten LTE-A
Witajcie.
Temat wałkowany setki razy, ale warto mimo wszystko podpytać.
Użytkuję internet z T-Mobile poprzez dwa routery (zamiennie) E5186 oraz B525 (oba ze zmodyfikowanymi FW oraz WebUI).
W chwili obecnej mam dostęp do dwóch nadajników :
- Olbrachtów, Lubuskie
Olbrachtów 74 - maszt PTK Centertel.
Oraz :
Żary - Kunice Żarskie, Lubuskie
ul. Westerplatte 10A - komin VitroSilicon S.A.
Najczęściej router loguje się do tego pierwszego, ale ostatnimi czasy są tak drastyczne spadki prędkości oraz losowe problemy z dostępem do sieci, że planuje przelogować się na ten drugi, który w dodatku posiada więcej pasm.
W domu z pierwszego nadajnika odbieram LTE na poziomie 3 kresek (pasmo B20), parametry są przyzwoite :
- RSRP ~ 100dBm
- RSSI ~ 75dBm
- SINR ~ 15dB
- RSRQ ~ 12dB
Generalnie parametry zawsze są na podobnym poziomie do powyższego, co daje mi w porywach download na poziomie ~ 35mbps jeśli nie ma problemów z siecią/przeciążenia.
Jednak od ponad pół roku są cuda na kiju i planuje przeskoczyć na drugi nadajnik, który fizycznie w linii prostej jest sporo bliżej mnie, jednak nie szukałem specjalnie dobrego punktu odbioru w pomieszczeniach (udało mi się złapać dwie kreski na B20, pasmo B3 na granicy możliwości połączenia).
Anten jest bardzo wiele i moje pytanie jest co kupić? ATK-50x? ATK-LOG ALP? Cybertecha?
Technicznie rzecz biorąc nie mam jakiś kosmicznych wymagań, ale już powoli mam dość męczenia się z problematycznym nadajnikiem.
Zależy mi na agregacji B3+B20 bo raczej odbiór pasm powyżej 1800MHz nie wchodzi w grę w moim miejscu zamieszkania.
Temat wałkowany setki razy, ale warto mimo wszystko podpytać.
Użytkuję internet z T-Mobile poprzez dwa routery (zamiennie) E5186 oraz B525 (oba ze zmodyfikowanymi FW oraz WebUI).
W chwili obecnej mam dostęp do dwóch nadajników :
- Olbrachtów, Lubuskie
Olbrachtów 74 - maszt PTK Centertel.
Oraz :
Żary - Kunice Żarskie, Lubuskie
ul. Westerplatte 10A - komin VitroSilicon S.A.
Najczęściej router loguje się do tego pierwszego, ale ostatnimi czasy są tak drastyczne spadki prędkości oraz losowe problemy z dostępem do sieci, że planuje przelogować się na ten drugi, który w dodatku posiada więcej pasm.
W domu z pierwszego nadajnika odbieram LTE na poziomie 3 kresek (pasmo B20), parametry są przyzwoite :
- RSRP ~ 100dBm
- RSSI ~ 75dBm
- SINR ~ 15dB
- RSRQ ~ 12dB
Generalnie parametry zawsze są na podobnym poziomie do powyższego, co daje mi w porywach download na poziomie ~ 35mbps jeśli nie ma problemów z siecią/przeciążenia.
Jednak od ponad pół roku są cuda na kiju i planuje przeskoczyć na drugi nadajnik, który fizycznie w linii prostej jest sporo bliżej mnie, jednak nie szukałem specjalnie dobrego punktu odbioru w pomieszczeniach (udało mi się złapać dwie kreski na B20, pasmo B3 na granicy możliwości połączenia).
Anten jest bardzo wiele i moje pytanie jest co kupić? ATK-50x? ATK-LOG ALP? Cybertecha?
Technicznie rzecz biorąc nie mam jakiś kosmicznych wymagań, ale już powoli mam dość męczenia się z problematycznym nadajnikiem.
Zależy mi na agregacji B3+B20 bo raczej odbiór pasm powyżej 1800MHz nie wchodzi w grę w moim miejscu zamieszkania.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Wybór anten LTE-A
Czy ja dobrze rozumiem. Szukasz anteny pod BTS, którego możliwości nie sprawdzałeś, nie znasz żadnych parametrów połączenia z Twojej lokalizacji, czyli mając B525 nie udałeś się w miejsce montażu anteny i załaniając widok na jeden BTS nie próbowałeś połączyć się z tym innym, nie wiesz jakie częstotliwości do Ciebie docierają i na tej podstawie Wróżka Zębuszka ma Ci pomóc w doborze anteny?
Więc przy takich założeniach to kup ATK-50x, ATK-LOG ALP, Cybertecha lub cos Dipola. Dowolna z nich się nada (lub nie).
Sorki, ale widać że forum czytasz i masz jako takie pojęcie, a pytanie zadajesz w stylu jak dotrzeć do Marsa taksówką.
Więc przy takich założeniach to kup ATK-50x, ATK-LOG ALP, Cybertecha lub cos Dipola. Dowolna z nich się nada (lub nie).
Sorki, ale widać że forum czytasz i masz jako takie pojęcie, a pytanie zadajesz w stylu jak dotrzeć do Marsa taksówką.
-
- Użytkownik forum
Jak nie znam parametrów? Podałem wyżej.
Router łapie mi BTS z Kunice Żarskie na paśmie B20 oraz B3, B20 jest używalne na poziomie 2 kresek, dlaczego nie podaję dokładnych danych? Bo nie znalazłem wstępnie optymalnego punktu, ustawiałem router zgrubnie - osiągając :
- RSRP ~ 110dBm
- RSSI ~ 83dBm
- SINR ~ 7dB
- RSRQ ~ 8dB
Dla pasma B20.
B3 jest na poziomie połączenia się, zero kresek, potrafi się co chwilę rozłączać, aczkolwiek od czasu do czasu idzie ukończyć na nim SpeedTest.
Wystawienie routera za okno poprawia zauważalnie odbiór z preferowanego BTS - na odległość ok 0,5m.
Nie mam możliwości sprawdzić tego w obecnej chwili lepiej - dlaczego? Otóż mam spory dom, latanie i przestawianie routera co kilka cm w każdym pomieszczeniu to nie jest przyjemna sprawa.
Drugi nadajnik ma możliwości bdb, idzie z niego wyciągnąć ok. 60-80mbps będąc kilkaset metrów od niego mając telefon z LTE-A.
Montaż anteny jest u mnie o tyle ciekawy, że po przeciwległych stronach domu mogę skierować antenę w jeden z dwóch nadajników.
Teoretycznie najlepszy byłby maszt ponad wysokość dachu, ale u mnie jest taki problem, że potrzebowałbym z 15m przewodu lub więcej, a to spowoduje duże straty, a inwestycja w przewody typu LMR-240 lub LMR-400 (bądź pochodne niskostratne) wyniesie więcej jak sama antena.
Dlatego planuje użyć nowego masztu, który byłby nakręcony do ściany na poziomie 1 piętra (dom ma 1 piętro + strych) aby zużyć powiedzmy 3-5m przewodu, puszczanie ze strychu to już będzie kilka dodatkowych metrów.
Nadajnik w Olbrachtowie jest zauważalnie dalej w linii prostej niż Kunice Żarskie i obieram z niego tylko B20 (podałem wyżej wartości, uśrednione).
Kunice Żarskie mam głównie B20, oraz B3 śladowe jeśli router jest w zabudowie.
Być może złapałby 2100MHz bo z tego co pamiętam nadajnik je obsługuje.
Stety lub niestety z poziomu okna na pierwszym piętrze nie widzę żadnego z BTS-ów (optycznie), być może z poziomu dachu byłoby lepiej ale wtedy zostaje zabawa z kosmicznie długimi przewodami, co mnie w żaden sposób nie ustawia.
Router łapie mi BTS z Kunice Żarskie na paśmie B20 oraz B3, B20 jest używalne na poziomie 2 kresek, dlaczego nie podaję dokładnych danych? Bo nie znalazłem wstępnie optymalnego punktu, ustawiałem router zgrubnie - osiągając :
- RSRP ~ 110dBm
- RSSI ~ 83dBm
- SINR ~ 7dB
- RSRQ ~ 8dB
Dla pasma B20.
B3 jest na poziomie połączenia się, zero kresek, potrafi się co chwilę rozłączać, aczkolwiek od czasu do czasu idzie ukończyć na nim SpeedTest.
Wystawienie routera za okno poprawia zauważalnie odbiór z preferowanego BTS - na odległość ok 0,5m.
Nie mam możliwości sprawdzić tego w obecnej chwili lepiej - dlaczego? Otóż mam spory dom, latanie i przestawianie routera co kilka cm w każdym pomieszczeniu to nie jest przyjemna sprawa.
Drugi nadajnik ma możliwości bdb, idzie z niego wyciągnąć ok. 60-80mbps będąc kilkaset metrów od niego mając telefon z LTE-A.
Montaż anteny jest u mnie o tyle ciekawy, że po przeciwległych stronach domu mogę skierować antenę w jeden z dwóch nadajników.
Teoretycznie najlepszy byłby maszt ponad wysokość dachu, ale u mnie jest taki problem, że potrzebowałbym z 15m przewodu lub więcej, a to spowoduje duże straty, a inwestycja w przewody typu LMR-240 lub LMR-400 (bądź pochodne niskostratne) wyniesie więcej jak sama antena.
Dlatego planuje użyć nowego masztu, który byłby nakręcony do ściany na poziomie 1 piętra (dom ma 1 piętro + strych) aby zużyć powiedzmy 3-5m przewodu, puszczanie ze strychu to już będzie kilka dodatkowych metrów.
Nadajnik w Olbrachtowie jest zauważalnie dalej w linii prostej niż Kunice Żarskie i obieram z niego tylko B20 (podałem wyżej wartości, uśrednione).
Kunice Żarskie mam głównie B20, oraz B3 śladowe jeśli router jest w zabudowie.
Być może złapałby 2100MHz bo z tego co pamiętam nadajnik je obsługuje.
Stety lub niestety z poziomu okna na pierwszym piętrze nie widzę żadnego z BTS-ów (optycznie), być może z poziomu dachu byłoby lepiej ale wtedy zostaje zabawa z kosmicznie długimi przewodami, co mnie w żaden sposób nie ustawia.
-
- Guru bezprzewodowy
Opis z którego nic nie wynika, brak konkretnych danych czyli screenów z Hmanagera dla poszczególnych pasm LTE i wieczornych speeedtestów DL/UL a przede wszystkim lokalizacji. Temat znany od dawna, bez limitu w T-mobile wychodzi klientom bokiem. Wiadomo BTS-y z tylko LTE800 zapchane, a problemy z pingiem, routingiem i utratą pakietów to znak rozpoznawczy T-Mobile od pożaru blaszaka i ich pseudo centrum DATA. Z Olbrachtowa należy korzystać z 3G na UMTS2100HSPA+DC a nie z LTE800 i czekać że kiedyś NetWorks zmodernizuje BTS i doda LTE2100 i LTE1800 na nim. Teren trudny więc dobra antena na 1800-2100MHz to podstawa . Może uda się też z LTE1800NW z Kunic. Ogólnie nie liczyłbym z T-mobile na wodotryski. Sieć nie jest w tej lokalizacji zapewnić dużych prędkości dla klientów no limit. Temat przerabiany w wielu lokalizacjach w Polsce, po półtora roku okazało się że oferta zrobiła swoje. Pokaż screena z HManagera z LTE800 i LTE1800 z Kunic no i LTE2100 skoro twierdzisz ze te pasma sa na nim.
-
- Użytkownik forum
Dane spisuje z HManagera i E5186 Toolbox.
Download jest na poziomie 35mbps zazwyczaj jako górny limit (Olbrachtów), upload jest dla mnie mniej ważny, ponieważ jest zazwyczaj w porządku, potrafi bez problemu dobić do 10mbps a zazwyczaj przekracza 5mbps przez większość dnia.
Problem zaczyna się w porach wieczornych (oraz w weekend).
Mieszkam w Mirostowicach Dolnych, od strony Kunic Żarskich, do nadajnika w linii prostej będzie ok. 1500m może trochę więcej.
Teren jest pokopalniany, dlatego sporo jest tutaj nierówności w terenie oraz spore zalesienie.
Nadajnik w Olbrachtowie od lat wisi na LTE800 i raczej nie prędko cokolwiek się zmieni w tym temacie.
Nie ma w mojej lokalizacji światłowodu, stąd trzeba się ratować LTE.
Z Kunic Żarskich w domu jak pisałem odbieram niezły sygnał z B20, oraz na granicy połączenia B3.
Gdybym być może pochodził z routerem po domu byłoby trochę lepiej dla obu, ale jest potencjał aby odbierać jedno i drugie, stąd chcę zakupić antenę, bo temat przewodów jest mi znany i zapewne wybiorę LMR/RF-240 porządny bo przy 5m x2 nie będzie to jeszcze znaczny wydatek.
Przy okazji, jest jakaś szansa aby wymuszać na routerze Huawei dant BTS? Często po złapaniu połączenia z Kunic router po jakimś czasie przeskakuje na Olbrachtów, a ten nadajnik od jakiegoś czasu jest ledwo używalny dla mnie.
Download jest na poziomie 35mbps zazwyczaj jako górny limit (Olbrachtów), upload jest dla mnie mniej ważny, ponieważ jest zazwyczaj w porządku, potrafi bez problemu dobić do 10mbps a zazwyczaj przekracza 5mbps przez większość dnia.
Problem zaczyna się w porach wieczornych (oraz w weekend).
Mieszkam w Mirostowicach Dolnych, od strony Kunic Żarskich, do nadajnika w linii prostej będzie ok. 1500m może trochę więcej.
Teren jest pokopalniany, dlatego sporo jest tutaj nierówności w terenie oraz spore zalesienie.
Nadajnik w Olbrachtowie od lat wisi na LTE800 i raczej nie prędko cokolwiek się zmieni w tym temacie.
Nie ma w mojej lokalizacji światłowodu, stąd trzeba się ratować LTE.
Z Kunic Żarskich w domu jak pisałem odbieram niezły sygnał z B20, oraz na granicy połączenia B3.
Gdybym być może pochodził z routerem po domu byłoby trochę lepiej dla obu, ale jest potencjał aby odbierać jedno i drugie, stąd chcę zakupić antenę, bo temat przewodów jest mi znany i zapewne wybiorę LMR/RF-240 porządny bo przy 5m x2 nie będzie to jeszcze znaczny wydatek.
Przy okazji, jest jakaś szansa aby wymuszać na routerze Huawei dant BTS? Często po złapaniu połączenia z Kunic router po jakimś czasie przeskakuje na Olbrachtów, a ten nadajnik od jakiegoś czasu jest ledwo używalny dla mnie.
-
- Guru bezprzewodowy
Ale na żadnym z tych spisów z Hmanagera nie pokazałeś CID-a i eNB BTS-a więc skąd mamy wiedzieć ze w Kunicach jest B20 i B8, potwierdzone jest B3. Na B525 mozna wymusić też agregację B3+B20 i sprawdzić czy się załącza i z którego BTS-a. Póki co to z LTE1800 nie podałeś żadnych danych. No i nie sugeruj się speedtestami z pory gdy nikt nie korzysta z BTS-a, wazne sa te wieczorne. Niestety ale NW nic nie robi z siecią w tej okolicy, to nie Play.
-
Skoro masz dom na dwie strony i chcesz antenę dać na elewacji poniżej dachu (co jest nierozsądne) to przecież masz idelane środowisko testowe. Nie musisz chodzić z B525 po domu, bo anteny nie zamontujesz w domu, więc to zbędna robota. Wystaw B525 dokładnie tam, gdzie będzie antena! I wtedy testuj. BTSa nie da się wymusić inaczej niż łapiąc mocniejszy sygnał z danego BTS. Odbiór z anteną nie będzie aż tak bardzo różny od B525 w jej miejscu. Testy, testy, testy. Jeśli wyjdzie, że warto tylko wzmacniać 800 to wybór będzie skrajnie różny od 1800-2100 i jeszcze inny niż pod 800-2100.
-
- Użytkownik forum
Byłem pod nadajnikiem w Kunicach przed chwilą.
Jest na 100% B3 oraz B20, wymuszane Network Guru, maksymalny UP 40mbps DL 85mbps.
Co ciekawe mój LG nie pokazywał LTE+, więc nie wiem sam czy to na danym paśmie czy z agregacja już.
2100MHz oraz 2600MHz nie udało mi się złapać mimo tego, że byłem blisko nadajnika ze 100% widocznością.
Testowałem na tzw. partyzanta - wystawiając modem za okno na pierwszym piętrze i poprawa owszem była, ale bez szału
Głównie chcę zmienić nadajnik przez wzgląd na to, że ten w Olbrachtowie często ledwo zipie.
Na B3 parametry połączenia są takie (router w domu stoi w pobliżu okna) :
- RSRP -129dBm
- RSSI -93dBm
- SINR -8dB
- RSRQ -17dB
Wystawiając za okno jest poprawa, choć nie jakaś spektakularna.
Jestem na 100% podłączony pod Kunice przy B3 (z Olbrachtowa łapie tylko B20), przy łączeniu się na B20 pod Kunice router często mimowolnie zmienia sobie na Olbrachtów - m.in. dlatego szukam anten aby mieć z tym święty spokój.
Jest na 100% B3 oraz B20, wymuszane Network Guru, maksymalny UP 40mbps DL 85mbps.
Co ciekawe mój LG nie pokazywał LTE+, więc nie wiem sam czy to na danym paśmie czy z agregacja już.
2100MHz oraz 2600MHz nie udało mi się złapać mimo tego, że byłem blisko nadajnika ze 100% widocznością.
Testowałem na tzw. partyzanta - wystawiając modem za okno na pierwszym piętrze i poprawa owszem była, ale bez szału

Głównie chcę zmienić nadajnik przez wzgląd na to, że ten w Olbrachtowie często ledwo zipie.
Na B3 parametry połączenia są takie (router w domu stoi w pobliżu okna) :
- RSRP -129dBm
- RSSI -93dBm
- SINR -8dB
- RSRQ -17dB
Wystawiając za okno jest poprawa, choć nie jakaś spektakularna.
Jestem na 100% podłączony pod Kunice przy B3 (z Olbrachtowa łapie tylko B20), przy łączeniu się na B20 pod Kunice router często mimowolnie zmienia sobie na Olbrachtów - m.in. dlatego szukam anten aby mieć z tym święty spokój.
-
Masz zamiar wystawić ruter za okno w miejsce anteny i zrobić testy HManagerem i je pokazać czy zawracasz tylko głowę? Anteny nie odbierasz pod informację "była poprawa", bo to taka sama informacja w temacie, jak to co jadłeś na śniadanie.
-
- Użytkownik forum
Stary.
To nie jest takie proste jak Ci się wydaje, dlaczego?
Bo mam wysoki dom, będzie ogromny problem ustawić anteny powyżej dachu, a na sam dach nie mam możliwości się dostać.
Jedyne co mogę zrobić to wystawić router na poziom elewacji i to tyle.
Danie anten ponad dach będzie okupione bardzo długim przewodem.
Później zrobię zrzuty z HManagera, z routerem w miejscu, w którym po prostu mogę go wystawić.
To nie jest takie proste jak Ci się wydaje, dlaczego?
Bo mam wysoki dom, będzie ogromny problem ustawić anteny powyżej dachu, a na sam dach nie mam możliwości się dostać.
Jedyne co mogę zrobić to wystawić router na poziom elewacji i to tyle.
Danie anten ponad dach będzie okupione bardzo długim przewodem.
Później zrobię zrzuty z HManagera, z routerem w miejscu, w którym po prostu mogę go wystawić.
-
Ale anten nie masz zamiaru dawać na dach, więc jakie to ma znaczenie. Do miejsca gdzie chcesz dać antenę nie masz dostępu? To jak ją zamontujesz i będziesz ustawiał, nie mając do niej dostępu? Samo ustawianie anten to jak celowanie na oko w satelitę. Jeśli kiedyś to robiłeś to wiesz o co chodzi, jeśli nie poczytaj. A tu prawdopodobnie będziesz miał dwie anteny, gdzie oprócz kierunku, wysokości, jeszcze znaczenie ma polaryzacja, która po odbiciu może mieć dowolny kierunek. A Ty masz na razie problem z wystawieniem routera za okno i zrobieniem trzech testów! Wynik będzie taki, że wydasz circa 300-500 zł i wyrzucisz to na śmieci i powiesz, że nie działa... Ja temat odpuszczam, może matek ma większą cierpliwość, choć jak go znam to jak nie zrobisz testów to w ogóle się nie odezwie więcej. Powodzenia.