wi-fi na 1,5km

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mosquitos
Początkujący użytkownik forum

wi-fi na 1,5km

Post autor: mosquitos »

Witam! Znajomy kupil sobie router dlink i jakies anteny(nie wiem jakie ale z jego opisu wywnioskowałem że są to anteny paroboliczne)problem polega na tym ze chce sobie rozdzielic neostrade z domu do swojego sklepu(odległość to 1,5km z tym ze przeszkadza dach sąsiada i nic wiecej)Nie wiem jakiej mocy sa te anteny tylko wiem ze posiadają 10m kabla h155!Aha dodam jeszcze ze jak jechal samochodem do 700m laptop z wbudowanym wi-fi sciagał jeszcze sygnał!Jakie musiałby kupic anteny oraz jaki kabel ktory powodowal by mniejsze straty!prosze o linki i porady!
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: wi-fi na 1,5km

Post autor: MaxFM »

Po 1 anteny nie maja mocy tylko zysk. Po 2 jesli zasłania dach lub budynek to nic z tego nie bedzie. Musisz uzyskac widocznosc anten, dac jakis maszcik. Przy widocznosci na 1,5 km wystarcza yagi 12-14 lub panele. Kabla moze byc 10m.
ODPOWIEDZ